kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۶۹۰۶
تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۱:۱۸
رئیس ‌فدراسیون از چرایی ابلاغ بخشنامه سقف قرارداد می‌گوید:

افزایش 473 درصدی هزینه‌های فوتبال باشگاه‌ها به‌اندازه درآمدشان هزینه کنند!

مهدی تاج می‌گوید، بخشنامه سقف قرارداد که به باشگاه‌ها ابلاغ شده تنها برای کاهش هزینه‌ها نیست و موردهای زیادی در لایه‌های پنهان آن وجود دارد.

 

سرویس ورزشی-

نهم خردادماه بود که عضو هیئت‌رئیسه سازمان لیگ و مسئول امور بازاریابی فدراسیون فوتبال سقف بودجه باشگاه‌ها برای فصل جدید لیگ برتر را اعلام کرد. طبق اعلام درودگر در آیین‌نامه جدید نقل و انتقالات، سقف بودجه هر تیم لیگ برتری ۲۵۰ میلیارد تومان تعیین شده است. همچنین این تیم‌ها می‌توانند ۲۵ میلیارد برای اخذ مجوز حرفه‌ای و ۱۰ میلیارد برای اخذ مجوز ملی هزینه کنند. ضمن اینکه برای تیم‌های اول تا چهارم فصل گذشته مجوز هزینه ۲۵ میلیارد بیشتر در نظر گرفته شده که مجموع این ارقام حدود ۳۰۰ میلیارد تومان می‌شود.
تعیین سقف بودجه باشگاه‌ها اعتراض برخی تیم‌ها را به دنبال داشت تا جایی که درویش مدیرعامل پرسپولیس در گفت‌و‌گویی عنوان داشت: رقم قرارداد بازیکنان سه چهار تیم که نمی‌خواهم نام ببرم، مشخص است. چطور امکان دارد سقف این تیم‌ها به ۳۰۰ میلیارد برسد؟ بازیکنی ۵۰ میلیارد قرارداد دارد. من بازیکنی سراغ دارم که به یک تیم جنوب رفته و گفته‌اند ۳۵ میلیارد، اما قبول نکرده است و یک تیم دیگر قرارداد ۵۰ میلیاردی به او پیشنهاد داده است.
او ادامه داد: اگر بنا است سقف ۳۰۰ میلیارد باشد، چطور ممکن است یک تیم با حضور بازیکنان دیگری هم که کمتر از این قرارداد ندارند، ۳۰۰ میلیارد ببندد؟ مگر اینکه راهکاری وجود داشته باشد. مشکل ما این است که پرسپولیس نه صنعتی است و نه معدنی و با توجه به اینکه در بورس هم هست، مشکل یک اتاقک شیشه‌ای است که ما نمی‌توانیم کاری انجام بدهیم که هویدا نباشد. بعد از این اعتراضات خبر رسید این قانون احتمال دارد موجب بازنگری قرار گیرد و دست‌کم قانونگذار برای تیم‌های حاضر در لیگ برتر استثنائاتی قائل شود.
نامه‌ای که سازمان لیگ به باشگاه‌ها داد
چند روز بعد از این فعل و انفعالات مهدی تاج، رئیس‌فدراسیون فوتبال در نامه‌ای به سازمان لیگ فوتبال ایران نامه کمیته انضباطی فدراسیون را جهت ابلاغ به باشگاه‌ها اعلام کرد. در متن نامه کمیته انضباطی آمده بود: «سه دستورالعمل ابلاغی به باشگاه‌ها «دستور العمل ناظر بر قراردادهای ورزشکاران با باشگاه‌ها»، «سقف بودجه جهت باشگاه‌های لیگ برتر بزرگسالان» و «سقف بودجه لیگ دسته اول» به اطلاع می‌رساند با توجه به لازم‌الرعایه بودن مفاد این دستورالعمل به عنوان مصوبات فدراسیون فوتبال برای تمامی ‌اشخاص حقیقی و حقوقی هرگونه عدم پایبندی و استنکاف از اجرای مفاد این دستورالعمل‌ها و اقدام برخلاف آنها به شرح ذیل تخلف محسوب و قابل رسیدگی و اتخاذ تصمیم در کمیته انضباطی به شرح زیر خواهد بود:
۱- غیرمجاز محسوب شدن بازیکنی که برخلاف دستورالعمل‌های اجرایی فوق جذب شود بر اساس جزء الف بند ۱ ماده ۶۱ مقررات انضباطی که ‌اشعار می‌دارد «بازیکنی که مطابق مقررات نقل و انتقالات و دستورالعمل اجرایی آن ثبت‌نام نشده باشد.»
۲- نقص اصول کلی رفتار از سوی سایر‌ اشخاص اعم از باشگاه‌ها و مربیان در صورت انعقاد قرارداد برخلاف مفاد دستورالعمل‌های ابلاغی منطبق با مواد ۵۱ و ۱۱۷ مقررات انضباطی.
افزایش هزینه‌های فوتبال
