دردسرهای ایلان ماسک برای ترامپ
گزارش رسانههای غربی حاکی است مداخلات افراطیِ ایلان ماسک در سیاست و حکومت در آمریکا و کشورهای اروپایی به موضوع جنجالی این روزها
در این کشورها تبدیل شده است و همه از این وضعیت ناراضی هستند.
به نظر میرسد نسل جدیدی از «میلیاردرها» با تسلطی که بر ارکان فناوری دارند به بازیگران مهم عرصه سیاسی جهان تبدیل شدهاند. همین امر به تنهائی نقش پول در غرب را در به قدرت رسیدن به خوبی نشان میدهد. «ایلان ماسک» نمونه بارز این مولتیمیلیاردرهاست که بسیاری از اندیشمندان جهان را نسبت به خطر افتادن سیاست به دست «الیگارشهای فاسد» نگران کرده است. با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا- که بدون حمایت مولتیمیلیاردرهایی مثل ایلان ماسک ممکن نبود- بسیاری در آمریکا نسبت به افتادن دولت به دست گروههای متنفذ فاسد یا الیگارشی نگران کرده است. جدای از «ماسک» که در دولت آینده ترامپ مسئولیت دارد، بسیاری از مقامات دولت جدید وی نیز از میلیاردرهای حامی وی هستند. آش آنقدر شور شده است که گاردین نوشت: ترامپ «کابینه میلیاردرها» را تشکیل داده که ویژگی مشترک دیگرشان، وفادار بودن به ترامپ است! داراییهای اعضای کابینه ترامپ در مجموع ۳۴۰میلیارد دلار برآورد شده است. «برنی سندر» اخیراً با انتشار مقالهای در فاکسنیوز ضمن هشدار درباره تسلط «یک الیگارشی فاسد بر دستگاه حکومتی آمریکا» نوشته بود: «ما در لحظه مهم و بیسابقهای از تاریخ آمریکا هستیم. ما یا برای ایجاد دولت و اقتصادی برای همه مبارزه میکنیم یا اینکه سریعاً در مسیر الیگارشی و حاکمیت اَبَرثروت پیش میرویم.»
ماسک ترامپ را هم کلافه کرد
این روزها ماسک به مرد همهکاره سیاست و حکومت آمریکا تبدیل شده است. او همهجا در کنار ترامپ است و در همه امور مداخله میکند به طوری که گزارشها نشان میدهد ترامپ هم از وی خسته شده است. نیویورکتایمز در گزارشی در همین زمینه نوشته است: «دونالد ترامپ» در ظاهر اینطور نشان میدهد که از حضور «ایلان ماسک» میلیاردر آمریکایی و صاحب شرکت خودروسازی تسلا در چند قدمی خود رضایت دارد و حتی بسیار هیجانزده است اما به نظر میرسد که در محافل خصوصی، او از اینکه ماسک هر زمان که میخواهد در اطرافش است، خسته شده است. «مگی هابرمن» روزنامهنگار نیویورکتایمز در یک پادکست در گفتوگو با «کارا سویشر» خبرنگار حوزه فناوری اظهار داشت: ترامپ از اینکه ایلان ماسک تا این حد در اطرافش است به دیگران شکایت میکند. روزنامه نیویورکتایمز هفته گذشته هم نوشته بود که ایلان ماسک که بیش از یکچهارم میلیارد دلار برای انتخاب مجدد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا هزینه کرد، اکنون «کلبه بانیان» در باشگاه خصوصی ترامپ را در مارآلاگو اجاره کرده که هزینه هر شب اقامت در آن ۲۰۰۰ دلار است. بر اساس این گزارش مشخص نیست در نهایت چه کسی قبض اجاره کلبه را که تنها چندصد فوت از اقامتگاه اصلی ترامپ و مقر تیم انتقالی فاصله دارد، پرداخت خواهد کرد. ماسک با حضور در بانیان توانسته است در جلسات کارکنان نزدیک به ترامپ شرکت کند و با میلیاردرهای رقیب خود در حوزه فناوری، مانند «جف بزوس» بنیانگذار آمازون در دورهمیها شرکت کند. نیویورکتایمز مینویسد: هیچکس نمیداند که این وضعیت چقدر ادامه خواهد داشت. ترامپ حتی هنوز قدرت را بهطور رسمی به دست نگرفته اما ماسک در حال حاضر خود را در نبردهای سیاسی وارد کرده است تا جایی که دموکراتها او را «رئیسجمهور ماسک» خطاب کردهاند.
