کارشناسان اقتصادی:
بازار ارز جای مطمئنی برای سرمایهگذاری نیست
کارشناسان اقتصادی میگویند مردم باید بدانند که بازار ارز اکنون دیگر جای مطمئنی برای سرمایهگذاری نیست و افزایش قیمت در هفتههای پایانی سال نیز همانند دفعات قبل فروکش خواهد کرد.
به گزارش تسنیم، «محمدرضا دشتی»، عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: افزایش قیمت اخیر ارز در بازار به خاطر فزونی تقاضا در روزهای پایانی سال است و این افزایش قیمت ارز محدود به امسال نیست. ما در روزهای پایانی سالهای گذشته نیز این افزایش قیمت ارز را تجربه کردهایم.
عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس اظهار کرد: قیمت ارز در یکسال گذشته با وجود بعضی افزایش قیمتها دوباره به حالت قبل بازگشته و این تجربه به ما ثابت میکند که افزایش قیمت اخیر ارز نیز همانند افزایش قیمت ارز در دفعات قبل در یکسال گذشته فروکش خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش فروش نفت و امکان وصول مطالبات نفتی و همینطور آزادسازی داراییهای بلوکه شده کشورمان در سایر کشورها، امروز وضعیت منابع ارزی ما بهتر از سالهای گذشته است. این وضعیت مطلوب از این امر حکایت دارد که همانند سالهای قبل شاهد نوسانات شدید ارزی و جهش قیمت در بازار ارز نخواهیم بود و نوسانات کنونی آرام خواهد شد.
دشتی تصریح کرد: به همین دلیل توصیه من به مردم این است که بازار ارز را به هیچ عنوان جای مناسبی برای سرمایهگذاری ندانند و بدانند که همچون دفعات قبل در یکسال گذشته قیمت ارز سیر نزولی خواهد داشت. کما اینکه در روزهای پایانی سال قبل نیز همین وضعیت را شاهد بودیم و با وجود افزایش قیمت ارز تا سقف 60 هزار تومان و خرید ارز توسط مردم، ابتدای سال 1402 نرخ ارز تا حدود 50 هزار تومان کاهش یافت و موجب ضرر سرمایهگذاران ارزی شد.
پیشبینی ریزش دلار در فروردین
«مرتضی عزتی»، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس هم با بیان اینکه افزایش نرخ ارز در پایان سال امری عادی است، گفت: معمولاً تقاضا برای واردات در انتهای سال افزایش پیدا میکند؛ چون بسیاری از واردکنندگان تمایل دارند کالای خود را قبل از سال جدید وارد کنند.
وی افزود: معمولاً در فروردین و اردیبهشتماه واردات و ثبت سفارش سختتر است؛ بنابراین تقاضا در پایان سال افزایش پیدا میکند، همچنین بانکها نیز در دو ماه گفته شده معمولاً کمتر تسهیلات میدهند.
این اقتصاددان با اشاره به این موضوع که بسیاری از بنگاهها در فروردین و اردیبهشتماه با رکود مواجه هستند، تأکید کرد: مشتریان و بنگاهداران نیز تمایل دارند در پایان سال معاملات خود را انجام دهند. از این جهت نیز تقاضا برای ارز افزایش پیدا میکند و در نتیجه قیمت دلار کمی بالا میرود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس اظهار داشت: حجم معاملات ریالی و ارزی در بهمن و اسفند دو برابر ماههای قبل است. همچنین مسافرتهای خارجی و نقل و انتقال پول نیز بهنوعی باعث افزایش قیمت ارز در پایان سال میشود که این امری طبیعی است و ما طی سالهای گذشته نیز شاهد آن بودهایم.
وی اضافه کرد: در شب عید معمولاً تقاضای سکه و طلا افزایش پیدا میکند که این افزایش تقاضا باعث تغییر قیمت طلا و سکه میشود. این تغییر نرخ روی سایر بازارها مانند ارز نیز اثرگذار است؛ بنابراین با نزدیکی به عید فقط قیمت ارز بالا نمیرود بلکه قیمت سکه و طلا نیز معمولاً افزایشی میشود.
عزتی تأکید کرد: در پایان سال گذشته هم نرخ ارز به حدود 62 هزار تومان رسید و سپس نزولی شد در این شرایط افرادی که اقدام به خرید ارز کردند متضرر شدند؛ بنابراین امسال نیز بهاحتمال زیاد در فروردین نرخ ارز پایینتر میآید.
به گفته این استاد دانشگاه، افزایش نرخ ارز در پایان سال امری عادی است و اگر اتفاق عجیبی در اقتصاد رخ ندهد بهاحتمال زیاد نرخ ارز در فروردین و اردیبهشتماه کمی ریزش میکند.