kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۲۲۸۱
تاریخ انتشار : ۰۳ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۳:۰۱

اخبار ویژه

 

اویل پرایس: آمریکا با تحریم ایران به هیچ هدفی دست نیافت
ایران توانسته زیستن با تحریم‌ها و دور زدن آنها را به کشورهای دیگر از جمله روسیه و ونزوئلا بیاموزد.
نشریه تخصصی اویل پرایس در گزارشی با همین مضمون نوشت: ونزوئلا و نیکلاس مادورو بار دیگر در کانون توجه بین‌المللی قرار گرفته‌اند. تصمیم جو بایدن برای ممنوع ساختن واردات انرژی روسیه در پی حمله مسکو به اوکراین باعث شد که کاخ سفید به‌دنبال منابع دیگری برای جایگزینی نفت خام روس‌ها باشد تا بدین شکل جلو افزایش بیش از اندازه قیمت انرژی را بگیرد. این اتفاق باعث شد تا کاخ سفید یک کارگروه رسمی را با هدف آغاز گفت‌وگو با دولت نیکلاس مادورو به کاراکاس بفرستد.
این یعنی آنکه سال‌ها تحریم این کشور عملاً بی‌فایده بوده است، تحریم‌هایی که برای تغییر رژیم اعمال شد اما بی‌نتیجه ماند. البته این نخستین‌بار نیست. ایران بیش از 40 سال است که تحت تحریم قرار دارد اما آمریکا با این تحریم‌ها به هیچ یک از اهداف خود دست نیافته است. اتفاقا این ایران بود که به همه نشان داد می‌توان با وجود این تحریم‌ها به حرکت ادامه داد. در مورد ونزوئلا همان‌طور که بارها نشان داده شده، تحریم‌های آمریکا، به‌ویژه تحریم‌های اعمال شده توسط دولت ‌ترامپ، نتوانسته جرقه‌ای برای تغییر رژیم و سرنگونی مادورو ایجاد کند. این موضوع نشان می‌دهد که کاربرد این نوع تحریم‌ها کاهش یافته و آنها دیگر قادر به دستیابی به نتیجه سیاست مورد نظر واشنگتن در مورد ونزوئلا نیستند. در واقع، آنها نه تنها با بزرگ‌نمایی بحران‌های بشردوستانه و زیست‌محیطی که ونزوئلا را فراگرفته، بلکه با تقویت قدرت مادورو، بیشتر از آنکه سودی داشته باشند آزار می‌رسانند. اکنون نوبت روسیه است، کشور همپیمان ایران و ونزوئلا که اتفاقا به‌دنبال بهره‌گیری از تجربیات ایران در زمینه دور زدن تحریم‌ها است؛ با این اوصاف این‌بار نیز بعید به‌نظر می‌رسد شاهد موفقیت چشمگیری در این عرصه برای آمریکا باشیم. در مجموع می‌توان گفت این ایران بود که چگونگی مهار تأثیر تحریم‌ها را به جهان نشان داد.
یاد‌آور می‌شود اخیرا روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال هم در تحلیلی خاطرنشان کرد: «متخصص دور زدن تحریم‌های غرب است و می‌تواند این تجربه را به مسکو بیاموزد. مهم‌ترین تجربه‌ای که تهران می‌تواند با مسکو به ‌اشتراک بگذارد، تخصص در دور زدن تحریم‌های غرب است. طبق گزارش‌ها، ایران در حال گفت‌وگو با کرملین در مورد همکاری با یکدیگر برای دور زدن محدودیت‌هایی است که هر دو با آن رو‌به‌رو هستند. اگر آمریکا و متحدانش می‌خواهند این نوع همکاری‌ها را محدود کنند، باید از اشتباهاتی که هنگام اعمال تحریم‌ها برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای مرتکب شدند، درس بگیرند.
ایران به روسیه برای دور زدن تحریم‌های غرب کمک خواهد کرد. تکنیک‌های ایران برای دور زدن تحریم‌ها بسیار پیچیده، حرفه‌ای و گسترده است. ماه گذشته فاش شد که تهران یک «سیستم بانکی و مالی مخفی برای مدیریت ده‌ها میلیارد دلار تجارت سالانه که تحت تحریم‌های تحت رهبری ایالات متحده ممنوع شده است» ایجاد کرده است.
تهران می‌تواند به مسکو هم بیاموزد که چگونه این معماری مالی را ایجاد کند یا می‌تواند به‌عنوان رابط کرملین عمل کرده و تجارت پنهانی از طرف روسیه را تسهیل کند. ‌ترکیب تخصص روسیه و ایران در فعالیت‌های مالی می‌تواند پیچیده‌ترین و گسترده‌ترین شبکه دور زدن و بی‌اثر کردن تحریم‌ها را در جهان ایجاد کند.

