سخنگوی وزارت خارجه:
ایران به رویکرد سیاسی برای پایان دادن به مسئله قفقاز معتقد است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره درگیریهای جدید مرزی بین دو جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت: معتقدیم آن چیزی که میتواند به حلوفصل این اختلافات کمک کند هم وجود اراده سیاسی در دو کشور برای شروع گفتوگوها و هم استفاده از چارچوبهای منطقهای است که به پایان دادن درگیریها کمک کند.
ناصر کنعانی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست خبری با اشاره به تحولات در حوزه قفقاز جنوبی، گفت: موضع صریح ایران در قبال تحولات در منطقه قفقاز جنوبی بارها در سطوح مختلف به صورت رسمی بیان شده است و هیچگونه ابهامی وجود ندارد.
به گزارش مهر، وی با بیان اینکه متأسفانه از روز سهشنبه هفته گذشته شاهد آغاز درگیریهای جدید مرزی بین دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان بودیم که به کشته و زخمی شدن جمع زیادی از طرفین منجر شده است، افزود: ایران مبتنی بر سیاست همسایگی و تلاش برای کمک سازنده به حل و فصل بحرانهای منطقهای در سریعترین زمان ممکن وارد عمل و تلاشهای سیاسی شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: در این ارتباط گفتوگوی نخستوزیر ارمنستان با رئیسجمهور کشورمان انجام و رئیسجمهور دیدگاهها و مواضع ایران را بیان و توصیههای سیاسی خود را به طرف ارمنستانی منتقل کرد. بعد هم گفتوگوی تلفنی وزیر خارجه ایران با همتای آذربایجانی انجام شد.
ایران از هیچ کمکی برای پایان دادن به درگیریها
دریغ نمیکند
کنعانی با بیان اینکه ایران همانند سابق که از ابتدای بحران از هیچ کمکی برای پایان درگیریها دریغ نکرده بود، با سرعت عمل وارد و با تلاشهای دیپلماتیک تلاش کرد آتشبس برقرار و آرامش به مرزهای دو کشور برگردد، اظهار داشت: مواضع اصولی ایران واضح است و معتقد به ضرورت استفاده از رویکرد و راهکارهای سیاسی برای پایان دادن به درگیریها و کاهش تنش و ورود به گفتوگوهای سیاسی برای حلوفصل اختلافات دو کشور هستیم.
وی تاکید کرد: معتقدیم آن چیزی که میتواند به حل و فصل این اختلافات کمک کند هم وجود اراده سیاسی در دو کشور برای شروع گفتوگوها و هم استفاده از چارچوبهای منطقهای است که به پایان دادن درگیریها کمک کند و ایران بر مبنای سیاست همسایگی و روابط دوستانه با دو طرف همچنان آماده است برای پایان دادن به تنشها و رفع اختلافات کمک کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره از سرگیری روابط بین حماس و سوریه و نقش ایران و حزبالله در این زمینه، افزود: دولت سوریه سالها میزبان خوب و گرمی برای گروهها و جریانهای مقاومت فلسطینی بود و در نتیجه تحولات سالهای گذشته خاصه گرفتار شدن سوریه در یک بحران داخلی مبتنی بر طراحی خارجی، متأسفانه روابط دیرینه حماس و دولت سوریه نیز دچار خلل و نقصان شده بود.
کنعانی افزود: تحولات سالهای اخیر نشان داد که تهدید اصلی برای صلح، ثبات و امنیت کلیه طرفهای منطقهای از جمله سوریه و برای همه طرفهایی که در منطقه معتقد به ضرورت همگرایی برای حفظ صلح و ثبات هستند، رژیم صهیونیستی است.
