مسکو در عرض یک ماه، به اندازه نصف لندن سرزمین تصرف کرده است
سرویس خارجی-
اخبار و گزارشها از «پیشرویهای بیسابقه ارتش روسیه در خاک اوکراین» حکایت دارد طوری که گفته میشود، مسکو طی یک ماه گذشته به اندازه نصف شهر لندن را تصرف کرده است!
همانطور که انتظار میرفت صدور مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد برای حمله به خاک روسیه از سوی آمریکا، کار دست زلنسکی داده و به راهبردی بر ضد خود تبدیل شده است. اوکراین این روزها از زمین و هوا به شدت زیر حملات سنگین ارتش روسیه قرار دارد و رسانهها نیز از پیشروی سریع روسیه در خاک اوکراین و ثبت رکوردهای هفتگی تصرف اراضی در این کشور خبر میدهند. «بایدن» قصد داشت با صدور این مجوز شرایط اوکراین را برای مذاکرات احتمالی، همزمان با روی کار آمدن ترامپ بهبود ببخشد ولی، تشدید حملات روسیه باعث شده است کیف بسیاری از سرزمینهای تصرف شده در کورسک و زمینهای خود در دونتسک را هم از دست بدهد.
به نوشته «وال استریت ژورنال»، سربازان اوکراینی درباره شدت حملات ارتش روسیه میگویند، حملات روسیه در منطقه کورسک آنقدر شدید است که نیروهای پیادهنظام آنها، گاهی اوقات روی اجساد فرماندهان کشته شده پای میگذارند. وال استریت ژورنال این را هم نوشته است که مقامات اوکراینی میگویند، مسکو ۴۵ هزار نظامی، از جمله برخی از بهترین نیروهای خود را که بیوقفه در حال حمله هستند، به این منطقه اعزام کرده است. به رغم تلفات سنگین، به نظر میرسد که این راهبرد کارآمد بوده است. در هفتههای اخیر، روسیه حدود نیمی از مناطق تصرفشده از سوی اوکراین(و ناتو) در حمله ماه اوت(مرداد) را بازپس گرفت. تحلیلگران میگویند روسیه ممکن است برای حملهای بزرگتر در این منطقه آماده شود.
ورود جنگ به مرحله خطرناک
خبرگزاری رویترز همزمان با تشدید جنگ از ورود جنگ به مرحله خطرناک خبر داده و درباره رکوردزنی پیشرویهای گسترده روسیه در خاک اوکراین نوشته است. تحلیلگران و وبلاگ نویسان حوزه جنگ بر این باور هستند که نیروهای روسیه در اوکراین با سرعتی بسیار بیشتر از زمان آغاز جنگ در فوریه ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰) در حال پیشروی هستند و تنها در ماه گذشته، مساحتی به اندازه نصف شهر لندن را تصرف کردهاند. به نوشته این خبرگزاری انگلیسی، با تداوم پیشروی سریع مسکو از یکسو و صدور مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد برای حمله به خاک روسیه توسط آمریکا به کیف از سوی دیگر، جنگ در حال ورود به مرحله خطرناکتری است.
اطلاعات منتشره از سوی پایگاه خبری مستقل روسی «ایجنتاستیوو» نشان میدهد ارتش روسیه در هفته گذشته نزدیک به ۲۳۵ کیلومتر مربع از اراضی اوکراین را تصرف کرده است. این رقم رکوردی هفتگی برای نیروهای روسی سال ۲۰۲۴ محسوب میشود. این کشور بهویژه از ماه ژوئیه (اوایل مردادماه) و بهرغم حملات غافلگیرکننده اوکراین به منطقه «کورسک»، پیشروی سریعی را در شرق اوکراین آغاز کرد. تحلیلگران «مؤسسه مطالعات جنگ» مستقر در واشنگتن نیز به تازگی در گزارشی اذعان کردند که پیشروی نیروهای روسیه در خاک اوکراین بسیار سریعتر از سال ۲۰۲۳ است.
سقوط یک شهر استراتژیک دیگر
خبرگزاری رویترز در گزارش خود از این پیشرویهای سریع خبرداده است که ارتش روسیه وارد شهر استراتژیک«کوراخووه» در دونتسک شده است. به گزارش یورونیوز به نقل از رویترز بنابر دادههای مؤسسه مطالعات جنگ، نیروهای روسی توانستهاند نواحی «ووهلدار» و «ولیکا نووسیلکا» در منطقه دونتسک در شرق اوکراین را اشغال کنند. بر اساس این گزارش حضور نیروهای روسی در «کوراخووه» میتواند سکوی پرتابی برای حرکت آنها به سمت مرکز لجستیکی مهم «پوکرووسک» در «دونتسک» باشد. ناظران میگویند پیشرویهای اخیر نیروهای روسی در جنوب شرقی اوکراین عمدتاً به دلیل شناسایی و بهرهبرداری تاکتیکی از نقاط ضعف در خطوط دفاعی اوکراین است. روز دوشنبه نیز یک مقام ارشد نظامی اوکراین اعلام کرد که این کشور بیش از ۴۰ درصد از زمینهایی را که در روسیه تصرف کرده بود، از دست داده است. بر پایه گزارشها، اوکراین در اوج این پیشروی تا هزار و ۳۷۶ کیلومتر مربع از خاک این منطقه را تحت کنترل داشت، اما منابع نظامی در کیف میگویند که این میزان اکنون به ۸۰۰ کیلومتر مربع کاهش یافته است.