معضل جدید اروپا با ماسک
مداخلات ترامپ در سیاست و حکومت، تنها به آمریکا محدود نمانده است این روزها کشورهای اروپایی هم از دست مداخلات ماسک عاصی شدهاند. او هر روز درباره سیاست و حکومت در آلمان، انگلیس، ناتو، اتحادیه اروپا اظهارنظر میکند. والاستریتژورنال در گزارشی انتقادی در همین زمینه نوشته است: در روزها و هفتههای اخیر، ماسک با یکسری پستهای تحریکآمیز در رسانههای اجتماعی در مورد سیاست اروپا، از جمله حمایت از یک حزب راست افراطی پیش از انتخابات در آلمان، متهم کردن نخستوزیر بریتانیا به همدستی در یک باند تجاوز جنسی و محکوم کردن قضات در ایتالیا و انتقاد از کمیسیون اروپا، عرصه سیاسی اروپا را متشنج کرده است.
در ادامه گزارش این روزنامه آمریکایی آمده است: جریان پستهای ثروتمندترین مرد جهان به یک دردسر دیپلماتیک تبدیل شده و گویی به چندین حزب سیاسی اصلی اروپایی پشت پا زده است. تنها چند هفته قبل از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، بسیاری از رهبران اروپایی نسبت به رویارویی علنی با ماسک احتیاط کردهاند، زیرا نگران هستند که این امر به روابط با ترامپ آسیب برساند و به سادگی باعث شود که این کارآفرین فناوری حملات خود را دو برابر کند. اما پستهای مکرر به ۲۱۱میلیون دنبالکنندهاش در ایکس، پلتفرم رسانههای اجتماعی که او مالک آن است، اکنون دستور کار اخبار را در چندین کشور تنظیم میکند و نادیده گرفتن آن را غیرممکن میکند. رهبران غیرمحبوب اروپا نگران هستند که ماسک میتواند از ایکس برای بسیج رایدهندگان سرخورده استفاده کند، آن هم در زمانی که رشد اقتصادی ضعیف، اعتماد به جریان اصلی سیاست را از بین برده و بیثباتی سیاسی را دامن زده است. والاستریتژورنال میافزاید: رویکرد بیقید و بند ماسک به امور خارجی، چالشی را که متحدان آمریکا در مسیر ریاستجمهوری بعدی ترامپ با آن مواجه هستند، برجسته میکند. آخرینباری که ترامپ در کاخسفید بود، دولتهای خارجی مجبور شدند با اظهارات غیرقابل پیشبینی او در اواخر شب در شبکههای اجتماعی مقابله کنند. اکنون آنها باید ماسک را هضم کنند. کر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، بخش بزرگی از کنفرانس مطبوعاتی روز دوشنبه خود را صرف رد پستهای ماسک در مورد سابقه نخستوزیر در زندانی کردن متجاوزان به کودکان در دوره قبلی به عنوان دادستان کل بریتانیا کرد تا تمرکز بر سیستم بهداشتی کشورش. پیش از کنفرانس مطبوعاتی استارمر، ماسک پیامی را به بالای فید ایکس خود چسبانده بود: «آمریکا باید مردم بریتانیا را از دست دولت ظالمشان آزاد کند». استارمر از اظهارنظر در این مورد خودداری کرد.
این رسانه آمریکایی با اشاره به مداخلات ماسک در مسائل سیاسی آلمان هم نوشته است: در آلمان نیز برخی از استراتژیستها و سیاستمداران نگران هستند که دیدگاههای شخصی ماسک در نهایت بر انتخابات عمومی در فوریه(اسفند 1403) امسال تأثیر بگذارد. ماسک سال گذشته، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان را «احمق» خواند و در هفتههای اخیر از حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» حمایت کرد. پیشنویس برنامه انتخاباتی این حزب میگوید تحریمها علیه روسیه باید برداشته شود، سیاست خارجی و انرژی آلمان از نفوذ آمریکا رها شود و آلمان باید اتحادیه اروپا را ترک کند. بر اساس این گزارش ماسک همچنین بارها خواستار آزادی «تامی رابینسون»، فعال راست افراطی شد که در حال حاضر در زندانی در بریتانیا به دلیل اهانت به دادگاه پس از تکرار ادعای نادرست علیه یک پناهجوی سوری به سر میبرد. در مقابل، جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، یکی از معدود رهبران اروپای غربی است که ماسک او را تحسین میکند. از زمانی که ملونی در اواخر سال ۲۰۲۲ قدرت را به دست گرفت، این دو، بارها با یکدیگر ملاقات کردهاند.