کارشناسان اقتصادی:
حذف چهار صفر در شرایط کنونی کارساز نیست
رئیس کل اسبق بانک مرکزی با بیان این که حذف چهار صفر با تورم بالایی که وجود دارد کارساز نیست، افزود: با توجه به مشکلات عدیده نظام پولی و بانکی، حذف صفر نباید در اولویت باشد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، طهماسب مظاهری، درباره حذف چهار صفر از پول ملی اظهار کرد: کشورهایی که شرایط لازم را دارند هر چند سال یکبار تعدادی از صفرهای پول ملی خود را حذف میکنند که البته ما هم در زمان ریاستجمهوری دکتر احمدینژاد، پیشنهاد حذف چهار صفر را دادیم که در آن زمان پیشنهاد معقول و خوبی بود؛ اما در نهایت امر، بحث قانونی آن به ثمر نرسید.
او، مطرح شدن مجدد بحث حذف چهار صفر از پول ملی را از دو جنبه مورد بررسی قرارداد و افزود: الان حذف چهار صفر با تورمهای بالایی که وجود دارد کارساز نیست و اگر دولت بخواهد کار معنادار و مفیدی انجام دهد حداقل باید شش صفر را حذف کند.
رئیس کل اسبق بانک مرکزی به مشکلات عدیده نظام پولی و بانکی و اقتصادی کشورمان اشاره کرد و گفت: ناترازی، تسهیلات تکلیفی، زیاندهی بانکها، تورم و کسری بودجه از مسائل جدی مملکت ما هستند که باید به آنها رسیدگی شود و لذا اگر دولت و مجلس قصد بهکارگیری ظرفیت کارشناسی خود و ظرفیت جامعه و انجام اقدامات اصلاحی را دارند باید گفت که حذف صفر از پول ملی اقدام اصلح و اولویتدار کشور نیست که برای آن وقت و انرژی صرف کنند.
تبعات حذف صفر از پول ملی
وحید شقاقی؛ اقتصاددان و عضو هیئتعلمی دانشگاه نیز درباره حذف چهار صفر از پول ملی اظهار کرد: حذف چهار صفر از پول ملی هیچ تأثیری بر تورم و ارزش پول ملی و شاخصهای کلان اقتصاد ندارد و صرفاً برای راحتی و سهولت در مبادلات و معادلات و حساب و کتابهاست.
او افزود: کشورهایی مانند آلمان که درگیر ابرتورم شدند و تورمهای هزار درصد و دههزار درصد و یک میلیون درصد را تجربه کردند بعد از اینکه توانستند شرایط مهار تورمی را فراهم کرده و به اقتصاد ثبات ببخشند، برای سهولت کار صفرها را برداشتند.
این اقتصاددان با بیان اینکه مسلماً حذف چهار صفر از پول ملی بدون الزامات و پیشزمینهها بیفایده خواهد بود و مجدداً باید به همان نقطه اول بازگردیم، ادامه داد: حذف چهار صفر ممکن است در برخی شهرهای کوچک، التهابات و انتظارات تورمی را تشدید کند و یا اعداد به سمت بالا گِرد شوند. درست نیست که بحثهای مهمتر و کلیدی مانند مهار تورم و ثبات ارز و حل مسئله ناترازیها به حاشیه برده شوند و موضوع حذف چهار صفر از پول ملی بدون الزامات آن مطرح شود آن هم در شرایطی که افق روشنی برای مهار تورم در اقتصاد ایران وجود ندارد و تورم بالای 40 درصد برآورد میشود. دولت و مجلس بهجای مطرحکردن این بحثها بهتر است اول برنامه مهار تورم را اجرائی کنند و به موضوعات مهمتری بپردازند.
یحیی آل اسحاق؛ وزیر اسبق بازرگانی و کارشناس اقتصادی هم درباره حذف چهار صفر از پول ملی گفت: حذف چهار صفر از پول ملی صرفاً یک تغییر شکلی در پول ایجاد میکند و هیچ تأثیری بر تورم و خریدوفروش مردم و حجم نقدینگی ندارد؛ اما بهطورکلی مزایای حذف چهار صفر بیشتر از معایب آن است.
گفتنی است، تجربه تغییر واحد پولی آرژانتین در سال ۱۸۲۶ نشاندهنده اهمیت مدیریت کارآمد، زیرساختهای مناسب، و ثبات سیاسی در اجرای اصلاحات یکای پولی است. هرچند این سیاست در کوتاهمدت نتایج مثبتی داشت اما در بلندمدت نتوانست به اهداف اصلی خود دست یابد اما در آلمان و برخی کشورهای دیگر موفق بود.