درخشش چهلویکمین جشنواره فیلم فجر با حمایت از استعدادهای جوان
چهلویکمین جشنواره فیلم فجر، با وجود همه تخریبها و تبلیغات منفی علیه آن با استقبال و درخشش نسل جدیدی از فیلمسازان، طی مراسم اختتامیهای که شنبه 22 بهمن برگزار شد، به کار خود پایان داد.
سرویس ادب و هنر-
جریان ضدانقلاب که بهرغم پمپاژ دروغ و پولپاشیهای دشمنان و تهدیدها و جنایاتی که انجام دادند نتیجهای غیر از شکست مفتضحانه از مردم کسب نکردند، این بار تلاش مذبوحانهای را برای متوقف کردن جشنهای سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در پیش گرفتند و با کلیدواژه «تحریم جشنواره» عملیات رسانهای وسیعی را برای ممانعت از شرکت هنرمندان و مردم در جشنوارههای هنری فجر در پیش گرفتند. اما پس از جشنواره تئاتر، که با استقبال گرمتر مردم و اهالی تئاتر برگزار شد، این بار چهلویکمین جشنواره فیلم فجر هم محل جدید ناکامی معاندان شد. طوری که نه تنها متقاضیان شرکت در جشنواره کمتر نشد، بلکه نسبت به دوره قبلی شاهد افزایش درخواست کنندگان برای شرکت در جشنواره فیلم فجر بودیم. هر چند که در این میان، برخی از افراد کهنهکار و سلبریتیهای تاریخ مصرف گذشته، ژست تحریم گرفتند و مثلا گفتند که در نشستهای پرسش و پاسخ فیلمها در جشنواره شرکت نمیکنند. اما این اقدام نیز یک فرصت برای عبور جشنواره از سلبریتیزدگی و همچنین باز شدن فضا برای خودنمایی استعدادهای جوان شد. طوری که امسال جشنواره فیلم فجر رکورد حضور کارگردانهای فیلماولی را شکست و شاهد حضور 10 فیلم اول و تعداد قابل توجهی فیلم دوم بودیم. به همین دلیل هم جشنواره فجر نه تنها دچار رکود و انفعال نشد، بلکه به یک مبدأ و مرجع برای حضور و ظهور نسل جدیدی از سینماگران و آیندهسازان هنر هفتم تبدیل شد و بهعنوان محلی برای پوستاندازی و نوسازی سینمای ایران لقب یافت. بخشی از آینده هنر هفتم ما در این گردهمایی تجلی یافت و میتوان افق پیش را بر اساس آن تماشا کرد. مثلاً این دوره فیلم فجر، نویدبخش ظهور فیلمسازانی است که رویکردیگریز از مرکز و بومیگرا دارند. یعنی حواسشان به همه نقاط ایران هست. چون در فیلمهای این جشنواره، تنوع اقلیمی و قومی گستردهای جریان داشت. براساس آنچه طی ۱۰ روز گذشته در جشنواره فجر به نمایش درآمد، نگاه امیدبخش و رهاییجو در سینمای نوین ما اهمیت افزونتری خواهد داشت.
از دیگر ویژگیهای چهلویکمین جشنواره فیلم فجر، حضور پررنگ آثاری با موضوعات مرتبط با مقاومت و دفاع مقدس است. در این میان، فیلم «غریب» که بیشترین جوایز را هم در مراسم اختتامیه به دست آورد، اثری تماشایی و پرجاذبه درباره مجاهدتهای سردار شهید محمد بروجردی و نجات کردستان از تروریستهای تجزیهطلب است. فیلمی که از سوی مردم و منتقدان تحسین شد و در اغلب نظرسنجیهای رسانهای نیز نمره عالی را کسب کرد. فیلم «اتاقک گلی» هم از دیگر آثار قابل توجه چهلویکمین جشنواره فیلم فجر است که در قالب روایتی عاطفی و انسانی و از زاویهای جدید به جریان نفاق و عملیات مرصاد میپردازد و نشان میدهد که کردها در صف اول مبارزه و ایستادگی در مقابل گروهکهای شبهنظامی و تروریستی بودند.«سرهنگ ثریا» نیز از دیگر آثار مطرح این دوره جشنواره فیلم فجر بود که از نگاه یک مادر به جنایات منافقین میپردازد. «گلها باوارده»، «سینما متروپل»، «شماره 10» و «هایپاور» هم از دیگر فیلمهای دفاع مقدسی جشنواره فجر هستند که هر یک بخشی از تاریخ مقاومت مردم ایران را نمایش میدهند.
همچنین جشنواره چهلویکم فیلم فجر، محل درخشش پیشرفت هنرمندان جوان ایرانی در زمینه پویانمایی بود. در این رویداد، انیمیشن سینمایی «بچه زرنگ» که یک گام رو به جلوی دیگر در هنر-صنعت پویانمایی محسوب میشود رونمایی شد و استقبال فراوانی را در پی داشت.
ظرفیت مهم دیگری که جشنواره فجر چهلویکم فراهم کرد و میتواند آغاز یک نوسازی در خود آن باشد، تجمیع بخشهای ملی و بینالمللی بعد از ۸ سال است. این اتفاق میتواند زمینهساز آشنایی بیشتر سینماگران و سینمادوستان ایرانی با سینماگران، نگاهها و فیلمهای خوب از اقصی نقاط جهان باشد. توجه داشته باشید که همه فیلمهای سینمایی در جهان، قابل دریافت از اینترنت نیست و این بخش، میتواند موجب ارتباط با آثار ناشناخته اما مهم جهانی شود، ضمن اینکه ارتباط و آشنایی سینماگران کشورهای مختلف با سینمای ایران را هم فراهم سازد.
در نهایت مراسم اختتامیه چهلویکمین جشنواره فیلم فجر، شنبه شب، همزمان با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و درمیان استقبال و شور و شوق مردم و هنرمندان به کار خودش پایان داد و برگزیدگان، معرفی و تقدیر شدند. هر چند که موج تخریبها علیه هنرمندان شرکتکننده در این جشنواره ادامه یافت. به طور مثال، یکی از شبهسلبریتیها که اتفاقا طی یک دهه اخیر از بودجه عمومی کشور منفعت زیادی هم نصیبش شده و سالها به واسطه صداوسیما به مردم معرفی شد، اقدام به انتشار تصویر جعلی از دیپلم افتخار یکی از همکارانش نمود تا به این وسیله هم به بازیگر تقدیر شده توهین کند و هم شأن جشنواره را پایین بیاورد. اما انتشار تصویر واقعی این دیپلم افتخار، باعث روسیاهی این بازیگر و همراهانش شد.
یکی از اتفاقات مثبت و تحسینآمیز مراسم اختتامیه چهلویکمین جشنواره فیلم فجر، دعوت از خانواده شهید محمد بروجردی و تقدیم جایزه بهترین فیلم «مقاومت» برای فیلم «غریب» از سوی کارگردان این فیلم (محمدحسین لطیفی) به ایشان بود. همچنین فرزند شهید بروجردی نیز تندیس دریافت شده را به بابک حمیدیان، بازیگر نقش شهید محمد بروجردی اهدا کرد تا این بازیگر، علاوهبر ایفای نقش شهید، یک تندیس هم دریافت کند.
در این مراسم همچنین از حضور درخشان و تاریخساز مردم در راهپیمایی 22 بهمن تجلیل شد و محمد خزاعی رئیسسازمان سینمایی درحالی که بغض کرده بود گفت: مردم ما بعد از چهار ماه تبلیغات در راهپیمایی شرکت کردند.