چند روز پس از ابلاغ این نامه به باشگاه‌ها، رئیس‌فدراسیون فوتبال در یک برنامه تلویزیونی در مورد ابلاغ قانون سقف قرارداد برای باشگاه‌ها که موجب اعتراض تیم‌های بزرگ و مدعی شده این چنین گفت: پیش از اینکه فدراسیون فوتبال به سمت و سوی اجراء و ابلاغ این قانون برود، دکتر خداییان و دوستانش در سازمان بازرسی کل کشور نامه‌ای برای ما زدند که برای من عجیب بود در این نامه همه چیز خیلی موشکافانه گزارش شده بود، در حالی که همه ما تعجب کردیم. یکی از موارد این بود که هزینه‌ها در فوتبال ایران در فصلی که گذشت، به نسبت فصل گذشته 473 درصد افزایش داشته است که منطقی نیست. یا دوستان گزارش داده بودند، در دوران کرونا با توجه به کاهش درآمد باشگاه‌ها در همه لیگ‌ها هزینه‌ها کاهش یافته بود اما لیگ برتر ایران از این قاعده مستثنی بود. حتی در این دوران هم دستمزدها در فوتبال ایران افزایش داشت! من از دوستان در سازمان بازرسی کل کشور تشکر می‌کنم که همه موارد را به دقت بررسی کرده بودند و گزارش دادند. خب فدراسیون فوتبال هم بر اساس رسالتی که دارد، باید قوانین فیرپلی مالی را در فوتبال باشگاهی جاری و ساری کند. البته ما همزمان باید در دو بخش فعالیت کنیم. علاوه‌بر نظارت و کاهش هزینه‌ها باید حقوق باشگاه‌ها را هم احصاء کنیم و در این زمینه هم گام‌هایی برداشته‌ایم.
مهدی تاج ادامه داد: البته اگر باشگاهی درآمد دارد، می‌تواند برود بازیکن گران‌قیمت بخرد اما اگر باشگاهی درآمد ندارد، می‌بایست بازیکن گران‌قیمت خود را بفروشد. این بخشنامه حاوی نکات مهم دیگری هم هست. اینکه منجر به جوان‌‌سازی لیگ برتر خواهد شد. ما گفته‌ایم هر تیم لیگ برتری تنها 15 بازیکن بالای 23 سال می‌تواند به ترکیب اضافه کند و مابقی باید بازیکنان زیر 23 سال باشند. این به جوان‌‌سازی لیگ برتر کمک خواهد کرد. 29 مورد برای تدوین این قانون وجود داشته است. البته باید به این نکته به صراحت ‌اشاره کنم، هر قانون جدید و هر رنسانسی با مقاومت برخی رو‌به‌رو می‌شود. یک عده هستند که این بخشنامه را نپسندیده‌اند. به هر صورت برخی باشگاه‌ها را با یک متد خاصی اداره کرده‌اند و این تغییر سخت است اما باید به ما کمک کنند و هزینه‌ها را کاهش دهند. 250 سقف است نه کف. باشگاهی مثل ملوان فصل گذشته تیمش را با 27 میلیارد تومان اداره کرده است. تیم‌های حاضر در لیگ قهرمانان آسیا می‌توانند تا 325 میلیارد تومان هزینه کنند. بخش مهم این قانون آپشن‌هاست. ما داشتیم بازیکن قراردادش 2 یا 3 میلیارد تومان بوده اما با آپشن‌ها قراردادش 7 میلیارد تومان می‌شد. بر اساس قانون جدید باشگاه می‌تواند تنها 20درصد از قرارداد بازیکن را به عنوان آپشن در نظر بگیرد.
رئیس‌فدراسیون فوتبال پیرامون اینکه باشگاهی اگر سقف قرارداد را رعایت نکند، نتیجه‌اش با شکایت 3-0 به سود حریف می‌شود، این‌طور توضیح داد: بخشنامه‌ای توسط کمیته انضباطی تدوین و از سوی سازمان لیگ به باشگاه‌ها ابلاغ شده است. بر این اساس اگر باشگاهی قرارداد بازیکنی را خارج از ضابطه ثبت کند و شکایتی روی بازیکن از سوی تیم مقابل ثبت شود، نتیجه بازی تغییر خواهد کرد.
قانون به درستی اجرا می‌شود؟
افزایش 473 درصدی هزینه‌های فوتبال آن هم در یک سال به هیچ وجه با خروجی فوتبال ایران همخوانی ندارد، در چنین شرایطی قطعا کنترل قیمت بازیکنان و مربیان یکی از راهکارهای وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال است که امید می‌رود این قانون به شکل درست اجرا شود و دوباره اتفاقات سال 1388 تکرار نشود. درآن سال نیز برای بازیکنان سقف قرارداد تعیین شد اما در عمل بسیاری از تیم‌ها به قانون وضع شده پایبند نماندند.