kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۲۴۷۳
تاریخ انتشار : ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۹
مروری بر سرنگونی دولت دمشق در 10 روز!

داستان یک سقوط

 
 
 
آغاز تحرکات تروریست‌ها
اوایل آذرماه، تحرکات گسترده گروه‌های تروریستی در سوریه شروع شد. اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم در صبح 7 آذر درست چند ساعت پس از برقراری آتش‌بس بین لبنان و رژیم آپارتاید اسرائیل این بلوا آغاز شد. از نسبت‌های مستقیم بین این تحرکات و حمایت قدرت‌های غربی و برخی کشورهای منطقه سخن گفته شده است که در صفحات این روزنامه به تفصیل آنها را مطالعه کرده‌اید. چندی بعد، انفجارهایی در شهرهای حمص و حلب رخ داد. این حملات باعث شد تا بسیاری از مردم مناطق را ترک کرده و به مناطق امن‌تر بروند و این شروع پیشروی‌های تروریست‌ها به رهبری ابومحمد الجولانی بود.
اوج‌گیری نبردها و سقوط دولت
در ظرف 3 روز، نبردها در مناطق مختلف شدت گرفت. تروریست‌ها به کمک تجهیزات کم‌و‌بیش پیشرفته نظامی ارائه‌شده از طرف حامیان خود، شهر دمشق را هدف قرار دادند. این عملیات و در واقع بلوا با سرعت عجیبی پیش رفت و تا اواسط آذرماه، زمینه سقوط کامل دولت بشار اسد فراهم شد. تا اینکه در شب شنبه 17 آذرماه عملاً دولت دمشق سقوط کرد و رئیس‌جمهور از کشور خارج شد. 10 روز هم پس از این وقایع، بشار اسد رسماً از قدرت برکنار شد و محمد الجولانی، رهبر گروه تروریستی هیئت تحریرالشام، قدرت را در دست گرفت، در لباس دولت انتقالی! این تغییرات به شکل گسترده‌ای بر اوضاع سیاسی و اقتصادی کشور تاثیر گذاشت.
عملیات‌های تخریبگر رژیم اسرائیل 
پس از سقوط دولت بشار اسد، رژیم اسرائیل فعالیت‌های نظامی خود را علیه سوریه به ‌شدت افزایش داده است. این رژیم، در ماه گذشته، صدها حمله هوائی به مواضع استراتژیک در دمشق، حلب و... انجام داده که بنا بر گزارش‌ها، باعث تخریب زیرساخت‌های مهم و تلفات انسانی قابل‌توجهی شده است. این حملات عمدتاً مراکز لجستیکی و تسلیحاتی را هدف قرار داده‌اند. آمارها نشان می‌دهند که از زمان سقوط دولت اسد تاکنون، بیش از 80 درصد (تا 90 درصد) از توان نظامی سوریه نابود شده است. 
سرزمین اشغالی!
چشم‎انداز تحولات سوریه بعد از سقوط دمشق مبهم به نظر می‌رسد، اما یک چیز واضح است و آن اینکه این سرزمین در حال تقسیم شدن بین بیگانگان است. در شرایطی که شرق سوریه در اشغال آمریکایی‎هاست و شمال نیز دست نیروهای نزدیک به ترکیه، اسرائیل هم مشغول اشغال کردن بخش‌هایی از غرب خاک سوریه است. همه این اتفاقات در انفعال تروریست‌های مدعی آزادی سوریه و شام رخ می‌دهد. نیروهای تحت حمایت ترکیه بخش‌هایی از شمال سوریه را در اشغال دارند و ترکیه به بهانه مبارزه با کُردها وقت و بی‌وقت خود را داخل در مسائل سوریه می‌کند. (در انتهای این گزارش به این مطلب بیشتر خواهیم پرداخت.) بگذریم از این که تروریست‌های مدعی آزادی سوریه به رهبری گروه «هیئت تحریر الشام» نیز سر در آخور «میت» یا همان سازمان اطلاعات ملی ترکیه دارند! همچنین پایگاه‌های نظامیان آمریکایی در سوریه در مناطق شمال‌ شرق و جنوب ‌شرق این کشور متمرکز است و میادین نفتی و گازی در شمال ‌شرق سوریه در کنترل نظامیان آمریکایی است. حالا هم که خبر می‌رسد کاروان‌های نظامی آمریکا به سوریه پس از سقوط حکومت «بشار اسد» وارد شده‌اند و تعداد نیروهای آمریکایی در این مناطق به شدت افزایش یافته است. اما خبر از تُرک‎تازی‌های رژیم آپارتاید در غرب سوریه آنکه، رسانه‌های عبری از ارسال پیامی توسط رژیم صهیونیستی برای رهبر گروه موسوم به هیئت تحریر الشام و تأکید بر عدم خروج از خاک سوریه پرده برداشتند.
تبعات اقتصادی و سیاسی
حکومت الجولانی باعث شد تا سوریه وارد دوره‌ای از آشفتگی اقتصادی و تزلزل سیاسی شود. افزایش قیمت مواد غذایی، نقصان مواد اولیه، و نابسامانی در تأمین خدمات اساسی از نتایج این تغییرات است. از سوی دیگر، نامهربانی الجولانی یا به تعبیر درست‌تر وحشی‌گریِ پیاده نظام با اقلیت‌های مذهبی و اقوام مختلف باعث شد تا خشونت‌های مرتبط با اختلافات قومی و مذهبی افزایش یابد. برای نمونه، فعالان سوری از نخستین اقدام تشکیلات تروریستی هیئت تحریر الشام برای ایجاد تغییرات جمعیت شناختی در سوریه خبر دادند. عناصر وابسته به ابومحمد الجولانی سرکرده تشکیلات تروریستی هیئت تحریر الشام طی روزهای گذشته صدها خانه را در حلب، حماه، حمص تا دمشق و طرطوس به بهانه‌های مختلف مصادره کرده‌اند. یا در خبرها می‌خوانیم که با توقف صادرات نفت عراق به سوریه، بحران تأمین نفت این کشور پس از سقوط حکومت اسد، شدت گرفت. همچنین در حالی که مدت زمان زیادی از سقوط نظام سوریه نمی‌گذرد، این کشور شاهد درگیری فزاینده میان گروه‌های تروریستی و مسلح در مناطق مختلف است. این‌ها همه تأیید می‌کند که سقوط دمشق در واقع افتادن از چاله به چاهی بود که ته آن ناپیداست.