kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۹۷۱۴
تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۱۴
از سوی اتحادیه جهانی علمای مسلمین پیشنهاد شد

تصویب منشور بین‌المللی برای جلوگیری از توهین به ادیان

در پی اهانت به ساحت قرآن کریم در سوئد و دانمارک که با محکومیت‌های گسترده جهانی مواجه شد، اتحادیه جهانی علمای مسلمین از سازمان ملل خواست منشور بین‌المللی برای ممانعت از تکرار چنین توهین‌هایی به ادیان تصویب شود.

 

سرویس خارجی-

سال ۲۰۰۵ میلادی (۱۳۸۴ خورشیدی) برای اولین‌بار یک مجله دانمارکی در اقدامی توهین‌آمیز و نفرت‌پراکنانه، کاریکاتورهای موهنی از پیامبر اسلام‌(ص) را منتشر کرد. به نامِ محترمِ «آزادی بیان» ولی به کام «نفرت‌پراکنی» این کاریکاتورهای موهن در مطبوعات دانمارک چاپ و در فضای مجازی پخش شد. پس از چاپ این کاریکاتور علاوه‌بر محکومیت‌های جهانی، به سفارتخانه‌های دانمارک در سراسر جهان نیز حملاتی شد. اما سال بعد از آن یعنی در سال ۲۰۰۶ میلادی (۱۳۸۵ خورشیدی) فیلم به اصطلاح مستندِ موهنی به نامِ «فتنه» توسط یک فیلمساز هلندی ساخته شد. شروع این مستند، تصویری از صفحات قرآن کریم است که با تصویری از کاریکاتور موهن آغاز و در آن به آیات قرآن و شخصیت پیامبر(ص) توهین می‌شود و...
این روند-که به احتمال قریب به یقین با طراحی صهیونیسم جهانی پیش می‌رود- شوربختانه همچنان ادامه دارد و در ماه‌های اخیر با محوریت سوئد پرتکرار شده است و در آخرین مورد روز جمعه اقدام منحوس قرآن‌سوزی در دانمارک رخ داد. این بار بسیاری از دولت‌ها و بسیاری از مؤسسات و شخصیت‌های اسلامی و حتی غیر اسلامی با هماهنگی و به صورت متحد و یکپارچه علیه این اقدامات موهِن موضع گرفتند و کشورهایی را که این اقدامات در آنها رخ داده است را مجبور به عقب‌نشینی کردند؛ اما مواضع این کشورها «زدن به نعل و میخ» بوده است. برای نمونه می‌توان به بیانیه اخیر دولت دانمارک توجه کرد: «سوزاندن متون مقدس اقدامی تحریک‌آمیز است که منجر به آزرده خاطر شدن شمار قابل توجهی انسان شده و میان مذاهب و فرهنگ‌ها تفرقه ایجاد می‌کند. [اما در ادامه و در توجیه مجوز دادن به این اقدامات موهن آمده است که] باید به حق اعتراض مسالمت‌آمیز و همچنین آزادی بیان و تجمع احترام گذاشت.» به هر حال این پرسش همچنان مطرح است که «آیا آتش زدن کتاب مقدس یک دین و یا ناسزا و فحش گفتن، یک بیان است که ذیل آزادی بیان بگنجد؟» وزارت امور خارجه سوئد نیز در پاسخ به سؤالِ یک شبکه کُردی درباره اینکه آیا استکهلم بار دیگر اجازه هتک حرمت قرآن کریم را خواهد داد یا خیر، گفت که نهادهای این کشور اجازه برگزاری تجمعات را صادر می‌کنند، اما اهانت به کتب دینی مجاز نیست. این موضع‌گیری نیز فاقد صراحت لازم است. صرفاً برای یادآوری موضوعی، که «یک بام و چند هوا» بودن مواضع غربِ مهدِ آزادیِ بیان را روشن می‌کند، به چند سال پیش بازگردیم: «ویلیام بروک جویس» متولد 1906 میلادی فردی با تباری انگلیسی- آمریکایی بود که سال 1940 شهروندی آلمان را گرفت. این فرد در طول جنگ جهانی دوم در رسانه‌های آلمان برنامه‌ای مشهور، به زبان انگلیسی اجرا می‌کرد که در انگلیس6 میلیون شنوندۀ همیشگی داشت که گاهی این تعداد به 18 میلیون هم می‌رسید. «جویس» با پایان یافتن جنگ دوم جهانی و غروبِ اقبالِ هیتلر، توسط متفقین دستگیر شد و به جرمِ «خیانت به تاجِ ملکه» در سال 1946 به دار آویخته شد! حالا پرسش این است که آیا او جز از «آزادی بیان» استفاده می‌کرد؟ یا «ایوا تاگوری»، گویندۀ انگلیسی‌زبانِ ژاپنی‌تبار. او که متولد سال 1916 در کالیفرنیای آمریکا بود، در زمان جنگ جهانی دوم در ژاپن برنامه‌ای در رادیو توکیو اجرا می‌کرد. او پس از جنگ توسط ارتش آمریکا بازداشت و متهم و محکوم شد به 10 سال حبس و پرداخت جریمۀ 10 هزار دلاری؛ چرا چون گوینده بود و گویند‌گی ذیل آزادی بیان قرار نمی‌گرفت...! به هر حال پس از تکرار این حماقت‌ها و جنایت‌ها، اتحادیه جهانی علمای مسلمین در بیانیه‌ای بعد از برگزاری نشست این اتحادیه در اسلامبول ترکیه با مشارکت سازمان‌های حقوقی، رسانه‌ای و پارلمانی اعلام کرد: «سازمان ملل باید تصمیم مناسبی را درباره اهانت به مقدسات مسلمانان که صلح جهانی را تهدید می‌کند، اتخاذ کند و برای تصویب یک منشور بین‌المللی برای ممانعت از توهین به ادیان همکاری سازنده داشته باشد.» این اتحادیه از سازمان همکاری اسلامی خواست نشستی را درباره توهین به مقدسات برگزار و یک طرح استراتژیک را برای ممانعت از تکرار آن تصویب کند. آن‌طور که ایسنا نوشته، این اتحادیه همچنین خواهان برگزاری نشستی میان سازمان همکاری اسلامی و دولت‌های غربی شد که اجازه توهین به مقدسات را می‌دهند.
نصرالله: اگر کار موساد باشد، ادامه می‌یابد
«سید حسن نصرالله»، دبیرکل حزب‌الله لبنان، در سخنرانی شب چهارم ماه محرم‌الحرام به توهین مجدد سوئدی‌ها به مقدسات اسلامی و سوزاندن قرآن کریم در استکهلم واکنش نشان داد و گفت: «من به دولت سوئد توصیه می‌کنم که با کارشناسان حقوقی مشورت کند تا بفهمد به کجا می‌رود.» دبیرکل حزب‌الله تصریح کرد: «اگر دولت سوئد به مسیر خود در این زمینه ادامه دهد، جزو کشورهای ضد اسلامی طبقه‌بندی می‌شود. اگر این ارزیابی درست باشد که موساد پشت این سوءاستفاده قرار دارد، این حرکت ادامه خواهد داشت.» وی با بیان این‌که مقاومت لبنان موضوع اخراج سفیر سوئد از لبنان را به صورت رسمی و الزامی پیگیری خواهد کرد، از دیگر کشورهای اسلامی خواست تا سفرای سوئدی را اخراج کنند. سیدحسن نصرالله همچنین جنایت روز جمعه گروه ضد اسلامی مقابل سفارت عراق در کپنهاگ پایتخت دانمارک را محکوم کرد و گفت که بیانیه‌های صادر شده دولت دانمارک در محکومیت اهانت به مقدسات کافی نیست.
لزوم تحریم دانمارک
«عادل بن عبدالرحمن العسومی»، رئیس ‌پارلمان عربی گفت: «اهانت به قرآن کریم احساسات مسلمانان را جریحه‌دار می‌کند و تهدیدی علیه همزیستی مسالمت‌آمیز است. چنین اقداماتی را نمی‌توان توجیه کرد و موضع جدی از سوی جامعه بین‌المللی را برای ممانعت از تکرار آن می‌طلبد.» وی گفت: «ملت‌های عربی و اسلامی باید دانمارک را تحریم کرده و به آن سفر نکنند. باید قوانینی تصویب شود که اهانت به شخصیت‌ها و مقدسات دینی و کتاب‌های آسمانی را جرم بداند و خشونت و تندروی و تحریک به انزجار را رد کند. همچنین از کشورهای عربی و اسلامی می‌خواهیم اقدامات جدی‌تری را در قبال جنایت‌ها علیه دین اسلام و قرآن اتخاذ کنند.»