اظهارات متناقض در مواجهه با آلودگی هوا
وزیر آموزش و پرورش: دانشآموزان را تعطیل نکنید وزارت بهداشت: کارمندان هم دورکار شوند
سرویس اجتماعی-
در این شرایط آلودگی هوا آنچه که انتظار میرود هماهنگی مدیران برای اتخاذ تصمیمهای هماهنگ و کارساز است. اما اظهارات برخی مدیران حاکی از سردرگمی و تناقضی است که پیدا کردن راهحل را سختتر میکند.
روز گذشته (چهارشنبه) بر اساس گزارش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران برای پانزدهمین روز متوالی شاخص کیفیت هوای پایتخت در شرایط ناسالم قرار گرفت. این در حالی است که کلاسهای درس مدارس و دانشگاههای پایتخت طی دو هفته اخیر به صورت غیرحضوری برگزار شدند، اما این اقدام کمکی به بهبود شاخص کیفیت هوا نکرد چراکه مهمترین مولفههای آلودگی هوا که شامل وسایل حملونقل فرسوده، تردد خودروهای تک سرنشین و فرسوده، کاهش نزولات آسمانی و از همه مهمتر اجرایی نشدن قانون هوای پاک، همچنان پا برجا
هستند.
در استانهای البرز و اصفهان و... هم طی روزهای گذشته شاهد تعطیلی متوالی مدارس و دانشگاهها بوده ایم.
در این شرایط آنچه که انتظار میرود هماهنگی مدیران برای اتخاذ تصمیمهای هماهنگ و کارساز است. اما اظهارات برخی مدیران حاکی از سردرگمی و تناقضی است که پیدا کردن راهحل را سختتر میکند. در این باره، روز گذشته وزیر آموزش و پرورش با انتقاد از مجازی شدن آموزشها یا همان تعطیلی مدارس اظهارداشت: حقیقتاً ما نگران دانشآموزان به دلیل این تعطیلیها هستیم. شما میدانید آموزش مجازی در دوره آموزش عمومی و پیش دبستانی کارایی لازم را ندارد ولو اینکه میدانید همکاران ما زحمت زیادی را در این زمان میکشند.
نوری افزود: من پیشنهاد دادم که مدارس تعطیل نباشد و آقای رئیسجمهور نیز تاکید کردند که حتما مدارس نباید تعطیل باشد، مگر در موارد خیلی استثنائی.
وی با بیان اینکه در طول سالهای گذشته مواردی بوده که تهران دومین شهر آلوده جهانی بوده ولی مدارس تعطیل نبوده است، ادامه داد: وقتی مدارس تعطیل میشوند اینگونه نیست که دانشآموزان در خانه بمانند و در بیشتر شهرهای ما دانشآموزان بیرون میآیند و با دوستان خود بازی میکنند و حضور موثر در کلاس درس ندارند و این چیزی است که باعث نگرانی معلمان و اولیا میشود.
وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به این سؤال که آیا هفته آینده نیز مدارس تعطیل خواهد بود، گفت: هفته آینده تعطیل نیست و من یادداشتی خدمت آقای رئیسجمهور دادم که این تعطیلیها تکرار نشود و مدارس باید در موارد نادر و حاد تعطیل شوند و در مورد تعطیلی مدارس و تصمیم گیری در این زمینه باید دقت بیشتری شود.
درخواست وزارت بهداشت
برای دورکاری کارمندان تهرانی
در مقابل اما، وزارت بهداشت معتقد است در شرایطی که آلودگی هوا ادامه دار است، کارمندان هم باید دورکار شوند.
رئیسگروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت دیروز به ایسنا گفت: با توجه به ادامهآلودگی هوا و قرارگیری وضعیت هوا در شرایط ناسالم برای همه گروهها، ما درخواست جدی دورکاری کارمندان تهرانی را داریم.البته این درخواست به طور جدی به خصوص برای کارمندان خانم باردار، کارمندان دارای فرزند زیر ۶ سال، کارمندان دارای بیماری تنفسی و قلبی و کارمندان با سن بالای ۶۰ سال مطرح میشود.
