کارشناسان تصریح کردند
ضرورت پویاسازی عملکرد تجاری ایران و عراق
اگرچه کارشناسان گفتند که کاهش صادرات ایران به عراق نگرانکننده نیست اما ضرورت تجدیدنظر در سبد صادراتی، بهکارگیری افراد پویا و پرتلاش و شفافسازی آمارها ضرورت دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس، براساس آمار اعلامی از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران، تجارت خارجی غیرنفتی ایران با 15 کشور همسایه نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد 24 درصدی همراه بود اما با وجود رشد تجارت با کشورهای همسایه، صادرات ایران به عراق در پنج ماهه نخست امسال با هشت میلیون و 655 هزار تن کالا به ارزش دو میلیارد و 961 میلیون دلار نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش شش درصدی داشته است.
در اینباره احمدرضا علایی؛ معاون ارتقای کسب و کارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه کاهش صادرات به عراق معنادار و نگرانکننده نیست، افزود: عراق به دنبال حمایت از تولید ملی است و دیگر مشتری بخشی از کالاهایی که پیش از این به این کشور صادر میکردیم نیست.
همچنین سیدحمید حسینی؛ عضو هیئت مدیره اتاق مشترک ایران و عراق در رابطه با دلایل کاهش صادرات به عراق گفت: علت کاهش صادرات به ناآرامیهای عراق، تشکیل نشدن دولت این کشور، حذف ارز 4200 تومانی و افزایش قیمت کالاهای صادراتی مربوط است.
جهانبخش سنجابی شیرازی؛ دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق درباره دلایل کاهش صادرات به عراق تصریح کرد: به علت محدودیتها و ممنوعیتهای فصلی، همیشه عملکرد تجاری ما با عراق در شش ماهه ابتدای سال نسبت به نیمه دوم سال متفاوت است و معمولا بخشی از عقبماندگی نیمه نخست سال در شش ماهه دوم جبران میشود. بنابراین ممکن است تا پایان سال وضعیت صادرات به عراق را تا حدودی بهبود ببخشیم.
آمارهای متفاوت
آمارهای تجارت ایران و عراق هم متفاوت است. به گزارش چند روز پیش ایسنا، مهدی صفری؛ معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امورخارجه، میزان صادرات ایران به عراق را 14 میلیارد دلار اعلام کرد اما به گزارش خبرگزاریها، یحیی آل اسحاق؛ رئیس اتاق مشترک ایران و عراق با بیان اینکه تحقق تجارت 20 میلیارد دلاری بین ایران و عراق امکانپذیر است، گفت: پیشبینی میشود تجارت ایران و عراق تا پایان سال جاری به 10 میلیارد دلار برسد و 14 میلیارد دلار هم دور از دسترس نیست.
لازم به یادآوری است که کاهش تجارت ایران و عراق از میانههای دولت قبل آغاز شد. برای بهبود تجارت دو کشور، کنار گذاشتن رویهها و افراد با عملکرد ضعیف که در دولت گذشته متداول بود و بهکارگیری روشها و افراد پویا و پرتلاش، میتواند، تجارت دو کشور را به حالت عادی برگرداند.