kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۲۳۲۷
تاریخ انتشار : ۰۳ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۵
آمریکا در اندیشه کشورگشایی!

ترامپ پس از کانادا و کانال پاناما سراغ تصرف‌گرینلند رفت!

 
 
 
بعد از تهدید به بازپس‌گیری کانال پاناما و متلک‌های سرزمینی به کانادا، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا که ژانویه (اول بهمن) وارد کاخ‌سفید می‌شود، این‌بار خواستار الحاق جزیره گرینلند به آمریکا شده است. این جزیره متعلق به پادشاهی دانمارک است!
اشتهای «دونالد ترامپ» برای شروع جنگ تجاری با سایر کشورها گویا به «تمایل برای کشورگشایی» تبدیل شده است او کشورهای کانادا، مکزیک، چین و گروه کشورهای بریکس و اخیراً تمام اتحادیه اروپا را به وضع «تعرفه‌های سنگین» تهدید کرده است. وی در مورد کانادا پا را از این هم فراتر گذاشته و خواسته است اگر این کشور نمی‌تواند با سیاست‌های دولت او کنار بیاید می‌تواند ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا شود! بعد از کانادا نوبت «کانال پاناما» بود که ترامپ تمایل خود را برای تصاحب آن ابراز کند. او شامگاه شنبه در شبکه اجتماعی خود تحت عنوان «تروث سوشال» با اشاره به تعرفه‌های بالای پاناما بر کشتی‌های نظامی و تجاری کشورش نوشت: «هزینه‌هایی که پاناما دریافت می‌کند، مضحک است. این هزینه‌ها به‌خصوص با علم بر سخاوت فوق‌العاده‌ای که از سوی آمریکا به پاناما اعطا شده، مضحک هستند. این اقدام که تماما به منزله باج‌گیری از کشور ماست، فوراً متوقف خواهد شد. اگر اصول اخلاقی و قانونی این اقدام سخاوتمندانه و بزرگوارانه رعایت نشود، ما از پاناما تقاضا خواهیم کرد این کانال به‌طور کامل و بدون هیچ‌گونه سؤالی به ما بازگردانده شود. خطاب به مقامات پاناما؛ لطفا طبق این اساس رفتار کنید!»
ظاهراً اشتهای ترامپ سیری‌ناپذیر است و بعد از کانال پاناما وی سراغ جزیره گرینلند رفته است. «برای اهداف امنیت ملی و آزادی در سراسر جهان، ایالات‌متحده حس می‌کند که مالکیت و کنترل گرینلند یک ضرورت مطلق است». این اظهارات جدید دونالد ترامپ است که روز یکشنبه در قالب پیامی در شبکه اجتماعی‌اش «تروث» ضمن معرفی گزینه‌اش برای سفیری آمریکا در دانمارک بیان کرد. به گزارش فارس به نقل از منابع آمریکایی ترامپ در دولت اول خود هم چشمِ طمعش به این جزیره در آمریکای شمالی را پنهان نکرده و موضوع خرید آن را مطرح کرده بود؛ او در آن زمان بعد از آن که مقام‌های دانمارکی گفتند که این منطقه خومختار که بخشی از قلمروی پادشاهی دانمارک است، فروشی نیست، سفر رسمی‌اش به این کشور را لغو کرد. 
بر اساس این گزارش گرینلند که بخشی از قاره آمریکای شمالی است، روابط ژئوپلیتیکی نزدیکی با اروپا دارد و بودجه اتحادیه اروپا را دریافت می‌کند. این قلمرو به قطب شمال دسترسی دارد؛ جایی که رقابت شدیدی بین کشورها به‌خصوص آمریکا و روسیه برای منابع منطقه‌ای وجود دارد.منابع طبیعی گرینلند شامل طلا، نقره، مس و اورانیوم است و اعتقاد بر این است که پتانسیل نفتی قابل‌توجهی در آب‌های اطراف آن وجود دارد. ترامپ مالکیت کشورش بر «گرینلند» را یک «ضرورت محض» خوانده و گفته است سفیر جدید در دانمارک کار فوق‌العاده‌ای در راستای منافع ملی آمریکا انجام خواهد داد. 
 واکنش پاناما
اما اظهارات ترامپ برای تصاحب کانال پاناما با واکنش شدید دولت پاناما مواجه شد. رئیس‌جمهوری پاناما در واکنش به لفاظی دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا درباره طرح بازپس‌گیری کانال پاناما، گفت: این کانال تحت کنترل ما باقی می‌ماند و حاکمیت و استقلال کشور ما قابل مذاکره نیست. به گزارش ایرنا تارنمای پولیتیکو در این‌باره نوشت: «خوزه رائول مولینو» رئیس‌جمهوری پاناما در ویدئویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، با ادعای ترامپ درباره این که آمریکا می‌تواند کانال مهم و راهبردی پاناما را پس بگیرد، مخالفت کرد.
به نوشته پولیتیکو، مولینو که با ابراز تعهد درباره روابط نزدیک‌تر با آمریکا اوایل سال جاری میلادی انتخاب شد، همچنین شکایت ترامپ درباره این که کشتی‌های آمریکایی برای عبور از این کانال با هزینه‌های ناعادلانه و گزافی مواجه هستند، رد کرد. رئیس‌جمهوری پاناما روز یکشنبه گفت: به عنوان رئیس‌جمهوری به وضوح اعلام می‌کنم که هر مترمربع از کانال پاناما و مناطق مجاور آن در اختیار و کنترل پاناما است و در کنترل این کشور باقی خواهد ماند. حاکمیت و استقلال کشور ما قابل مذاکره نیست. وی ادامه داد که این کانال بخش لاینفک تاریخ کشورش است و هر شهروند پانامایی با جان و دل آن را حفظ می‌کند.
پولیتیکو نوشت: معلوم نیست که چرا ترامپ در روزهای اخیر بر این گذرگاه کشتیرانی مهم تمرکز کرده است. پاناما از زمان سرنگونی مانوئل نوریگا توسط آمریکا در سال ۱۹۸۹، متحد واشنگتن بوده است. در حالی که چین پیش‌تر با اجرای پروژه‌های زیرساختی با دولت‌های قبلی پاناما ارتباط برقرار کرده بود و شرکت مستقر در هنگ‌کنگ دو بندر را در پایانه‌های کانال پاناما اداره می‌کند، این کانال توسط سازمان دولتی مستقلی موسوم به سازمان کانال پاناما اداره می‌شود.