کد خبر: ۲۷۸۲۰۵
تاریخ انتشار : ۰۷ آذر ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۴
پاسخ سازمان توسعه تجارت به یک ادعا:

آثار قراردادهای تجاری ایران با آفریقا به زودی نمایان می‌شود

 

سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که دولت سیزدهم در حال تکمیل زیرساخت‌های لازم برای کار منظم تجاری با آفریقا است که آشکار شدن آثار قراردادها نیازمند زمان است.
به گزارش ایسنا، در پی انتشار گزارشی مبنی بر کاهش صادرات ایران به آفریقا در چند ماه اخیر، سازمان توسعه تجارت با انتشار توضیحی تاکید کرده با وجود سال‌ها بی‌توجهی به ظرفیت آفریقا در دولت قبل، دولت سیزدهم تصمیمات جدیدی را اتخاذ کرد.
این سازمان در توضیح خود آورده است: دولت در کنار عقد برخی قراردادهای مهم با آفریقا در زمینه دارو و تجهیزات پزشکی، ساخت خودرو، مسکن و کشتی در حال تکمیل زیرساخت‌های لازم برای کار منظم تجاری با آفریقا از جمله خطوط منظم دریایی حمل بار است که آشکار شدن آثار این قراردادها و زیرساخت‌ها نیازمند زمان است.
دلیل کاهش صادرات اوره به آفریقا
سازمان توسعه تجارت اعلام کرده است: یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین حوزه‌های اقتصادی قاره آفریقا کشاورزی است. به همین دلیل، در یک دهه گذشته واردات کودهای شیمیایی و اوره یکی از بالاترین اقلام وارداتی این قاره از ایران بوده که حدود 70 درصد ارزش صادراتی هفت ماهه ابتدای سال ۱۴۰۱ ایران به آفریقا متعلق به این محصول است.
این سازمان در توضیح خود آورده است: البته این عدد در طی هفت ماهه سال جاری، قدری کاهش داشته که علل کاهش ارزش و حجم صادرات این محصول به قاره آفریقا، کاهش شدید قیمت جهانی این محصول تا ۵۰ درصد است. یک نکته مهم درخصوص میزان صادرات از ایران به آفریقا، تفاوت آمارهای رسمی و واقعی است.
صادرات پتروشیمی با کشتی اجاره ای
سازمان توسعه تجارت اعلام کرده است: به علت نبود خطوط مستقیم و منظم کشتیرانی به مناطق هدف در قاره آفریقا، بخش عمده صادرات محصولات ایرانی به کشورهای مختلف آفریقا، از مبادی کشورهای امارات متحده عربی، عمان و ترکیه انجام می‌شود و به‌ نام این کشورها سند می‌خورد. بررسی‌های میدانی حاکی از تفاوت‌های چند برابری در آمار رسمی واردات با آمار واقعی واردات کشورها از ایران است.
این سازمان در توضیح خود آورده است: عمدتا محصولاتی در آمار صادرات به آفریقا ثبت می‌شوند که به‌وسیله کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و با اظهار رسمی کشور مقصد در اسناد حمل به کشورهای آفریقایی ارسال می‌شود. به همین جهت محصولات پتروشیمی که عمدتاً توسط کشتی‌های اجاره‌ای شرکت‌های پتروشیمی به مقاصد هدف صادر می‌شوند در شمار صادرات رسمی ایران ثبت و ارائه می‌شوند.
سازمان توسعه تجارت اعلام کرده است: لذا به محض کاهش حجم یا ارزش صادرات این محصولات، به یکباره آمار رسمی صادرات ایران به قاره آفریقا دچار افت شدید شده و آمار واقعی صادرات ایران هرگز گزارش نمی‌شود. تلاش‌های دولت سیزدهم بر تقویت زیرساخت‌های لجستیک (ایجاد خطوط منظم دریایی حمل بار به مناطق مختلف قاره آفریقا) و تلاش برای صادرات گروه‌های کالایی با ارزش افزوده بالا به آفریقا است.
این سازمان در توضیح خود آورده است: در این راستا، عقد چندین فقره قرارداد صادرات دارو و تجهیزات پزشکی پس از سفر رئیس‌جمهور به کشورهای آفریقایی به اضافه امضای قرارداد تولید و صادرات گروه خودروسازی سایپا و فعال شدن ایران خودرو در غرب آفریقا از جمله این تلاش‌هاست.
سازمان توسعه تجارت اعلام کرده است: عمده توفیقات دولت در حوزه ایجاد مسیرهای جدید تولید مشترک یا پروژه‌های بزرگ زیرساختی است. با وجود سال‌ها بی‌توجهی به ظرفیت کار با آفریقا در دولت گذشته و زیرساخت‌های مورد نیاز آن، احصای نتایج ملموس در آمار صادرات کشور نیازمند زمان برای اجرائی‌سازی و تثبیت است. با تکمیل حلقه‌های مفقوده کار با آفریقا در کنار تداوم پیگیری و اجرائی شدن توافقات متعدد دولت در قاره آفریقا، به زودی شاهد جهش‌های مثبت در آمار تجارت با این قاره مهم و راهبردی خواهیم بود.