اعتراف دیرهنگام آمریکا درباره چینی نبودن منشأ کرونا
سرویس خارجی-
طبق گزارشی که از حالت طبقهبندی خارج شده، آژانسهای اطلاعاتی آمریکا بعد از سه سال اعتراف کردهاند که «هیچ مدرک مستقیمی مبنی بر اینکه همهگیری کووید-۱۹ ناشی از حادثهای در موسسه ویروسشناسی ووهان چین است، پیدا نکردیم.»
ویروس کرونا برای اولین بار در 19 نوامبر 2019(28 آبان 98) در «ووهان» استان «هوبئی» چین شناسایی شد با عبور تعداد قربانیان از مرز ۱۰۰۰ نفر، سازمان جهانی بهداشت برای بیماری ناشی از آن، نام رسمی انتخاب کرد (کووید-19) که اشارهای به کرونا (corona)، ویروس (virus)، بیماری (disease) و سال ۲۰۱۹ دارد. درباره منشاء این بیماری بین دانشمندان، دولتها و سازمان جهانی بهداشت اختلافنظر وجود داشت که این اختلافنظر هنوز نیز بعد از گذشت 3 سال از پیدایش و کنترل ویروس پابرجاست. طی سه سال گذشته بارها دولت آمریکا به خصوص در دوران ترامپ با نامیدن کرونا به عنوان ویروس چینی اعلام کرد که کرونا ویروسی چینی و دست ساخته در آزمایشگاهی در ووهان بوده است و دولت چین سعی در پنهان کاری در این زمینه داشته است. اما گزارشهای از طبقهبندی خارج شده آمریکا نشان میدهد که هیچ مدرک مستقیمی درباره اثبات این ادعا وجود ندارد. ضمن این که این احتمال نیز مطرح میشد که این ویروس آمریکایی است.
حالا ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز نوشته است که، براساس گزارش چهار صفحهای دفتر ادارهکننده اطلاعات ملی ایالات متحده آمریکا (ODNI)، جامعه اطلاعاتی این کشور همچنان احتمال انتشار ویروس از یک آزمایشگاه را رد نمیکند اما از طرفی هم قادر به کشف منشاء ویروس کووید-۱۹ نیست. در گزارش این نهاد آمده است: «آژانس امنیت مرکزی آمریکا و یک آژانس دیگر همچنان قادر به شناسایی منبع کووید-۱۹ نیستند. در حالی که تحقیق گستردهای بر روی ویروسهای کرونا در موسسه ووهان صورت گرفته اما این آژانسها مدرکی مبنی بر اینکه یک اتفاق خاص موجب شیوع این ویروس شده را پیدا نکردهاند.»
رویترز در گزارش خود میافزاید تقریبا از اواخر سال ۲۰۱۹ زمانی که اولین موارد ابتلا به کرونا در ووهان گزارش شد، منشاء همهگیری این ویروس بحث و موضوع داغی در ایالات متحده بوده است.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در ماه مارس(اسفند 1401) لایحهای را امضا کرد که براساس آن اطلاعات مربوط به منشاء این همهگیری را از حالت طبقهبندی خارج کرده است. اواخر ماه فوریه(اسفند) نیز مدیر دفتر تحقیقات فدرال آمریکا (افبیآی) گفت، سازمان او ارزیابی کرده که محتملترین منشا همهگیری کووید-۱۹ «حادثه آزمایشگاهی بالقوه» در شهر ووهان چین بوده است. روزنامه وال استریت ژورنال هم در آن زمان گزارش داد کسانی که گزارش وزارت انرژی آمریکا را خواندهاند میگویند، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و یک آژانس دیگر در مورد منشا همهگیری مطمئن نیستند، در حالی که این گزارش عنوان کرد، که شورای اطلاعات ملی و چهار آژانس معتقدند که این در اثر یک اتفاق طبیعی از طرف یک حیوان آلوده به وقوع پیوسته است.
در پایان گزارش رویترز میخوانیم: پس از انتشار و ادعاهای مختلف در این خصوص، مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در همان موقع طی یک کنفرانس مطبوعاتی با اشاره به ادعای افبیآی پیرامون منشا ویروس کرونا، اعتراض خود را در این رابطه مطرح کرد و گفت: کارشناسان هیئت مشترک چین و سازمان بهداشت جهانی به یک نتیجهگیری علمی در این زمینه رسیدهاند. آنها اعلام کردند که منشا ویروس کرونا از آزمایشگاه «به شدت غیرمحتمل» در نظر گرفته میشود.