دو روی سکه دولت ترکیه؛ از اشک برای کودکان غزه تا لبخند به صهیونیستها
اظهارات بیاساس وزیر امور خارجه ترکیه مبنی بر مؤثر نبودن حضور ایران در سوریه بر نسلکشی رژیم صهیونیستی در حالی است که دست همکاری ترکیه با آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه در ابعاد سیاسی و اقتصادی واضح است. به دور از واقعیت نیست اگر ترکیه را به همراه اسرائیل یکی از اصلیترین مجریان سیاستهای آمریکا در منطقه بنامیم.
هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه روز پنجشنبه
19 آذر در گفتوگوی ویژه با الجزیره در پاسخ به سؤال مجری این شبکه طی اظهاراتی بیاساس گفت:«منظورم این است که با تمام احترامی که برای دوستان ایرانیمان قائل هستم، ما شاید هزاران بار این بحث را با آنها داشتهایم، زیرا حضور آنها در سوریه مانع از یک نسلکشی بزرگ در غزه نشد.» واضح است که هدف اصلی این اظهارات تلاش برای کمرنگ کردن حمایتهای ایران و سوریه از مقاومت فلسطین و توجیه خیانت ترکیه به مقاومت مردم مظلوم غزه با ساقط کردن دولت سوریه به عنوان یکی از مهمترین مسیرهای ارتباطی ایران با آنان است. متهم کردن ایران در حالی است که دست همکاری ترکیه با رژیم صهیونیستی در کودککشی غزه به وضوح عیان است و تاریخچهای طولانی از همکاریهای ترکیه با رژیم صهیونیستی در زمینههای مختلف وجود دارد.
همکاریهای اقتصادی ترکیه و رژیم صهیونیستی؛ دوگانگی سیاستهای ترکیه در قبال رژیم صهیونیستی و غزه
با وجود برخی ادعاهای مسئولان ترکیه در مخالفت با جنایات رژیمصهیونیستی در غزه و سایر نقاط فلسطین، این کشور از پیشتازان توسعه روابط به ویژه، روابط اقتصادی با رژیم صهیونیستی محسوب میشود. بررسیها نشان میدهد که ترکیه از دیرباز یکی از مهمترین شرکای تجاری رژیم صهیونیستی بوده است. نمودار زیر میزان تجارت دو طرف از سال 1999 تا 2023 را نشان میدهد که همواره روند افزایشی داشته است. طبق نمودار ارزش تجارت بین دو طرف در سال 2023 معادل 5.43 میلیارد دلار بوده است.
با شروع جنگ غزه و جنایات بیسابقه رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه در اکتبر 2023، ملتهای مسلمان خواستار تحریم این رژیم شدند و رئیسجمهور ترکیه نیز در همین راستا در می2023 اعلام کرد که صادرات خود به رژیم اسرائیل را متوقف کرده است. این اظهارات خلاف واقع از سوی مسئولان ترکیه در حالی است که آمارها در شش ماه اول سال 2024 یعنی همزمان با ادعای اردوغان مبنی بر توقف تجارت با رژیم صهیونیستی، ارزش تجارت دو طرف را 2.123 میلیارد دلار نشان میدهد.
که البته این آمار نیز دستکاری شده است؛ چرا که ترکیه در اقدامی فریبکارانه به اسم یونان و فلسطین اقدام به صادرات به رژیم صهیونیستی میکند. دادههای اداره صادرات ترکیه نشان میدهد که صادرات این کشور به یونان در مه ۲۰۲۴ به ۳۷۵ میلیون دلار رسیده که ۷۱ درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته میلادی به ارزش ۲۱۹ میلیون دلار است.
همچنین صادرات ترکیه به فلسطین به طرز چشمگیری 10 تا 15 برابر افزایش یافته است.
از سویی دیگر یکی از کلیدیترین موارد همکاری ترکیه و رژیم صهیونیستی، انتقال نفت جمهوری آذربایجان و قزاقستان به رژیم صهیونیستی از طریق خط لوله باکو-تفلیس-جیهان (BTC) و سپس از طریق نفتکشها به بنادر رژیم صهیونیستی است. رژیم صهیونیستی تقریباً ۴۰ درصد منبع نفت خود را از طریق این خط لوله دریافت میکند.
همکاریهای سیاسی ترکیه و رژیم صهیونیستی
در کنار همکاریهای اقتصادی، ترکیه همکاری سیاسی و امنیتی متعددی نیز با رژیم صهیونیستی دارد. ترکیه از سال 1949 به عنوان اولین کشور مسلمان، رژیم جعلی صهیونیستی را به رسمیت شناخت و از آن زمان روابط سیاسی مستحکمی با یکدیگر دارند و سفارتخانههای دو طرف نیز همواره فعال بودهاند. در واقع ترکیه پیشتاز عادیسازی با رژیم و از مشتریان بازیگران مشروعیتبخش به آن است. از مهمترین آن همراستایی با منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی در سوریه به عنوان یکی از حامیان مقاومت فلسطین از ابتدای بحران در سال 2011 بوده است. ترکیه از ابتدای شروع بحران در سوریه و همراستا با منافع رژیم اشغالگر و آمریکا تلاش کرد از طریق حمایتهای گسترده از گروههای تروریستی حکومت قانونی این کشور را ساقط کند. پس از میسر نشدن این هدف، ترکیه اقدام به اشغال بخشی از خاک سوریه از طریق مزدوران خود کرد. در ادامه نیز در همراهی با منافع رژیم صهیونیستی و درحالی که مقاومت در جنگی سرنوشتساز با اسرائیل قرار داشت در خیانتی آشکار، با تسلیح مجدد مزدوران خود، اقدام به ساقط کردن حکومت سوریه کرد. این اقدام ترکیه عرصه را برای کاهش فشار علیه رژیم صهیونیستی فراهم کرد. رژیم صهیونیستی نیز با استفاده از این فرصت اقدام به تصرف بخشی از خاک سوریه در راستای توسعه سرزمینی خود کرد که این یک خوش خدمتی بزرگ ترکیه به این رژیم محسوب میشود. این درحالی است که ایران طی این سالها با شکست پروژه داعش و در حمایت از جبهه مقاومت در لبنان و فلسطین از هیچ کمکی دریغ نکرده است.
ضرورت پاسخ قاطع دستگاه دیپلماسی
به ادعاهای بیاساس ترکیه علیه ایران
این ادعای بیاساس صرفا یک تلاش ناموفق برای کاهش فشار افکار عمومی علیه ترکیه و همدستی با رژیم صهیونیستی در جنگ علیه غزه و در تقابل با نقش ایران به عنوان یک بازیگر کلیدی در برابر رژیم صهیونیستی است. از سویی دیگر این اظهارات بیاساس و خلاف واقع در حالی است که هنوز هیچ پاسخی از دستگاه دیپلماسی ایران با آن داده نشده است. لذا ضروری است مسئولین امر نسبت به این مواضع بیاساس علیه جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت موضع صریح و قاطع اتخاذ کنند تا در کنار تبیین حمایتهای ایران از مقاومت فلسطین در افکار عمومی ملتهای منطقه از بروز چنین گفتارهای بیاساس جلوگیری کنند.