kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۵۷۹۳
تاریخ انتشار : ۱۸ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۳
رئیس کل نظام پزشکی کشور:

راه خروج از چالش‌های نظام سلامت عمل به سیاست‌های ابلاغی رهبر انقلاب است

رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور گفت: راه اصلی تداوم پیشرفت‌های جامعه پزشکی و راه برون‌رفت بسیاری از چالش‌های نظام سلامت، عمل به سند سیاست‌های سلامت است.
 
 
 
 
به گزارش کیهان، نشست خبری دهمین سالگرد ابلاغ «سیاست‌های سلامت» توسط رهبر معظم انقلاب در سازمان نظام پزشکی کشور برگزار شد. 
محمد رئیس‌زاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی در این جلسه اظهار داشت: سند سیاست‌های سلامت در ۱۴ بند تدوین شده و بیش از ۹۲ مفهوم در حوزه بهداشت و درمان و کلیت سیاست‌گذاری‌ها در این سند آمده است و همه حوزه‌ها را شامل می‌شود. 
رئیس‌زاده تاکید کرد: تنها راه تداوم پیشرفت‌های جامعه پزشکی و راه برون‌رفت از بسیاری چالش‌های نظام سلامت، عمل به سند سیاست‌های سلامت است. با عمل به قانون و سیاست‌های این سند، مشکلات حوزه سلامت برطرف خواهد شد در غیر این صورت عکس این مسئله اتفاق خواهد افتاد.
وی در مورد عملکرد دولت‌های مختلف براساس سیاست‌های نظام سلامت توضیح داد: از سال ۹۳ تاکنون سه دولت سر کار آمده‌اند، اما اقدامات انجام‌شده در حوزه آموزش، پیشگیری و درمان طبق روتین نظام سلامت کشور بوده است و در واقع آنچه که انجام شده عمدتاً ناظر بر سیاست‌های ابلاغی نبوده است.
رئیس کل نظام پزشکی بیان داشت: تولیت نظام سلامت، ارزشیابی و نظارت باید توسط وزارت بهداشت انجام شود اما متاسفانه بعضاً تصمیماتی در خارج از وزارت بهداشت انجام می‌شود که با سند سیاست‌های ابلاغی رهبر انقلاب در حوزه سلامت در تضاد است. رئیس‌زاده با بیان اینکه در بند ۱.۱ سیاست‌های ابلاغی حوزه سلامت به موضوع ارتقای نظام انتخاب، ارزشیابی و تعلیم و تربیت اساتید و دانشجویان و مدیران و تحول در محیط‌های علمی و دانشگاهی متناسب با ارزش‌های اسلامی، اخلاق پزشکی و آداب حرفه‌ای اشاره شده است، افزود: این در حالی است که متاسفانه نظام ارزشیابی ما، مانند سابق است و هیچ تغییری در این نظام طی ۱۰ سال گذشته ایجاد نشده است.
 ساختار نظام سلامت هنوز درمان‌محور است
وی ادامه داد: آگاه‌سازی مردم از مراقبت‌های سلامت بهتر شده است که رسانه‌ها در این رابطه مؤثر بوده‌اند. همچنین یکی از بندهای سند سیاست‌های سلامت، اولویت یافتن پیشگیری بر درمان بوده است، اما ساختار نظام سلامت هنوز درمان‌محور است و برنامه‌های نظام ارجاع و پزشکی خانواده به نتیجه خاصی نرسیده است.
 در دولت کنونی وضع خوبی در همگانی کردن
 بیمه پایه درمان داشتیم
