زخم کهنه در مسابقات جهانی اوزان غیرالمپیکی سر باز کرد
دبیر: آزادکاران باید نتیجه بهتری میگرفتند این باخت میتواند نقطه عطف ما باشد
رئیس فدراسیون کشتی، تاکید کرد: کشتی آزاد باید نتایج بهتری در مسابقات جهانی میگرفت.
سرویس ورزشی-
مسابقات کشتی آزاد جهانی اوزان غیرالمپیکی که از 9 آبان در آلبانی آغاز شده بود، پنجشنبه شب با قهرمانی تیم گرجستان با 55 امتیاز به پایان رسید. بعد از این تیم هم ژاپن که دو نشان طلا و نقره کسب کرده بود، با همین امتیاز در جایگاه دوم ایستاد. تیم ایران که با رضا مؤمنی در 61 کیلو، سینا خلیلی در 70 کیلو، محمد نخودی در 79 کیلو و کامران قاسمپور در 92 کیلوگرم در مسابقات جهانی شرکت کرده و تنها با نخودی موفق به کسب مدال برنز شد، نیز با 41 امتیاز در جایگاه سوم جهان قرار گرفت. ژاپنیها در المپیک هم دو نشان طلا را از آن خود کرده بودند و در رقابتهای جهانی 2024 نیز دو فینالیست داشتند که درنهایت به یک طلا و یک نقره رسیدند.
دبیر: کشتی آزاد باید نتیجه بهتری میگرفت
اما علیرضا دبیر رئیس فدراسیون کشتی در تازهترین صحبتهایش در مورد عملکرد تیمهای ملی کشتی در رقابتهای جهانی آلبانی گفت: 4 تیم به این مسابقات اعزام کردیم که 2 تیم زیر 23 سال (امید) ما هم در آزاد و هم در فرنگی با اقتدار قهرمان جهان شدند که این افتخار بزرگی برای کشتی ایران است.
وی در مورد مسابقات اوزان غیر المپیکی گفت: در کشتی فرنگی یک مدال طلا و یک مدال نقره گرفتیم و دوم شدیم که عملکرد خوبی بود اما در کشتی آزاد با یک مدال برنز در 4 وزن سوم شدیم. محاسبه ردهبندی تیمی در رقابتهایی که تنها 4 وزن است، کار درستی نیست و اگر این مسابقات در 10 وزن برگزار میشد، الان ژاپن یا گرجستان در جایگاههای اول و دوم نبودند.
وی افزود: اگر 6 وزن دیگر تیمها در اینجا بودند میتوانستند به ما کمک کنند، همانطور که آمریکا نیز در این مسابقات تنها 2 مدال برنز کسب کرد یا کشتی روسیه با آن همه عظمت تنها یک مدال طلا در این رقابتها بهدست آورد
دبیر تصریح کرد: باید قبول کنیم که تیم آزاد باید بهتر نتیجه میگرفت اما امیرمحمد یزدانی مدالآور ما به دلیل مصدومیت جای خود را به یک کشتیگیر جوان به نام سینا خلیلی داد. در وزن 79 و 92 کیلوگرم نیز باید بهتر نتیجه بگیریم اما از اتفاقی که برای محمد نخودی یا کامران قاسمپور افتاد میتوانیم ناراحت شویم و بگوییم چرا باختیم یا آن را یک نقطه عطف بدانیم.
رئیس فدراسیون کشتی ادامه داد: در جلسه 2 ساعته که با کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد در آلبانی داشتم به آنها گفتم که باید بهتر و به گونه و شیوهای دیگر تمرین کنیم. طوری که ژاپن تمرین میکند و در این چند سال گذشته نشان داده که متمایز از دیگر تیمها کار میکند. من یک اطلاعاتی از کشتی ژاپن بهدست آوردم که جالب است.
دبیر اظهار داشت: خدا را شکر که این اتفاق در مسابقات اوزان غیر المپیکی و در 4 وزن افتاد، اگر این اتفاق در مسابقات جهانی 2025 یا 2026 که در 10 وزن برگزار میشود میافتاد، چه، البته ما توانستیم که آمریکایی را هم در المپیک و هم در رقابتهای جهانی امسال جا بگذاریم اما نباید از روسها فرار کنیم بلکه باید با آنها مصاف بدهیم. باید تیم به تیم با روسها رقابت کنیم و کشتی بگیریم، تا ایراد کارمان دربیاید، باید ببازیم تا بتوانیم بردن را یاد بگیریم.