عباس شاهسونی تاکید کرد: این نکته شایان توجه است که در روزهایی که هوا برای همه گروهها ناسالم است استنشاق چنین هوایی معادل استعمال ۳ تا ۷ نخ سیگار برای همه جمعیت مواجهه یافته با آلودگی از جمله کودکان است.
شاهسونی درباره مرگهای منتسب به مواجهه با ذرات معلق، بیان داشت: بر اساس مطالعه وزارت بهداشت در ۲۷ شهر با جمعیت تقریبا ۳۵ میلیون نفر مشخص شد در سال ۱۴۰۰ میزان مرگهای منتسب با ذرات معلق در کشور ۲۰ هزار و ۸۰۰ نفر بوده است که از این میان سهم تهران ۶۴۰۰ مرگ اعلام شد.
وی درباره وضعیت هوا در روزهای آتی، افزود: وضعیت هوا تا روز جمعه (دوم دی ماه) تقریبا به همین منوال آلوده است و به تدریج از اواخر روز جمعه با بروز ناپایداری جوی انشاءالله شرایط بهتر خواهد شد.
رئیسگروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت تاکید کرد: در روزهایی که هوا «ناسالم برای گروههای حساس» (شاخص کیفیت هوا ۱۰۱ الی ۱۵۰ ورنگ زرد) باشد زمان بازی کودکان در فضای باز و پارکها را به میزان زیادی کاهش دهید. همچنین افراد مسن و بیمارانی که دارای مشکلات تنفسی هستند نیز فعالیت خود را در فضای بیرون کاهش دهند. در روزهایی که شاخص کیفیت هوا «ناسالم برای همه گروهها» (۱۵۱ الی ۲۰۰ و رنگ قرمز) است باید از ورزش، دوچرخهسواری و به طور کلی از قرار گرفتن در معرض هوای آزاد بپرهیزید و فعالیتهای ورزشی خود را در باشگاههای ورزشی ادامه دهید و یا در داخل منزل فعالیت سبک ورزشی داشته باشید. همچنین در روزهایی که شاخص کیفیت هوا «بسیار ناسالم» (۲۰۱ الی ۳۰۰ و رنگ بنفش) است، گروههای حساس به خصوص افرادی که بیماری قلبی دارند باید از هرگونه فعالیت در فضای بیرون اجتناب کرده و از حضور در فضاهایی که سیگار استعمال میشود اجتناب کنند.
شاهسونی با اشاره به اینکه هوا یکی از اساسیترین نیازهای فیزیولوژیک انسان است، گفت: تصور ادامه حیات بدون هوا حتی برای چند دقیقه هم غیرممکن است و این درحالی است که بر اساس آخرین گزارش بار بیماریها، چهارمین عامل خطر مرگ در جهان و مهمترین تهدید زیست محیطی برای سلامت انسان، آلودگی هوا است. بر اساس آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت آلودگی هوای آزاد و هوای داخل سالیانه منجر به بیش از ۷ میلیون مرگ زودرس در جهان میشود که این یعنی از هر ۹ مرگ یک مرگ منتسب به آلودگی هوا است.
وی درخصوص شهرهای دارای آلودهترین هوای کشور، توضیح داد: در سال ۱۴۰۰ شهرهای تهران، مشهد، اهواز، اصفهان، کرج کمتر از ۱۰ روز هوای خوب داشتند و بیشترین تعداد روزهای هوای خطرناک هم مربوط به شهر زابل بوده است که ۱۵ روز هوای خطرناک داشته است.
گفتنی است، هرچند تعطیلی و دور کاری و اقدامات مقطعی تاثیر چندانی در رفع آلودگی هوا نداشته و این کار نیازمند اقدامات اساسی سازمانهای مختلف و اجرای دقیق و کامل قانون هوای پاک است، اما به نمایش درآمدن تناقض و سردرگمی مسئولان و دستگاهها در مواجهه با آلودگی هوا حالت خوشایندی ندارد.