رئیس کل نظام پزشکی در مورد همگانی ساختن بیمه پایه درمان نیز گفت: در دولت کنونی وضعیت خوبی در همگانی ساختن بیمه پایه درمان داشتیم، اما تبصره‌ای باید داشته باشد، آن هم اینکه باید منابع این موضوع برای بیمه‌ها دیده شود و هزینه‌ها نباید بر سر مردم و پزشکان سرشکن شود. طرح درمان رایگان کودکان زیر 7 سال نیز طرح خوبی است، به شرطی که بیمارستان‌های کودکان با مشکل مواجه نشوند. تا پیش از این، درمان و بستری کودکان با 10درصد فرانشیز انجام می‌شد و با این منابع، بیمارستان‌ها اداره می‌شدند اما اگر بیمه‌ها مطالبات بیمارستان‌ها را پرداخت نکنند در ارائه خدمت به بیماران دچار مشکل خواهند شد و در نتیجه کیفیت کار و توانمندی بیمارستان پایین می‌آید.
رئیس‌زاده در مورد رعایت سیاست‌های ابلاغی در بحث تعرفه‌های پزشکی نیز افزود: سیاست‌های ابلاغی تصریح کرده که تعرفه خدمات مبتنی بر شواهد و بر اساس ارزش افزوده تعیین شود اما تعرفه‌ها بر اساس شواهد و ارزش افزوده تعیین و مصوب نشده و دستوری بوده است و مشکلات زیادی برای مردم و جامعه پزشکی ایجاد کرده است و نفع آن نیز برای مردم و جامعه پزشکی نبوده بلکه برای بیمه‌ها بوده است. اینکه شورای عالی بیمه، کار کارشناسی می‌کنند و می‌گویند باید ۴۵درصد تعرفه افزایش یابد، اگر این اتفاق نیفتد، پزشکان و مردم ضرر می‌کنند.
 تعرفه‌های پزشکی امسال هنوز ابلاغ نشده است
وی در مورد وضعیت تعرفه‌های پزشکی و نامه یکی از انجمن‌های پزشکی در مورد میزان تعرفه‌های امسال هم بیان داشت: ملاک نهائی برای تعیین تعرفه‌های پزشکی، هیئت وزیران است و رسماً مصوبه خاصی در این زمینه ابلاغ نشده است‌. انجمن‌های علمی تماماً زیرمجموعه وزارت بهداشت هستند و هیچ ارتباطی با نظام پزشکی ندارند.
 مداخلات طب سنتی باید استانداردسازی شده باشند
رئیس کل نظام پزشکی درخصوص طب سنتی هم گفت: در مورد طب سنتی توفیقاتی داشتیم و متخصصانی داریم که پزشک هستند و تخصص طب سنتی گرفتند، اما فضای کلی جامعه، تناسبی با این بند ندارد. به خصوص بند ۱۲.2 سیاست‌های ابلاغی سلامت اجرائی نشده و بیش از اینکه این بند اجرا شود، خلافش اجرا شده است. یعنی در حوزه طب‌الصحه یا پیشگیری، مداخله نداریم اما هرکس مداخله‌ای برای درمان می‌خواهد انجام دهد، باید علمی و تایید شده باشد. در حوزه درمان رسانه‌ها باید دقت کنند تا در طب سنتی و مدرن، اظهارنظرها تایید شده و استانداردسازی شده باشد.
رئیس‌زاده افزود: بر اساس آخرین آمار و ارقام منتشرشده، ۹۸هزار پزشک عمومی در کشور حضور دارند. اگرچه تعداد پزشکان عمومی افزایش یافته است اما بررسی‌ها بیانگر این است که حدود ۷۰درصد از ظرفیت برخی از رشته‌های تخصصی خالی می‌ماند. به طور مثال، ظرفیت رشته بیهوشی در سال ۳۸۰هزار نفر است و در چهار سال اخیر زیر ۱۰۰ نفر پر شده است‌ و در این زمینه کمبود داریم. بررسی شرایط به این معنا است که افزایش ظرفیت تربیت دانشجوی پزشکی عمومی به معنای افزایش پزشک تخصصی نیست.
 سرعت دسترسی به خدمات در ایران
 از بسیاری کشورها بهتر است
وی اظهار داشت: میانیگن سرعت دسترسی به خدمات در کشورمان نسبت به بسیاری از کشورها بهتر است. همچنین میانگین نمره ما در عدالت سلامت رو به رشد است، اما کیفیت دسترسی ما مناسب نیست. اکنون در بعضی کشورها تا ۱۰۰هزار فوت به دلیل عدم توانایی دسترسی به خدمات بهداشت و درمان وجود دارد، اما در کشور ما چنین وضعیتی وجود ندارد.