رئیس فدراسیون کشتی با بیان اینکه باید نگاهمان المپیک 2028 باشد، خاطرنشان کرد: خدا را شکر که ایراد کار ما در این 4 وزن درآمد، در مسابقات اوزان غیرالمپیکی قبلی 2 تیم آزاد و فرنگی ما تنها یک مدال برنز گرفتند، اینجا یک طلا، یک نقره و یک برنز گرفتیم، البته این موضوع مهم نیست و به دنبال قیاس کردن نیستم. ما میتوانیم از این اتفاق غصه بخوریم یا آن را یک نقطه عطف برای خود بدانیم که باعث شود به موفقیت برسیم. وی در پایان گفت: این شکستها جزئی از ورزش است اما باید آن را جبران کنیم. حتما باید بهتر و محکمتر کار کنیم. قبل از این هم گفتم که ما هنوز عقب هستیم و باید بیشتر و بهتر کار کنیم و اعتقاد دارم که هرچه کار کنیم نتیجه میگیریم.
باخت در ثانیههای پایانی
با وجود توضیحات علیرضا دبیر درباره نتایج تیم ملی نکته مهم این رقابتها باخت در ثانیههای پایانی بود که طی سالهای اخیر به معضل جدی کشتی آزاد ایران در رویدادهای جهانی تبدیل شده است. کشتیگیر با تجربهای همچون رحمان عموزاد در نیمه نهائی قهرمانی جهان ۲۰۲۳ در ۵ ثانیه پایانی مغلوب اسماعیل موساکایف مجارستانی شد، در همین مسابقات مجتبی گلیج دیگر آزادکار با تجربه ایران نیز در حالیکه فقط ۵ ثانیه تا پیروزی بزرگ مقابل عبدالرشید سعداللهیف روس فاصله داشت، شکست خورد. امیررضا معصومی نیز یکی دیگر از چندین نمونه باختهای ثانیه پایانی در کشتی آزاد ایران است که سال گذشته در مسابقات قهرمانی آسیا در ۲ ثانیه پایانی به حریف مغول باخت و از رسیدن به فینال بازماند.
اما در شرایطی که این اتفاق به یکی از مهمترین معضلات کشتی ایران تبدیل شده، هیچ راه چارهای برای جلوگیری از آن اندیشیده نشده و اینبار نیز در مسابقات جهانی آلبانی شاهد شکستهای عجیب و غریب کشتیگیران با تجربه ایران در این رقابتها بودیم. کامران قاسمپور یکی از نوابغ کشتی ایران و جهان نیز در این مسابقات برابر عبدالرشید سعداللهیف روس به سرنوشت مجتبی گلیج دچار شد و در شرایطی که میتوانست به راحتی در ثانیههای پایانی از نزدیک شدن به حریف قدرتمند خود خودداری کند، در دام کشتیگیر روس افتاد و براحتی یک پیروزی بزرگ را با باخت عوض کرد.محمد نخودی نیز دیگر کشتیگیر با تجربه ایران در این مسابقات بود که در نیمه نهائی مقابل حریف گرجستانی در شرایطی که تا ۳۰ ثانیه مانده به پایان ۶ امتیاز پیش بود، در نهایت با نتیجه عجیب ۱۴ بر ۸ شکست خورد!
بدون شک جدا از مشکلات روحی و روانی و باور نداشتن به برد مقابل کشتیگیران بزرگ، ضعف فنی و آنالیز رقبا از مهمترین عوامل این شکستها در مسابقات جهانی آلبانی بودند. با وجود تمرکز بیش از حد بر روی بدنسازی در اردوی تیمهای ملی، کشتیگیری مثل محمد نخودی هر چند برابر جردن باروز آمریکایی به برتری با ارزشی دست یافت اما موتور باروز ۳۶ ساله در دقیقه پایانی روشن شد و در شرایطی که نخودی نای چندانی برای ادامه مبارزه نداشت، وقت مبارزه به پایان رسید.
کادر فنی تیم ملی باید پاسخ روشنی برای نتایج ضعیف و دور از انتظار مسابقات جهانی پس از چند ماه تمرین مداوم در کمپ تیمهای ملی داشته باشد و بگوید چطور میشود کامران قاسمپور مدعی اول وزن ۹۲ کیلوگرم جهان بعد از اشتباه فاحش مقابل عبدالرشید سعداللهیف در ثانیههای پایانی، در دیدار ردهبندی نیز مقابل دیوید تیلور پا به سن گذاشته که به یک وزن بالاتر هم آمده بود، هیچ حرفی برای گفتن ندارد و او نیز همچون حسن یزدانی اسیر زیرگیریهای این کشتیبلد آمریکایی میشود؟
کشورهایی مانند ژاپن پیشرفت خیرهکنندهای در کشتی داشتهاند و روسها با وجود محرومیت کمرشکن بهتر از ما نتیجه میگیرند. چطور میشود کشتی ایران با وجود بهره بردن از بهترین امکانات و سختافزار، همچنان درجا میزند و مرتکب اشتباهات نابخشودنی در میدانهای بزرگ میشود؟ ما اگر میخواهیم در المپیک بعدی در خاک آمریکا حرفی برای گفتن داشته باشیم باید بازنگری اساسی در مباحث فنی تیم ملی داشته باشیم. با ادامه این کوچینگ، آنالیز و مشکلات فنی موجود، همچنان درجا خواهیم زد.