پایان کاسبی با سوءاستفاده از مقدسات
سرانجام پس از گذشت بیش از یک سال از رأی بدوی دادگاه مبنی بر انحلال تشکیلات شارمین میمندی‌نژاد که تحت عنوان جمعیت امام علی(ع) فعالیت می‌کرد؛ در نهایت رأی قطعی انحلال این تشکیلات صادر شد و از این پس هرگونه فعالیت این عناصر تحت عنوان جمعیت موسوم به امام علی(ع) و همکاری افراد و نهادهای دولتی و غیردولتی دیگر با آن غیرقانونی خواهد بود.
پس از افشای تخلفات گسترده جمعیت شارمین که منجر به دستگیری شخص شارمین میمندی‌نژاد و برخی دیگر از اعضای هیئت‌مدیره این تشکیلات شد، بنا به دادخواست وزارت کشور دولت دوازدهم، دادگاه در اسفند 1399 رأی به انحلال جمعیت مذکور داد. پیش از صدور این رأی، مسئولان وزارت کشور دولت تدبیر و امید در چند مورد تخلفات جمعیت شارمین را به عناصر این تشکیلات تذکر داده و خواستار اصلاح اساسنامه آنها به منظور مشارکت حداکثری مردم و خیرین در روند اجرایی فعالیت‌های آنها شده بود اما عناصر تشکیلات شارمین با بی‌توجهی به این تذکرات و عدم اصلاح اساسنامه همچنان بر انحصار خود برای مدیریت این تشکیلات و عدم شفافیت اقدامات‌شان اصرار ورزیده و در نهایت نیز به رأی دادگاه اعتراض کردند. پس از این اعتراض قاضی تصمیم بر ارجاع امر به هیئت کارشناسان گرفت و اکنون پس از گذشت حدود 15 ماه از رأی بدوی، رأی قطعی به انحلال جمعیت شارمین صادر شده است. تأخیری که با توجه به تخلفات آشکار و محرز این تشکیلات چندان قابل توجیه نیست. با توجه به این رأی از این پس هرگونه فعالیت جمعیت موسوم به امام علی(ع) و همکاری افراد و نهادهای دولتی و غیردولتی با آن غیرقانونی خواهد بود.
لازم به ذکر است روزنامه کیهان در سال‌های گذشته طی گزارش‌ها و مطالب متعددی به افشای چهره این جمعیت و اقدامات غیرقانونی آنها از ترویج خرافات و افکار ضاله گرفته تا سوءاستفاده‌های مالی پرداخته بود. تنها در یک مورد پس از زلزله کرمانشاه آنها اقدام به جمع‌آوری کمک‌های مردمی با هدف رسیدگی به زلزله‌زدگان کردند اما پس از گذشت 2 سال معلوم شد کمتر از 30 درصد (4/29 درصد) کمک‌های اهدایی به دست زلزله‌زدگان رسیده و بیش از 70 درصد آن (71/6 درصد) تبدیل به اموال غیرمنقول جمعیت شارمین شده است.
با این حال علی‌رغم تخلفات مسلم جمعیت شارمین آنها پس از انتشار حکم قطعی دادگاه اقدام به فرار به جلو کرده و ضمن مظلوم‌نمایی با صدور بیانیه‌ای دستگاه قضا و جمهوری اسلامی را طبق روال گذشته‌شان آماج تهمت قرار دادند. آنها همچنین با عدم تمکین به رأی دادگاه وعده ادامه فعالیت‌های خود را در این بیانیه داده‌اند. بر این اساس لازم به نظر می‌رسد تا دستگاه‌های نظارتی با توجه به سوءسابقه گردانندگان این تشکیلات فعالیت آنها با اسامی دیگر و یا در قالب گروه‌های دیگر را مورد نظارت و رصد دقیق قرار داده و از هرگونه سوءاستفاده و اقدام غیرقانونی دیگر توسط آنها پیشگیری شود.

