kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۳۲۱۱
تاریخ انتشار : ۲۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۹
براساس آخرین آمار اوپک

نفت سنگین ایران گران‌تر از ۶ محصول اوپک شد

 

سازمان اوپک از تولید روزانه سه میلیون و 163 هزار بشکه‌ای نفت ایران در نخستین ماه ۲۰۲۴ خبر داد و قیمت نفت سنگین ایران در این ماه را گران‌تر از شش برند نفتی این سازمان اعلام کرد.
به گزارش تسنیم، جدیدترین گزارش ماهانه اوپک نشان می‌دهد12 عضو این سازمان در نخستین ماه سال جاری میلادی 26 میلیون و 342 هزار بشکه در روز نفت تولید کرده‌اند.
تولید نفت اوپک در ژانویه 2024 (دی‌ماه) نسبت به ماه قبل 350 هزار بشکه کاهش داشته است. اوپک در دسامبر 2023 بالغ بر 26 میلیون و 692 هزار بشکه در روز نفت تولید کرده بود.
بر اساس این گزارش، تولید هفت عضو اوپک در ماه ژانویه کاهش و تولید پنج کشور افزایش یافته است. لیبی و کویت با کاهش قابل توجه 162 و 109 هزار بشکه‌ای تولید روزانه نفت در این ماه مواجه شده‌اند. تولید نفت عراق نیز 98 هزار بشکه در روز کاهش داشته است.
این گزارش تولید نفت ایران در ماه ژانویه را سه میلیون و 163 هزار بشکه در روز اعلام کرده که پنج هزار بشکه نسبت به ماه قبل کاهش داشته است. ایران در دسامبر سال قبل (آذرماه امسال) سه میلیون و 168 هزار بشکه در روز نفت تولید کرده بود.
ایران 12 درصد کل تولید نفت اوپک در ماه ژانویه را به خود اختصاص داده و پس از عربستان و عراق سومین تولید‌کننده بزرگ اوپک در این ماه بوده است.
تولید نفت عربستان هم در نخستین ماه 2024 با افزایش 25 هزار بشکه‌ای نسبت به ماه قبل به
هشت میلیون و 965 هزار بشکه در روز رسیده است. عراق نیز چهار میلیون و 194 هزار بشکه نفت در روز، در این ماه تولید کرده است.
متوسط قیمت نفت سنگین ایران در ژانویه امسال 80 دلار و 14 سنت بوده است. قیمت نفت ایران در این ماه نسبت به ماه قبل یک دلار و هشت سنت افزایش داشته است.
متوسط قیمت سبد نفتی اوپک نیز در این ماه کمتر از قیمت نفت سنگین ایران و برابر با 80 دلار و چهار سنت بوده است. نفت سنگین ایران از شش برند نفتی دیگر یعنی بصره مدیوم عراق، دجنو کنگو، سیدر لیبی، مری ونزوئلا، موربان امارات و ربی لایت گابن طی این ماه گران‌تر بوده است.
متوسط قیمت نفت سبک آمریکا نیز در ماه ژانویه 73 دلار و 87 سنت و نفت برنت دریای شمال هم 80 دلار و 26 سنت گزارش شده است.
شوک تحولات دریای سرخ بر بازار نفت
به گزارش ایسنا، اروپا که از زمان اعمال تحریم‌ها علیه نفت روسیه در اوایل سال میلادی گذشته، وابستگی بیشتری به واردات نفت و سوخت از خاورمیانه و آسیا پیدا کرد، اکنون به دنبال متنوع کردن منابع تامین انرژی و خرید از مناطق نزدیک‌تر است.
اکنون حجم زیادی از محصولات نفتی، کانال سوئز را که نزدیک‌ترین مسیر از آسیا و خاورمیانه به اروپاست، دور می‌زنند که باعث تاخیر در تحویل محموله‌ها و افزایش هزینه‌های کشتیرانی می‌شود.
