کنگره آمریکا به زلنسکی پشت کرد بایدن تنها ماند
سرویس خارجی-
رسانه آمریکایی گزارش داده است که، در بحبوحه تنش میان جمهوریخواهان و دموکراتهای آمریکا بر سر ادامه یافتن یا نیافتن کمکها به اوکراین، و سنگینی کفه به سمت مخالفان این کمکها، بایدن تنها مانده و به دنبال راههای «خلاقانه» برای تضمین کمکهای نظامی به اوکراین است.
با طولانی و پر هزینه شدن جنگ اوکراین، کمک به زلنسکی تبدیل به موضوع جدی نزاع بین دموکراتها و جمهوریخواهان در آمریکا شده است. جمهوریخواهان چندی پیش ردیف بودجه کمک به اوکراین را از بودجه سال آینده این کشور حذف کردند موضوعی که دولت بایدن را برای ادامه کمکها دچار مشکل کرده است. بدین ترتیب بایدن در آمریکا برای کمک به زلنسکی تنها مانده است و به هر دری میزند که شاید راهی برای نجات این کشور پیدا کند. روزنامه آمریکایی «پولیتیکو» هم با اشاره به اختلافات گسترده در زمینه کمکها به اوکراین در آمریکا به نقل از بایدن نوشته است: «راهی هست که شاید از طریق آن بتوانیم برای اوکراین بودجه پیدا کنیم.» به گفته این رسانه آمریکایی، رهبری آمریکا در حال بررسی امکان استفاده از برنامه تامین مالی نظامی خارجی وزارت خارجه این کشور است تا به اوکراین در مقابله با حمله روسیه کمک کند. تحت این برنامه، دولت آمریکا حق دارد به کشورهای خارجی بودجهای را قرض داده یا اهدا کند تا با آن سلاح و تجهیزات دفاعی خریداری کند.
پولیتیکو همچنین گزارش داد که یک سناریوی دیگر ارسال سامانههای گنبد آهنین آمریکا به لهستان است تا در مقابل، ورشو تعدادی از سامانههای پدافند هوایی خود را به اوکراین ارسال کند؛ از جمله سامانه پاتریوت. اسرائیل که در ساخت گنبد آهنین حضور داشته، پیش از این به درخواستهای مکرر کیف برای ارسال مستقیم این سامانهها به اوکراین پاسخ منفی داده است. پولیتیکو گزارش داد که صرف مطرح شدن چنین برنامههای غیرمتعارفی برای ارسال کمک نظامی به اوکراین، نشان میدهد که تمایل قانونگذاران آمریکایی برای حمایت از کیف کاهش یافته است. بر اساس این گزارش قطع یا تداوم حمایت از اوکراین به موضوعی چنان بحثبرانگیز در میان قانونگذاران آمریکایی تبدیل شده که اخیراً کوین مککارتی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به اتهام سازش با دولت دموکرات جو بایدن بر سر لایحه بودجه و کمک نظامی به اوکراین، از سمت خود برکنار شد! مایکل مککال، عضو مجلس نمایندگان آمریکا به خبرنگاران گفت: حالا با رفتن کوین مککارتی کار سختتر شده است. حامیان تداوم کمک نظامی به اوکراین در کنگره فرصت چندانی ندارند.
در عین حال، روزنامه تلگراف شنبه گزارش داد که دولت جو بایدن در این فکر است که با کسب موافقت کنگره برای تصویب یک بودجه هنگفت برای مدت زمانی طولانی، کار را یکسره کرده و از شر کسب موافقت کنگره برای تصویب هر بودجه کوچکی راحت شود. به گزارش این روزنامه، بایدن قصد دارد حدود ۱۰۰ میلیارد دلار بودجه نظامی برای اوکراین تصویب کند که تا بعد از انتخابات ۲۰۲۴ ایالات متحده هم دوام داشته باشد. این در حالی است که کنگره آمریکا از آغاز جنگ اوکراین تا امروز چهار بودجه نظامی کمکی برای این کشور تصویب کرده که مجموع آنها به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار میرسد و به نظر میرسد که جمهوریخواهان دیگر مایل به ادامه کمکها به اوکراین نیستند.
بورل: نگرانم
تنهایی بایدن در آمریکا در زمینه ارسال کمکها به اوکراین نگرانی اروپا را نیز به همراه داشته است. رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این زمینه گفت: تصویب لایحه بودجه دولت آمریکا که شامل کمک به اوکراین نمیشود، درباره کمکهای آتی واشنگتن به کیف تردید به وجود آورده است. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری تاس، جوزپ بورل، در وبلاگ خود در وبسایت سرویس اقدام خارجی اروپا نوشت: با وجود همکاری قوی دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در جنگ اوکراین، یک عدم قطعیت و تردید درباره حمایت آتی آمریکا از این کشور وجود دارد. به گفته بورل، این تحولات ناشی از عدم وجودبندی در لایحه تصویب شده بودجه دولتی آمریکا درباره کمک به اوکراین باعث میشود تا مسئولیت اتحادیه اروپا در تامین کمک به اوکراین افزایش یابد. رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جریان نشست جامعه سیاسی اروپا در گرانادا، اسپانیا هم گفته بود که اتحادیه نمیتواند فقدان کمک آمریکا به اوکراین را به دوش بکشد و بروکسل از واشنگتن انتظار دارد تا در تصمیم خود بازبینی کرده و حمایت از کییف را از سر بگیرد.
سلاحهای اهدایی به اوکراین در غزه!
خبر دیگر این که «مارجوری تیلورگرین»، نماینده جمهوریخواه کنگره آمریکا در صفحه ایکس (توئیتر سابق) خود مدعی شد، این امکان وجود دارد که نیروهای جنبش فلسطینی حماس از سلاحهای آمریکایی که از اوکراین بهدست آنها رسیده برای حمله به صهیونیستها استفاده کنند. به گزارش تسنیم وی با اشاره به گزارشها مختلف درباره قاچاق تسلیحات از اوکراین، یادآور شد که سلاحهای ساخت آمریکا به احتمال زیاد میتواند به طور همزمان از خاک افغانستان و مستقیماً از اوکراین به منطقه خاورمیانه منتقل شود. این سیاستمدار همچنین بعید ندانست که ایالات متحده نیز در انتظار سرنوشتی مشابه اسرائیل باشد. گرین در این خصوص از سیاست مهاجرتی دولت جو بایدن به شدت انتقاد کرد.
افسر آمریکایی:
روسیه میتواند مناطق قابل توجهی را در اوکراین تصرف کند
سرهنگ بازنشسته «لارنس ویلکرسون» و مشاور سابق وزیر امور خارجه آمریکا هم در مصاحبهای ابراز عقیده کرد که ارتش روسیه در جریان ضد حمله خود میتوانند سرزمینهای بیشتری در شرق اوکراین را تحت کنترل خود درآورد. این نظامی آمریکایی گفت: «اگر روسیه همچنان در میدان نبرد به موفقیت دست یابد و این مسئله کاملاً ممکن است، نظامیانش در یک ضد حمله به خوبی برنامهریزی شده خواهند توانست مناطق قابل توجهی از خاک اوکراین را تحت کنترل خود درآورند.» به گفته وی، سربازان اوکراینی هنگام تلاش برای شکستن خطوط دفاعی محکم روسها، در واقع خود را نابود میکنند. وی همچنین افزود که وضعیت کیف بهتر نخواهد شد، زیرا تدارکات تسلیحاتی از طرف غرب به طرز محسوسی تضعیف شده است.