تولید نفت ایران ۴۰۰ هزار بشکه افزایش مییابد
وزیر نفت از برنامهریزی برای تبدیل متانول به بنزین خبر داد و گفت: با تکمیل پروژهها در سال جاری روزانه ۴۰۰ هزار بشکه به تولید نفت، همچنین ۳۵ میلیون مترمکعب به تولید گاز و بیش از ۵۰ هزار بشکه ظرفیت پالایشی اضافه خواهد شد.
به گزارش ایرنا، جواد اوجی در حاشیه آیین امضای تفاهمنامههای مطالعه طرحهای توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگها، شرکتهای پتروشیمی و شرکتهای اکتشاف ایرانی در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: استفاده از ظرفیت هلدینگهای پتروشیمی در توسعه مخازن گازی نخستین بار در دولت سیزدهم صورت پذیرفت.
وی افزود: در این پروژهها بالغ بر هفت میلیارد دلار سرمایهگذاری صورت خواهد گرفت که با کمک شرکتهای اکتشاف و تولید، بیش از ۱۳۰ میلیون متر مکعب گاز به بهرهبرداری خواهد رسید. این موضوع به تامین خوراک پتروشیمیها و توسعه میادین کشور کمک میکند.
وزیر نفت گفت: در بحث تولید بنزین در پتروشیمی مخصوصاً پتروشیمیهایی که متانول تولید میکنند، تفاهمنامههایی را امضا کردند که بخشی از تولید بنزین کشور به این سمت سوق پیدا میکند. تجربه این موضوع در کشورهای دیگر نیز به چشم میخورد به طوری که چین، بخشی از تولید بنزین خود را به تولید از متانول اختصاص داده است.
اوجی بیان کرد: افت جهانی قیمت متانول و ناترازی بنزین، دو عامل مهم و تاثیرگذار در این تصمیم است. همچنین برنامه داریم با تکمیل ۷۹ پروژههای نیمهتمام به ارزش ۱۶ میلیارد دلار و اجرای ۵۰ پروژه جدید به ارزش ۲۵ میلیارد دلار، روزانه ۴۰۰ هزار بشکه به تولید نفت، همچنین روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب به تولید گاز و بیش از روزانه ۵۰ هزار بشکه ظرفیت پالایشی اضافه کنیم.
وی افزود: در دو سال و نیم اخیر اتفاقهای خوبی در صنعت پتروشیمی از نظر رشد محصولات پتروشیمی و ورود به چهار عرصه ذخیرهسازی گاز، تولید بنزین از متانول، سرمایهگذاری پتروشیمیها در بخش توسعه میدانهای گازی و جمعآوری گازهای مشعل رقم خورده که نمونه آن برنامهریزی برای تولید بنزین از متانول در مجتمعهای پتروشیمی است.
تحویل ۵ میلیون مترمکعب گاز بیشتر به پتروشیمیها
وزیر نفت با بیان اینکه خوشبختانه با مصوبه دولت، همه هلدینگها و سرمایهگذاران بخش خصوصی میتوانند در بخش بالادستی صنعت نفت سرمایهگذاری کنند، گفت: پتروشیمیها در دو سال اخیر برای جمعآوری گازهای مشعل عزم جدی داشتند و امروز شاهدیم که گازهای سمی مشعل میدانهای نفتی غرب کارون در حال جمعآوری است. ضمن اینکه طبق برنامهریزی انجامشده در هلدینگ خلیجفارس، در نیمه اول امسال جمعآوری گازهای مشعل میدانهای شرق کارون نیز اجرائی میشود و گازهای جمعآوریشده، به پتروشیمی ماهشهر که هماکنون کمتر از ظرفیت کار میکند، منتقل میشود.
وی گفت: در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ بیش از هشت درصد گاز بیشتر یعنی بیش از پنج میلیون مترمکعب به پتروشیمیها تحویل دادیم و تولید محصولات پتروشیمی با ثبت رکوردی جدید به ۷۵ میلیون تن رسید. امسال انتظار داریم با برنامهریزیهای انجامشده در بخشهای بالادستی و پاییندستی و بخش خصوصی، تولید در تمامی بخشها از نظر حجمی و ارزشی افزایش یابد.
قرار نیست هرچه تولید میکنیم، مصرف کنیم
وزیر نفت با تأکید بر اینکه درمورد مقدار مصرف صنایع و نیروگاهها در شرایط ناترازی دغدغه تولید داریم، گفت: این ناترازی بهدلیل نبود سرمایهگذاری و بیتوجهی به مصرف در تمام بخشها بوده است که امیدواریم امسال این مسئله را بهطور ویژه درجهت افزایش بهرهوری پیگیری کنیم.
