وزیر بهداشت:
همه دستگاهها به موضوع جمعیت بهعنوان یک اولویت ملی توجه کنند
وزیر بهداشت از کاهش بیسابقه میزان موالید در ایران خبر داد و هشدار داد که این وضعیت بهعنوان تهدیدی جدی، آینده اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
به گزارش وبدا، محمدرضا ظفرقندی در نشستی که سهشنبه در محل ستاد ملی جمعیت برگزار شد، به اهمیت مسائل ملی برای توسعه پایدار و متوازن در هر کشور اشاره و اظهار داشت: از جمله موضوعات کلیدی در این راستا، توجه به توسعه متوازن جمعیت است. به عبارت دیگر، رشد متوازن جمعیت به عنوان یکی از ارکان و اصول بنیادین توسعه پایدار کشور محسوب میشود.
ظفرقندی ادامه داد: جمعیت، موضوعی است که نهتنها جنبه ملی، بلکه ابعادی بینالمللی نیز دارد و بسیاری از کشورهای جهان امروز با آن دست به گریبان هستند. زمان در این حوزه بسیار حیاتی است و اگر دیرتر به این مسئله ملی پرداخته شود و نگاهمان آیندهنگر نباشد، حل این معضل دشوارتر خواهد شد. بسیاری از کشورهای توسعهیافته امروزه با چالشهای جمعیتی روبهرو هستند و تلاشهای آنان نیز هنوز نتایج مطلوبی به همراه نداشته است.
وی تأکید کرد: با توجه به آمارها، لازم است این معضل را با نگاهی ملی حل کنیم و تمامی دستگاهها در فعالیتهای خود پیوست جمعیت را مدنظر قرار دهند. در کنار مسائل اقتصادی، موضوعات فرهنگی و اجتماعی نقش بسیار مهمی دارند. به همین دلیل، تمام دستگاهها از جمله رسانهها، صداوسیما، قوای مقننه و قضائیه باید به مسئله جمعیت به عنوان اولویت ملی توجه کنند و با عزمی راسخ و رویکرد علمی به آن بپردازند. همچنین، بررسی تجربیات جهانی و پیگیری مسائل و نتایج آن، امری ضروری است.
وزیر بهداشت افزود: اگر به موضوع جمعیت توجه کافی نشود، این مسئله به خطرات جدی در ابعاد اقتصادی، سیاسی و امنیتی تبدیل خواهد شد که باید بهطور دقیق شناسایی و رصد شود. با توجه به آمارهای جمعیتی، امروز برای نخستینبار در تاریخ ایران، میزان موالید به کمتر از یکمیلیون در سال رسیده است؛ این امر خود یک هشدار جدی و زنگ خطر است. بنابراین، هر کسی که دغدغه آینده ایران، مردم و هویت ملی کشور را دارد، باید در این عرصه وارد شده و در ابعاد مختلف از جمله اقتصادی و سیاسی، اقدامات مؤثری را انجام دهد.
25 سال آینده مسنترین کشور منطقه
خواهیم بود
دبیر ستاد ملی جمعیت نیز در نشست با وزیر بهداشت با بیان این که کشور نسبت به 50 سال قبل 10 سال پیرتر شده است، تاکید کرد: برای حل معضل جمعیت همه افراد و دستگاهها باید احساس مسئولیت کنند.
مرضیه وحید دستجردی گفت: مسئله جمعیت یک مسئله بین بخشی است و ستاد ملی جمعیت، وزارت بهداشت یا هر دستگاهی به تنهائی نمیتواند در این خصوص کاری انجام دهد. باید همه همکاری کنند تا این مسئله بزرگ که امروز به یک معضل بزرگ برای کشور تبدیل شده، حلوفصل شود و بتوانیم در جاده پیشرفت و توسعه در این زمینه گام برداریم.
وحید دستجردی افزود: زمانی نرخ باروری کلی در سال 1351 در ایران حدود 6.8 بود که درسال 98 به 1.65 رسید. نرخ رشد جمعیت در سال 1370 بالغ بر 3.6 بوده و امروز 0/7 درصد است، اگر با همین دست فرمان پیش رویم، در سال 1430 به رشد منفی میرسیم، یعنی 25 سال آینده مسنترین کشور منطقه خواهیم بود.
وی ادامه داد: به عنوان متخصص زنان و زایمان، وقتی میبینم برخی افراد از فرزندآوری گریزانند و این تفکر حتی در برخی زنان هم وجود دارد، متأسف میشوم و احساس خطر میکنم.
دبیر ستاد ملی جمعیت بیان داشت: 6 ماه ابتدائی امسال، 6 درصد نسبت به 6 ماه ابتدائی سال گذشته کاهش موالید داشتهایم. این معضلات دغدغههای همه سیاستگذاران و در رأس آنها مقام معظم رهبری است. رهبر معظم انقلاب در اولین جلسه دولت چهاردهم، شخص وزیر بهداشت را مورد خطاب قرار دادند و فرمودند درباره مسئله جمعیت تدبیر و این موضوع را دنبال کنند. بنابراین، همه ما در قبال مسئله جمعیت که اکنون معضل اجتماعی است و در آینده میتواند معضل سیاسی و امنیتی شود، باید احساس مسئولیت و وظیفه کنیم.
وحید دستجردی یادآور شد: سال 1351 متوسط سن جامعه ما 22 سال و امروز 32 سال است، این یعنی جمعیت ایران طی این مدت، 10 سال پیر شده است. وقتی میبینیم کلید حل این معضل به دست مردم و خانوادههاست، باید با مردم، جامعه، بانوان و آقایان ارتباط خود را وثیق کنیم که این کار هنر خود را میطلبد.
وی اظهار داشت: از همه جمعیتشناسان، جامعهشناسان و روانشناسان میخواهیم به کمک ما بیایند. جمعیت باید دلی افزایش یابد نه دستوری، و این متخصصان باید در این زمینه به ما کمک کنند. اگرچه بر اساس قانون، ۶۰درصد مسئولیتها بر عهده وزارت بهداشت است، اما مسائل اقتصادی و معیشتی نیز بسیار مهم بوده و در حیطه وظایف سایر دستگاهها قرار دارد.