جنگ اوکراین، نشانه درستی راهبرد ایران در توسعه برنامه موشکی
«ایران واقعیت‌های جنگ اوکراین را می‌بیند و می‌آموزد».
تارنمای نشریه دفاعی منطقه‌ای موسوم به ۱۹۴۵ که در زمینه تحلیل مسائل سیاسی و نظامی فعالیت می‌کند، در گزارشی با عنوان «آنچه ایران از حملات موشکی روسیه به اوکراین می‌آموزد «نوشت: ایران از نزدیک رویدادهای اوکراین را با تمرکز بر فناوری موشکی و جنگ زیر نظر دارد. روسیه در جریان تهاجم مداوم خود به اوکراین، نزدیک به دو هزار موشک بالستیک و کروز پرتاب کرده است. گستره و مقیاس این حجم از حمله موشکی در تاریخچه جنگ‌های قرن بیست و یکم بی‌سابقه است.
ایران شاهد عدم تفوق کامل روسیه در ارائه برتری هوایی بر اوکراین بوده و اتکای متعاقب ارتش آن به زرادخانه موشکی خود را برای حفظ دست بالاتر بر دشمن مشاهده کرده است. در سال‌های اخیر، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به توسعه قوای موشکی خود به‌عنوان ابزاری حیاتی برای بازدارندگی در مقابل دشمنان جمهوری اسلامی ایران توجه ویژه‌ای داشته است. جنگ اوکراین محاسن این استراتژی را اثبات کرده است.
در پنج سال گذشته، توان موشکی ایران به میزان قابل توجهی گسترش یافته و مشتمل بر موشک‌های بالستیک بسیار دقیق، موشک‌های کروز و پهپادها شده است. در حالی که برخی قدرت‌های غربی ایران را متهم به توسعه موشکی خود با هدف نهایی استفاده از آنها به‌عنوان سیستم‌های ارسال هسته‌ای می‌کردند، موفقیت این کشور در استفاده از این سلاح‌ها در درگیری‌ها و مأموریت‌های اخیر خود، سودمندی باطنی خود را به اثبات رسانده است. سپاه پاسداران از قدرت موشکی پیشرفته خود برای در هم کوبیدن دشمنان خود حتی در آن سوی مرزها، در سوریه و در شمال عراق استفاده کرده است.
تأکید ایران بر توانمندی‌های موشکی خود از آن جهت است که موشک‌ها با ایجاد توازنی احترام‌برانگیز، می‌توانند از جنگ جلوگیری کنند و دشمنان را به سوی دیپلماسی سوق دهند. در حالی که این اهتمام برای پیشبرد توان موشکی سال‌ها قبل از حمله روسیه به اوکراین آغاز شد، درگیری‌های جاری، ادعای ایران را تقویت کرده است.
علاوه بر این، بمباران مداوم اوکراین از سوی روسیه، نمایش ضعیف نیروی هوایی این کشور را به حاشیه برده است. بنابراین اگر روسیه می‌تواند عملکرد ولو ضعیف هوایی خود را با زرادخانه موشکی بزرگ خود جبران کند، چرا ایران نتواند؟
از سوی دیگر، از دیرباز این منطق که یک کشور نمی‌تواند برای تضمین امنیت خود به تضمین‌های قدرت‌های خارجی وابسته باشد، اولویت‌های تاکتیکی ایران را شکل داده است. مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در وین در بهترین حالت بی‌نتیجه بوده است و ایران به هر حال این مذاکرات را مخاطره‌آمیز و غیرقابل اعتماد می‌داند. از نظر رهبری ایران، قدرت موشکی رو به رشد و پیشبرد آن تنها راه دستیابی به بازدارندگی مؤثر است.