ضمن برشمردن مشکلاتی
اوکراین: قادر به ادامه جنگ نیستیم
یک مقام عالیرتبه وزارت دفاع اوکراین هشدار داد بدون بسیج نیروها در سال جاری میلادی اوکراین دیگر قادر به ادامه جنگ نخواهد بود.
اوکراین به شدت با کمبود نیرو مواجه است به همین دلیل دولت زلنسکی به دنبال تغییر قوانین سربازگیری و بازگرداندن اوکراینیها فرار کرده از کشور است زلنسکی گفته است برای ادامه جنگ سال جاری میلادی دستکم باید 500هزار نیروی جدید جذب ارتش شود. گفته میشود شکست سنگین ارتش اوکراین در ضدحمله تابستان گذشته و کشته شدن دهها هزار سرباز از دلایل اصلی این کمبود نیرو عنوان شده است. پیش از این، روزنامه تایمز پیشبینی کرده بود که در صورت تصویب لایحه جدید بسیج، شهروندان بیشتری از اوکراین فرار خواهند کرد. بر اساس این گزارش در شرایطی که تلفات نیروهای مسلح اوکراین بسیار سنگین است، مردم کمتر و کمتر آماده جنگیدن برای کشورشان هستند و از آغاز درگیری، سرویس امنیت اوکراین بیش از 17هزار نفر را هنگام عبور غیرقانونی از مرزها بازداشت کرده است.
رئیس اداره اصلی اطلاعات وزارت دفاع اوکراین هم با اشاره به اینکه سال جاری 2024 برای مردم این کشور بسیار سخت خواهد بود، گفته است: «بدیهی است که بدون بسیج دوباره، کییف قادر به ادامه جنگ با روسیه نخواهد بود». «کریل بودانوف»، در مصاحبه با روزنامه «فایننشالتایمز» اعتراف کرد: «گفتن اینکه همهچیز خوب است، نادرست و غیرواقعبینانه است. من برای سال 2024 پیشبینی جسورانهای ندارم. مردم ما در سال جاری دوران سختی را پیشروی خواهند داشت». این مقام اوکراینی توضیح نداد که دقیقاً منظور او از دوران سخت چیست. او همچنین افزود که این کشور بعید است بدون بسیج دوباره قادر به ادامه جنگ با روسیه باشد. بودانوف ادامه داد: «حتی اینکه ما بدون اعلام بسیج دوباره قادر به ادامه جنگ باشیم، غیرقابل تصور است، چرا که کمبود نیروی نظامی در جبهه نبرد کاملاً محسوس است.»
فرمول صلح زلنسکی
از سوی دیگر همزمان با اینکه ولودیمیر زلنسکی برای «فرمول صلح» خود تلاش میکند؛ ابتکاری که پیشتر توسط کرملین «پوچ و غیرمنطقی» توصیف شده، مقامات اوکراینی همچنان به فکر شروط و بندهای دیگری هستند و در تازهترین اظهارنظر گفتهاند که روسیه باید دست از تسلیحات هستهای خود بردارد! به گزارش ایسنا، «ایوان گاوریلوک» معاون وزیر دفاع اوکراین در مصاحبه با روزنامه «اشپیگل» بیان کرد: درگیری اوکراین صرفا با آزادی کامل و بازگرداندن مرزها به سال ۱۹۹۱ میتواند خاتمه یابد. تازه آن موقع، مسکو و ائتلاف حامی کییف میتوانند سندی را به امضا برسانند که موجب ایجاد سازوکار پیشگیرانه شود و از این طریق روسیه هرگز فکر جنگ دیگری علیه اوکراین و یا کشور دیگر را در آینده نخواهد کرد.
طبق گزارش راشاتودی، معاون وزیر دفاع اوکراین ادعا کرد: «این سند همچنین باید شامل این مورد باشد که روسیه دست از تسلیحات هستهای خود بردارد زیرا این تسلیحات تهدیدی برای جهان است.» علاوهبر این مقام اوکراینی، «میخائیل پودولیاک» مشاور ارشد ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین اظهارات مشابهی را عنوان کرد و گفت: مذاکرات باید زمانی برگزار شود که روسیه دچار شکست جهانی شود و مجبور شود خودش دست از تسلیحات هستهای بردارد.
وی افزود: «شکست جهانی چیست؟ فدراسیون روسیه دیگر قادر نخواهد بود سلطهگری کند و دیگر نخواهد توانست از حق وتوی خود در شورای امنیت سازمان ملل استفاده کند.» گفتنی است طی مجمع جهانی اقتصاد در داووس، زلنسکی بار دیگر بر فرمول صلح خود تاکید کرد و گفت که اوکراین باید به مرزهای ۱۹۹۱ بازگردد؛ اظهارنظری که «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه آن را «پوچ و غیرمنطقی» توصیف کرد.
خستگی اروپا
خبر دیگر این که رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان اسلواکی در یک مصاحبه گفت که بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا از طولانی شدن درگیری نظامی در اوکراین احساس خستگی میکنند. به گزارش تسنیم وی افزود: «قبل از همه این مسئله در مورد کشور ما اسلواکی صادق است. نخستوزیر رابرت فیکو در موردنیاز به مذاکرات صلح در همان ابتدای درگیری صحبت کرد. و این فقط یک مسئله زمان است که سایر کشورهای اتحادیه اروپا نیز به این نتیجه رسیده و خواستار اقدامی در این زمینه شوند». به گفته ماریان کری، امروزه بسیاری از سیاستمداران اروپایی و آمریکایی از بنبست کنونی در درگیری نظامی در اوکراین و لزوم حرکت به سمت مذاکره با روسیه صحبت میکنند.