kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۹۸۹۰
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۱:۳۸

وضعیت نامعلومِ یک هتاک(نگاه)

 
 
 
امین‌الاسلام تهرانی
سَلمان رُشدی که متولد سال ۱۹۴۷م است، نویسنده کتاب «آیات شیطانی» است که در آن، پیامبر اسلام(ص)، جبرئیل، همسران پیامبر را مورد اهانت قرار داد. وی در شهر بمبئی هند در خانواده‌ای مسلمان دنیا آمد؛ اما تعلق خاطری به اسلام و به‌طور کلی به دین نداشت هیچ بلکه به مرور مشی ضددینی را پیش گرفت. وی در چهارده سالگی برای ادامه تحصیلات به انگلیس رفت و پس از چندی تبعه آنجا شد. آیات شیطانی پنجمین کتاب وی است که در قالب یک رمان و براساس «افسانه غرانیق»، مقدسات اسلام را مورد اهانت قرار داده است. چنانکه بسیاری از متفکران در غرب نیز اشاره کرده‌اند، مضمونی که او نوشت «بیان» نبود که ذیل «آزادی بیان» قرار گیرد، بلکه «هتاکی» بود و ذیل «نفرت‌‌پراکنی» قرار می‌گیرد. به هر حال انتشار این کتاب در سال ۱۳۶۷ش، واکنش‌هایی از جمله اعتراضات مسلمانان و ممنوعیت انتشار آن را در برخی کشورها در پی داشت و ادامه ماجرا... 
به هر حال، این نویسنده هتاک در 21 مرداد امسال- بعد از سال‌ها زندگیِ وحشت‌زده پنهانی- قبل از شروع سخنرانی خود در شهر «شاتاکووا» در غرب ایالت نیویورک، مورد حمله قرار گرفت. او که از ناحیه گردن با ضربه چاقو آسیب دیده بود با هلی‌کوپتر به یکی از بیمارستان‌های نزدیک محل سخنرانی منتقل شد. شاهدان عینی گزارش دادند مردی به سمت سلمان رشدی حمله‌ور شد و او را با مشت و چاقو هدف قرار داد. ویدئویی که در فضای مجازی منتشر شد نشان می‌دهد که حاضران در صحنه به سرعت به سمت محل حادثه حرکت می‌کنند. ساعاتی بعد، «اندرو ویلی» مدیر برنامه کتاب‌های رشدی نوشت: «اخبار خوبی نیست. سلمان احتمالاً بینایی یک چشم خود را از دست می‌دهد؛ اعصاب بازوی او از کار افتاده و کبدش به دلیل ضربه چاقو آسیب‌دیده است...» همچنین پلیس فدرال آمریکا با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که فردی به نام «هادی مطر»، ۲۴ساله همان فرد ضارب به سلمان رشدی است. «جیسون اشمیت» دادستان شهرستان چاتاکوآ در ایالت نیویورک در این خصوص اعلام کرد که ‌هادی مطر به تلاش برای ارتکاب قتل درجه دو متهم شد. چند روز بعد بدون ارائه هیچ تصویری، برخی مدعی شدند که رشدی به هوش آمده و شوخی ‌می‌کند و حالش خوب است!
حالا 38 روز از آن حمله می‌گذرد. آخرین اطلاع‌رسانی درباره وضعیت جسمی سلمان رشدی مربوط به تاریخ ۲۳ مرداد بوده و بعد از آن نه تصویری، نه خبری و نه گزارشی در این‌باره در هیچ‌یک از رسانه‌های پیگیر این ماجرا منتشر نشده است. یک احتمال درباره دلیل این سکوت خبری این است که وضعیت جسمانی او احتمالاً در اثر آن حمله به‌اندازه‌ای بغرنج شده که رسانه‌ها فعلاً ترجیح داده‌اند در قبال او «بایکوت خبری» را پیش بگیرند؛ برخی حتی احتمال داده‌اند که او تاکنون مُرده است. اگر عملیاتی که مطر ترتیب آن را داد با موفقیت همراه نبود‌، رسانه‌های غربی برای اثبات عدم موفقیت آن دست به انتشار تصاویری از سلمان رشدی می‌زدند تا ناکام ماندن آن را به رخ بکشند. چنین اتفاقی تاکنون رخ نداده؛ و این مسئله‌ای است که احتمال موفقیت‌آمیز بودن عملیات را تقویت می‌کند. حتی اگر هیچ کدام از این‌ها نباشد او دوباره به زندگی مخفیانه و در سایه وحشتِ گذشته خود بازگشته است. به هر روی وضعیتِ این هتاک معلوم نیست.