وی تصریح کرد: امسال به تمام صنایع و نیروگاهها در زمینه مصرف بهینه تأکید کردهایم. ضمن اینکه هشدارهایی نیز درباره اعمال جریمه به صنایع پرمصرف و دارای بازدهی پایین در تمامی استانها داده شده است.
اوجی با اشاره به همکاری وزارتخانههای صمت، جهاد کشاورزی و راهوشهرسازی بهمنظور حمایت لازم برای کاهش مصرف گاز بیان کرد: به درخواست دولت کارگروههایی متشکل از نمایندگان شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و شرکت ملی گاز ایران در همه استانها تشکیل دادهایم که نظارت و بازنگری لازم را درباره سهمیه سوخت این صنایع پرمصرف انجام دهند.
وی با بیان اینکه در بخش حملونقل و ساختمانها نیز تذکرات لازم به پرمصرفها داده شده است، گفت: قرار نیست هرچه تولید میکنیم، مصرف کنیم. مصرف گاز بیرویه، نامتعارف و غیربهینه است، ازاینرو بهعنوان یک وظیفه و بنا به درخواست رئیسجمهور کمیتهها و کارگروههایی را تشکیل دادیم و نظارت لازم را انجام خواهیم داد.
افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی
ظرفیت تولید گاز کشور
به گزارش شانا، «محسن خجستهمهر»، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم روز گذشته در این آیین با بیان اینکه اکنون یکی از رویدادهای مهم اقتصادی صنعت نفت با مشارکت مردم را شاهد هستیم، گفت: برای تحقق برنامههای تولیدی باید سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم انجام دهیم که در دولت سیزدهم این کار زیربنایی در حال انجام است.
وی ادامه داد: پیشتر تنها شرکتهای اکتشاف و تولید میتوانستند در صنعت نفت سرمایهگذاری کنند، اما با ابتکار وزیر نفت و هماهنگی لازم با دولت قرار شد پتروشیمیها نیز در بالادست صنعت نفت حضور
یابند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: پیش از این حضور سرمایهگذاری بانکها در صنعت نفت را تجربه کرده بودیم و نتیجه آن قراردادی ۱۳ میلیارد دلاری شد که در تاریخ صنعت نفت و کل کشور بینظیر و منحصربهفرد بوده و از آن حجم هم ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار مربوط به توسعه میدانهای مشترک بوده است.
خجستهمهر با اشاره به امضای قرارداد توسعه میدان مشترک آزادگان به ارزش ۱۱ میلیارد و۵۰۰ میلیون دلار و دیگر میدانها درمجموع به ارزش ۱۳ میلیارد و۵۰۰ میلیون دلار با حضور بانکها گفت: بهتازگی با امضای قرارداد طرح ملی فشارافزایی، وزارت نفت نشان داد که میتواند کارهای بینظیری در این صنعت انجام دهد.
وی با تأکید بر اینکه با نهائی و اجرائی شدن تفاهمنامههای امروز (سهشنبه) بیش از ۱۶ مخزن گازی کشور توسعه مییابد، گفت: با بهرهبرداری از این طرحها ۱۲۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور در چهار استان خوزستان، فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد افزوده میشود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران یادآور شد: در دولتهای یازدهم و دوازدهم سالانه بهطور میانگین یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار قرارداد امضا شده است، درحالیکه در دو سال و نیم عمر دولت سیزدهم این رقم به سالانه شش میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسیده و درمجموع قراردادهایی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار امضا شده که بخش قابلتوجهی از این سرمایهگذاری از سوی بخش خصوصی بوده است.
تولید یک میلیارد فوتمکعبی گاز متان
«مرتضی شاهمیرزایی»، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم روز گذشته در آیین امضای تفاهمنامههای مطالعات طرحهای توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگها، گفت: یکی از مشکلات اساسی صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ که «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری شده، تأمین خوراک پایدار است.
معاون وزیر نفت با اشاره به سرمایهگذاری صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم در بالادست صنعت نفت بهویژه جمعآوری گازهای همراه نفت، گفت: هماکنون طرحهای جمعآوری گازهای همراه نفت در قالب چهار طرح برای جمعآوری گازهای غرب و شرق کارون از سوی شرکت پالایش بیدبلند خلیجفارس، شرکت هویزه خلیجفارس و شرکت پتروشیمی مارون در حال اجراست تا از سوزاندن گازهایی که در دهههای پیش سوزانده میشد، جلوگیری شود.
شاهمیرزایی تأکید کرد: حداکثر تا سه سال آینده درمجموع یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون فوتمکعب از گازهای همراه شرق و غرب کارون توسط صنعت پتروشیمی جمعآوری میشود که گاز متان آن
(یک میلیارد فوت مکعب) به شبکه سراسری تزریق و بخش دیگری از آن خوراک پتروشیمیها میشود.