شاهد گرم شدن مناسبات سوریه با حماس هستیم
وی گفت: شاهد تغییر رویکرد کشورها و طرفهای منطقهای در بازسازی و اصلاح روابطشان با سوریه بودیم در نتیجه تلاشهای به عمل آمده؛ نگاه جدید در صحنه فلسطین نسبت به حقوق مردم فلسطین، تلاشهای طرفهای منطقهای و علاقهمندان به صلح و ثبات و امنیت در منطقه از جمله ایران و حزبالله و تلاشهای مثبت روسیه شاهد گرم شدن مناسبات سوریه با حماس هستیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: همگرایی بین جریانهای مقاومت میتواند به تقویت صلح و ثبات و امنیت منطقه کمک کند.
کنعانی پیرامون انعقاد قرارداد در زمینه سوخت بین ایران و لبنان هم گفت: روابط ایران و دولت و ملت لبنان دوستانه است و ایران همواره تلاش کرد در جهت کمک به رفع مشکلات لبنان اعم از مشکلات سیاسی و به ویژه در دو سال اخیر و کمک به رفع مشکلات اقتصادی لبنان خاصه در حوزه انرژی نقش سازنده خودش را ایفا کند.
وی با اشاره به اینکه ایران متناسب با ظرفیتهای خود حتماً آمادگی دارد به رفع مشکلات لبنان در چارچوب منافع و مصالح دوجانبه کمک کند و با مذاکرات دو کشور زمینه برای کمک اقتصادی به لبنان فراهم شود، اظهار داشت: اما بحث سوخت رایگان مطرح نیست. امیدواریم مذاکرات پیش رو بین دو کشور به رفع نیازهای ملت لبنان کمک کند.
کنعانی درباره اظهارات مشاور امنیت ملی آمریکا درباره «مهسا امینی» گفت: هرگونه اظهارات مداخلهجویانه مقامات آمریکایی را در موضوعات داخلی ایران قاطعانه مردود میدانیم. دولت آمریکا اگر نگران ملت ایران است، محاصره ظالمانه، یکجانبه و غیرقانونی را علیه ملت ایران بردارد و از سیاستهای ظالمانه دست بردارد.
ایران میزبان هیئت اقتصادی و تجاری بزرگی
از روسیه است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اعلام اینکه امروز و چند روز آینده، ایران میزبان هیئت اقتصادی و تجاری بزرگی از روسیه شامل بیش از ۶۰ شرکت خواهد بود، اظهار داشت: ترکیب هیئتها متنوع است و زمینههای متنوع همکاری را در حوزههای کشاورزی، مصالح ساختمانی، قطعات خودرو، تجهیزات پزشکی دربر میگیرد.
آخرین اقدامات دیپلماتیک ایران
برای بازگرداندن سران گروهک منافقین
کنعانی درباره آخرین اقدامات دیپلماتیک برای بازگرداندن سران گروهک منافقین گفت: پذیرش گروههای تروریستی بهویژه گروههای تروریستی شناسنامهدار و شناخته شده خلاف مسئولیتهای قانونی و بینالمللی کشورها و مغایر سیاستهای دوستانه در روند مناسبات کشورهاست.
وی تاکید کرد: ایران اقدام برخی کشورها را در پذیرش و میزبانی از گروهها و سازمانهای تروریستی از جمله سازمان منافقین اقدامی مغایر با مسئولیتهای قانونی و بینالمللی این کشورها و مغایر حسن نیت در مناسبات دوجانبه میداند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: ایران برای استفاده از چارچوبهای قانونی و زمینههای شناخته شده رفع تهدید از ناحیه تروریستها دریغ نمیکند و از حقوق قانونی خود چشمپوشی نمیکند.
درباره فوت ملکه انگلیس
طبق عرف دیپلماتیک عمل کردیم
کنعانی درباره اینکه چرا ایران موضعی درخصوص مرگ ملکه نشان نداده است؟، تصریح کرد: ایران درباره فوت ملکه، متناسب با روابط دوجانبه و عمل متقابل در مناسبتهای مشابه عمل کرده است. اقدام متقابل در این خصوص مبتنی بر عرف رایج و آداب شناخته شده دیپلماتیک است.
وی گفت: بهطور طبیعی، مناسبات میان کشورها در خلأ شکل نمیگیرد بلکه مبتنی بر چارچوبهای متناسب و متقابل است.