در نتیجه، اروپا، نفت بیشتری از آمریکا و غرب آفریقا خریداری می‌کند. معامله‌گران در این خصوص به بلومبرگ گفتند: تقاضای فزاینده برای نفت آتلانتیک در اروپا، باعث افزایش قیمت ‌گریدهای نفتی نیجریه و آمریکا شده و بهای معاملات نقدی نفت برنت را افزایش داده است.
در این بین، عرضه دیزل در اروپا هم به دلیل مختل شدن کشتیرانی در مسیر دریای سرخ و ظرفیت پایین‌تر پالایش اروپا به دلیل تعطیلی و تعمیرات پالایشگاه‌های این منطقه، محدود شده است.
طبق گزارش مؤسسه اویل پرایس، نرخ پریمیوم دیزل نسبت به نفت خام، در روزهای اخیر افزایش پیدا کرده و به بالاترین میزان در بیش از یک دهه گذشته برای این وقت از سال، رسیده است.
قیمت دیزل در اروپا، ماه گذشته در بحبوحه محدودتر شدن عرضه به دلیل اختلالات کشتیرانی در دریای سرخ، رو به افزایش گذاشت و ممکن است تاب‌آوری اقتصادهای اروپایی را که در ماه‌های اخیر، به سختی از رکود اجتناب کردند را به محک بگذارد.
در بازارهای نفت، عرضه جهانی، نشانه‌های محدودیت را نمایان کرده است زیرا مجموع صادرات در ژانویه، نسبت به دسامبر، بالاترین میزان کاهش را از اوت سال ۲۰۲۳ به این طرف داشت و همزمان، روند کاهش ذخایر جهانی نفت در خشکی هم ادامه یافت.
بازسازی ذخایر جهانی به کمک نفت می‌آید
ذخایرنفتی جهان پس ازاینکه در پی اختلالات عرضه به دلیل تحریم‌ها علیه روسیه در اواسط سال ۲۰۲۲ و کاهش تولید طولانی‌مدت اوپک پلاس، به شدت تقلیل پیدا کردند، بهبود چندانی نداشته‌اند و معامله‌گران نمی‌توانند هزینه‌های ذخیره‌سازی نفت را توجیه کنند.
اختلال در حمل‌ونقل دریایی در دریای سرخ، نگرانی‌ها درباره وضعیت عرضه را افزایش داده و خریداران را به بازسازی ذخایر، تشویق کرده است.
تحلیلگران بانک مورگان استنلی، به تازگی چشم‌انداز سه ماهه خود برای قیمت نفت برنت را به میانگین 82 دلار و 50 سنت در هر بشکه بازبینی کردند که بالاتر از برآورد قبلی است که 77 دلار و 40 سنت بود.
این تجدیدنظر نشان می‌دهد این بانک اکنون انتظار دارد بازار نفت در سال میلادی جاری، دچار محدودیت عرضه شود.
در این زمینه معامله‌گر یک پالایشگاه اروپایی به رویترز گفت: خرید چینی‌ها بالا رفته است زیرا این کشور در نیمه اول سال، مشغول ذخیره‌سازی است. خرید نفت آمریکا و اروپا نیز در ماه جاری قوی‌تر است زیرا وضعیت بشکه‌های نفت شرق سوئز در هر زمان ممکن است بدتر شود.
اوپک و متحدانش شامل روسیه (اوپک پلاس) از سال ۲۰۲۲، با محدود کردن داوطلبانه تولید، تلاش کرده‌اند از قیمت نفت حمایت کنند. هنگامی که عربستان سعودی برنامه افزایش ظرفیت تولید نفت خود را متوقف کرد، تلاش‌ها برای تقویت قیمت‌ها را برجسته کرد.
بر اساس گزارش رویترز، تحلیلگران جی‌پی مورگان، هفته گذشته در یادداشتی پیش‌بینی کردند با فرض عدم شوک ژئوپلیتیکی و این که عربستان سعودی و روسیه مجموعا 400 هزار بشکه در روز عرضه نفت را از ‌آوریل‌(فروردین) به بازار برگردانند، قیمت نفت تا ماه مه‌(اردیبهشت)، 10 دلار دیگر افزایش خواهد یافت.