فارین پالیسی بررسی کرده است
چالشهایی که در سیاست خارجی ترامپ را محاصره کرده است
سرویس خارجی-
«فارین پالیسی» ضمن پیشبینی این که، دولت دوم «دونالد ترامپ» کاملاً متفاوت از چهار سال نخست ریاستجمهوری وی خواهد بود، به بررسی چند چالش اساسی سیاست خارجی پیشروی رئیسجمهوری منتخب آمریکا در سال ۲۰۲۵ پرداخته است.
«دونالد ترامپ» 78ساله، بهمنماه امسال در حالی به روی کار میآید که این کشور در حوزه سیاست خارجی با چالشهای جدی مواجه است. ادامه جنگ کنونی روسیه- اوکراین که تا به امروز مسکو دست بالا را داشته، شکست سیاستهای آمریکا در غرب آسیا و ادامه جنگ در فلسطین و در آخر کسری تجاری شدید آمریکا و مهاجران غیرقانونی ازجمله مصائب اصلی ترامپ در حوزه سیاست خارجی است. همینطور چالشهای تجاری که این کشور در مواجهه با چین، به عنوان یک قدرت نوظهور مواجه است.
نشریه آمریکایی «فارین پالیسی» هم وقتی در گزارش خود به مهمترین چالشهای «ترامپ» در سیاست خارجی میپردازد، ضمن تبیین شخصیت او نوشته است: «ترامپ» در شرایطی برای دومینبار وارد کاخسفید میشود که دولت دوم وی کاملاً متفاوت از چهارسال نخست دولت اوست. به نوشته این نشریه آمریکایی، با ورود دوباره او به کاخسفید، وی دستکم باید دو جنگ بزرگ را مدنظر قرار دهد. «ترامپ» بارها اعلام کرده است که «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه و «ولودمیر زلنسکی» همتای اوکراینی وی را مجبور میکند به پای میز مذاکره بیایند و ظرف «۲۴ساعت» جنگ اوکراین را پایان میدهد.
اما در مورد جنگ دوم جاری در خاورمیانه که با سقوط ناگهانی حکومت «بشار اسد» رئیسجمهوری سوریه در اوایل ماه دسامبر (آذر)، پویایی منطقه دستخوش تغییرهای بیشتری گردید، وضعیت بسیار پیچیدهتر از آنی است که «ترامپ» گمان میبرد. رئیسجمهوری منتخب آمریکا به تازگی در گفتوگو با نشریه «تایم» نیز اذعان کرد که «جنگ میان اسرائیل، حماس و حزبالله پیچیدهتر از جنگ روسیه با اوکراین است. هرچند وی در عین حال راهحل آن را سادهتر دانست.»
فارین پالیسی با برشمردن همین دو نمونه در ادامه به بزرگترین چالشهای سیاست خارجی که «ترامپ» ممکن است در دولت دوم خود با آنها روبهرو شود، پرداخته است.
پایان بازی اوکراین؟
یکی از نخستین اولویتهای «ترامپ» در سیاست خارجی، پرداختن به جنگ جاری روسیه علیه اوکراین است؛ جنگی که تنها با گذشت یک ماه از دولت جدید «ترامپ»، سه سال از آن خواهد گذشت. رئیسجمهوری منتخب آمریکا وعده داده که پیش از مراسم تحلیف خود در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ (یکم بهمنماه) به این نبرد پایان دهد. اما از نقطهنظر نویسنده این مطلب، حضور نیروهای کرهشمالی در خطمقدم روسیه و دریافت مجوز اوکراین از «جو بایدن» برای استفاده از موشکهای دوربرد به منظور حمله به اعماق خاک روسیه، عملی شدن این وعده مشکل خواهد بود.
منطقه متزلزل
«فارین پالیسی» در ادامه، ورود دوباره «ترامپ» به کاخسفید را با یکی از متغیرترین دورههای تاریخ غرب آسیا همزمان دانسته و با اشاره به وعده وی برای برقراری صلح در این منطقه، عملی شدن آن را با چالشهای بسیار ارزیابی کرده است.
از دیدگاه نویسنده، غرب آسیا بیش از یک سال است که به صحنه جنگ خونبار رژیم «اسرائیل» و حماس در غزه بدل شده و اگرچه در حال حاضر نشانههایی مبنی بر برقراری آتشبس دیده میشود، اما حتی حفظ آن نیز نیازمند تلاش بسیار است. به ویژه که رژیم «اسرائیل» از آمادهباش خود برای یک حضور نظامی موقت در غزه به عنوان بخشی از توافق آتشبس خبر داده است.
چالش کِشدار چین
«فارین پالیسی» به عنوان چالش آخر، با بیان اینکه چین و آمریکا به عنوان دو قدرت بزرگ میتوانند همه مشکلات جهان را حل کنند، یادآور شده است که «ترامپ» نیز حتی به این موضوع در نخستین نشست مطبوعاتی خود پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری ماه نوامبر اشاره کرد. هرچند وی در عین حال پکن را تهدید به اعمال تعرفههای سنگین کرد.
به باور ناظران، اینکه «ترامپ» در نهایت چه میزان تعرفه بر کالاهای وارداتی از چین اعمال کند، میتواند سطح تنشها را مشخص کرده و حتی اعلان جنگ تجاری علیه این قدرت بزرگ آسیایی باشد.
«فارین پالیسی» خاطرنشان کرده است که اگرچه تعرفهها ابزار مورد علاقه «ترامپ» هستند، اما به تنهائی همه مشکلات اقتصادی وی را با چین حل نمیکنند؛ زیرا او با کشوری طرف است که به سرعت در حال پیشی گرفتن در حوزههای مختلف فناوری از آمریکا است. براساس نتایج یک پژوهش جدید، چین در ۷ صنعت از ۱۰ صنعت پیشرفته، از آمریکا جلوتر است.