کد خبر: ۲۵۷۷۰۲
تاریخ انتشار : ۲۰ دی ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۲

بحران به بانک‌های سوئیس رسید؛ خسارت 143 میلیارد دلاری بانک بزرگ این کشور

بانک ملی سوئیس اعلام کرده با ثبت رکورد تاریخی زیان سالانه ۱۳۲ میلیارد فرانک سوئیس (۱۴۳ میلیارد دلار) در سال ۲۰۲۲، بزرگ‌ترین زیان مالی در تاریخ ۱۱۵ ساله خود را متحمل شده است.


بحران اقتصادی ناشی از جنگ اوکراین طی ماه‌های گذشته کشورهای اروپایی را یکی پس از دیگری درنوردیده و اعتصاب‌ها و تظاهرات‌های اتحادیه‌های کارگری هفته‌های اخیر بخشی از واکنش‌ها به بحران کنونی بوده است. بر اساس گزارش‌ها جدای از ورشکستگی هزاران شرکت در کشورهای اروپایی بحران به بانک‌های معروف سوئیس هم رسیده است. به گزارش رویترز در حالی که بانک ملی سوئیس سال ۲۰۲۱ را با ۲۶ میلیارد فرانک سود پشت سر گذاشته بود در سال ۲۰۲۲ نه ‌تنها سودی عاید این بانک معتبر بین‌المللی نشده بلکه با اختلاف بسیار زیاد رکورد بیشترین ضرر سالیانه خود را که پیش از این در سال ۲۰۱۵ با ۲۳ میلیارد فرانک به ثبت رسانده بود، این بار با رقم نجومی ۱۳۲ میلیارد فرانک سوئیس شکسته است. این رقم معادل کمی بیشتر از تولید ناخالص داخلی کشور مراکش است.
ایرنا به نقل از رویترز نوشته، فرانک بیش از حد قوی می‌تواند موجب افزایش تورم شده و نیز به صادرات سوئیس آسیب بزند. با توجه به اینکه پشت سوئیس به صادرات گرم است، بانک ملی سوئیس طرفدار فرانک ضعیف‌تر است و از انجام اقداماتی در جهت تضعیف آن ابایی ندارد. در راستای این سیاست و در طی یک کمپین طولانی برای تضعیف فرانک سوئیس، بانک ملی این کشور در سال ۲۰۲۲، بیش از ۸۰۰ میلیارد فرانک، سهام و اوراق قرضه بین‌المللی را خریداری کرد. از سوی دیگر در سال ۲۰۲۲ بانک‌های ملی در سراسر جهان از جمله خود بانک ملی سوئیس، برای مبارزه با تورم، نرخ بهره را افزایش دادند و این اقدام، سبب تضعیف بازارهای جهانی سهام و کاهش ارزش اوراق قرضه بین‌المللی شد. در نتیجه بانک ملی سوئیس متحمل ضرری بالغ بر ۱۳۱ میلیارد فرانک از ناحیه خرید ارزهای خارجی و اوراق قرضه بین‌المللی شد. بر اساس این گزارش زیان سال ۲۰۲۲ به این معنی است که بانک ملی سوئیس کمک‌های مالی معمول خود را که در سال‌های گذشته به دولت ملی سوئیس و دولت‌های منطقه‌ای این کشور اعطا می‌کرد، پرداخت نخواهد کرد. سال گذشته، بانک ملی سوئیس در راستای این سیاست، ۶ میلیارد فرانک پرداخت کرده بود.
موج جدید اعتصاب‌ها در انگلیس و آمریکا
از بحران اقتصادی در انگلیس نیز خبر می‌رسید در حالی که این کشور در ماه‌های گذشته شاهد اعتصابات پی‌‌در‌پی کارمندان بخش‌های مختلف بوده، با شکست مذاکرات اتحادیه‌های تجاری با مقامات دولت بر سر مطالباتشان این کشور برای موج جدیدی از اعتصابات آماده می‌شود. به گزارش فارس، روز دوشنبه نشست‌های نمایندگان اتحادیه‌های تجاری معترض و وزرای دولت انگلیس برای پایان دادن به موج اعتصاب‌ها در بخش‌های مختلف، از بخش بهداشت‌ودرمان گرفته تا بخش حمل‌ونقل، بی‌نتیجه ماند و حالا این کشور باید خود را برای اعتصابات هر چه بیشتر کارمندانی که افزایش دستمزدشان را مطالبه‌ می‌کنند آماده کند.به نوشته خبرگزاری «رویترز»، از امروز (چهارشنبه) به دلیل شکست این مذاکرات بیش از 10 هزار کارمند بخش آمبولانس این کشور دست از کار خواهند کشید. اتحادیه‌های معلمان انگلیس نیز قرار است چند روز دیگر نتیجه رای‌گیری برای پیوستن به دور جدید اعتصابات را اعلام کنند. اتحادیه‌های صنفی معترض به شرایط شغلی کارمندان انگلیسی تاکید کرده‌اند تنها در صورتی اعتصابات برنامه‌ریزی شده برای چند هفته آینده را لغو خواهند کرد که مقامات پیشنهادات قابل قبولی برای  حقوق امسال کارمندان ارائه دهند، اما دولت لندن خواستار تمرکز بر افزایش حقوق برای سال مالی آینده است.در آمریکا نیز بیش از ۷ هزار‌پرستار از دو بیمارستان بزرگ نیویورک برای اعتراض به حقوق خود، اعتصاب کردند که این امر حتی باعث لغو عمل‌های جراحی و نوبت‌های معاینه بیماران در یکی از این مراکز درمانی شد. به نوشته خبرگزاری «رویترز»، بیمارستان‌های محل خدمت‌پرستاران اعتصاب کرده در بیانیه‌هایی جداگانه گفتند که پیشنهاد افزایش ۱۹.۱ درصدی حقوق را به آنها داده‌اند اما مورد موافقت قرار نگرفته است.
تسلیحات تاریخ مصرف گذشته
خبر دیگر این که سفیر اوکراین در انگلیس فاش کرد که اکثر تسلیحاتی که غربی‌ها به اوکراین ارسال می‌کنند قدیمی هستند. به گزارش فارس، «وادیم پریستایکو» در سخنانی گفت: «بخش عمده تسلیحاتی که از غرب به اوکراین وارد می‌شود نسبتا قدیمی بوده و برخی از آنها تاریخ مصرفشان نیز گذشته است» دبیر شورای امنیت روسیه نیز در اظهار نظر جدیدی گفت رویدادها در اوکراین درگیری بین مسکو و کیف نیست، بلکه رویارویی نظامی بین روسیه و ناتو به رهبری آمریکا است. «نیکلای پاتروشف» گفت: «روسیه اکنون در حال جنگ با ائتلاف نظامی ناتو تحت هدایت آمریکا در اوکراین است و غرب در تلاش است روسیه را از هم فروبپاشد و در نهایت آن را از نقشه سیاسی جهان پاک کند». اخیراً سخنگوی کرملین نیز تاکید کرد که کمک‌ تسلیحاتی غرب به اوکراین مانع دستیابی ارتش روسیه به اهداف نظامی خود نخواهد شد. فرانسه و آلمان در روزهای گذشته اعلام کردند که خودروهای جنگی به اوکراین می‌فرستند و حمایت نظامی خود از کیف را افزایش می‌دهند. آمریکا نیز اعلام کرده که خودروهای جنگی زرهی در اختیار اوکراین قرار خواهد داد.