رکوردزنی حمله پهپادی به اوکراین
غیر از رکوردزنی ارتش روسیه در پیشروی در مناطق جنگی با اوکراین، روسیه شامگاه دوشنبه رکورد حملات پهپادی را نیز به اوکراین شکست. به گزارش فارس به نقل از رسانههای اوکراین، روسیه در آستانه زمستان، حملات خود به زیرساختهای انرژی اوکراین را تشدید کرده است. این کشور تنها در طول دوشنبهشب و صبح سهشنبه، ۱۸۸ پهپاد را به خاک اوکراین شلیک کرده است. کیف مدعی شده است که ۷۶ پهپاد از مجموع هواپیماهای بدون سرنشین پرتاب شده توسط روسیه را سرنگون کرده است و پنج پهپاد دیگر نیز وارد خاک بلاروس شدهاند. نیروهای روسی همچنین از شلیک چهار موشک بالستیک اسکندر به اوکراین خبر دادهاند. نیروی هوائی اوکراین اذعان کرده است که زیرساختهای حیاتی اوکراین مورد اصابت قرار گرفتهاند. همچنین مجتمعها و ساختمانهای خصوصی نیز بر اثر حملات گسترده پهپادی روسیه در چندین منطقه صدمه دیدهاند. پیش از این بزرگترین حمله پهپادی روسیه با ۱۴۵ هواپیمای بدون سرنشین در ۱۰ نوامبر(۲۰ آبان) انجام شده بود.
کمبود شدید نیرو در ارتش اوکراین
به گفته کارشناسان یکی از دلایل عمده شکستهای گسترده این روزهای اوکراین، عدم تزریق نیروی کافی و آموزش دیده به نیروها در خط مقدم نبرد است. میزان تلفات بالاست و نیروهای کشته شده به دلیل فرار جوانان اوکراینی از جنگ جایگزین نمیشوند. نیروهای جایگزین شده هم توان و آموزش کافی ندارند و عمدتاً سن و سال بالایی دارند. هفته نامه اکونومیست هم با اشاره به مشکل بحرانی اوکراین در رابطه با کمبود نیرو در میدان نبرد، گزارش داده است استقرار نیروها و مسئله جذب سرباز احتمالاً تا بهار ۲۰۲۵ هم مرتفع نخواهد شد.
به گزارش ایسنا، «اکونومیست» در گزارش خود میافزاید: از سوی دیگر کیفیت استخدامیهای جدید نیز مشکلی بزرگتر برای کییف تلقی میشود زیرا آنها یا بسیار پیر هستند یا انگیزه کافی برای شرکت در جنگ ندارند.»
«اکونومیست» در این گزارش با اشاره به وضعیت اوکراین در جنگ مینویسد: «وضعیت خط مقدم بهطور قابلتوجهی نسبت به روزهای ابتدائی جنگ دشوار شده است و بسیاری نگران هستند که عقبنشینی قابلتوجه اوکراین بهزودی اجتنابناپذیر شود.» این رسانه انگلیسی به نقل از فرماندهان اوکراینی گزارش میکند: «ضعف سیستماتیک اوکراین بهوضوح آشکار و روحیه نیروهای این کشور در پی این اتفاقات تضعیف میشود. هیچ امیدی برای استخدام نیروهای بیشتر وجود ندارد و وضعیت بهمرور سختتر میشود». در مقابل به نوشته اکونومیست به گفته یک مقام ارشد ناتو، ارتش روسیه هر ماه، حدود ۳۰ هزار نفر را ثبتنام میکند. مقام رسمی دیگری نیز میگوید، این میزان برای «اهداف داخلی کافی نیست» اما برای جبران تلفات عظیم ماههای اخیر کافی بوده است.
آمادگی برای حمله پیشدستانه
از سوی دیگر اظهارات برخی مقامات ناتو از احتمال حمله پیشدستانه این ائتلاف نظامی به روسیه خبر میدهد هر چند این اظهارات با توجه به حتمی بودن واکنش روسیه بیشتر بلوف سیاسی به نظر میرسد. در همین رابطه رئیس کمیته نظامی ناتو گفت این ائتلاف نظامی در این فکر است که در صورت قرار گرفتن در آستانه جنگ با روسیه، پرتابگرهای موشک روسیه را در حملهای پیشدستانه هدف قرار دهد. به گزارش ایسنا، آدمیرال «راب بائر» رئیس کمیته نظامی ناتو گفت این ائتلاف نظامی در حال بررسی حمله پیشدستانه به خاک روسیه است و نمیخواهد یک ائتلاف دفاعی باشد. به گزارش روزنامه «پراودا»، وی گفت: «این یک بحث جدید در ناتوست و خوشحالم که موضعمان در اینباره را تغییر دادهایم.» همزمان با این لفاظیها سخنگوی وزارت کشور آلمان هم گفت که دولت آلمان در حال تهیه فهرستی از ساختمانهای عمومی است تا در صورت وقوع جنگ بزرگ از آنها به عنوان پناهگاه استفاده شود. به گزارش ایسنا، این سخنگو به خبرنگاران گفت از جمله سازههای در نظر گرفته شده ایستگاههای مترو، پارکینگهای زیرزمینی و برخی ساختمانهای دولتی دیگر است.