آمار جانباختگان به ۱۱ نفر رسید
حضور وزیر کشور و معاون اقتصادی رئیسجمهور در محل حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان
در پی دستور رئیسجمهور برای رسیدگی فوری به موضوع حادثه ریزش مرگبار ساختمان در آبادان، دیروز وزیر کشور و معاون اقتصادی رئیسجمهور با حضور در محل حادثه از نزدیک به بررسی ابعاد حادثه پرداختند.
دیروز هم کار آوار برداری از ساختمان تخریب شده متروپل در آبادان ادامه داشت. از سوی دیگر تعداد جانباختگان حادثه نیز افزایش پیدا کرد.
در همین خصوص دیروز رئیسسازمان مدیریت بحران کشور گفت: تاکنون ۱۱ نفر در حادثه ریزش ساختمان متروپل جان خود را از دست دادهاند.
محمدحسن نامی سه شنبه در بازدید از روند کار آوار برداری از ساختمان متروپل آبادان در گفتوگو با ایرنا تعداد مصدومان را ۳۲ نفر اعلام کرد و افزود: آمار دقیقی از گرفتار شدگان نیست و گفته میشود تعدادی در یکی از فروشگاه حبس شدهاند.
نامی بیان داشت: ساعتی که این حادثه رخ داد جمعیت کمی در محل حضور داشته است و اگر این حادثه در ساعت بعداز ظهر بود تلفات بیشتر میشد.
وی با بیان اینکه ۴۰ هزار متر زیر بنا منطقه بحرانی ساختمان است و احتمال تخریب ساختمانهای مجاور وجود دارد، ادامه داد: تیمهایی مشخص شده تا با افرادی که در این زمینه کوتاهی کردهاند برخورد شود ضمن اینکه تجهیزات کامل برای برش آهن آلات در منطقه مستقر شده تا به طبقات پایین برسیم.
حضور وزیر کشور و معاون اقتصادی رئیسجمهور در محل حادثه
در پی دستور رئیسجمهور برای رسیدگی فوری به موضوع حادثه ریزش مرگبار ساختمان در آبادان، بامداد دیروز احمد وحیدی وزیر کشور و محسن رضایی معاون اقتصادی رئیسجمهور با حضور در محل حادثه از نزدیک به بررسی ابعاد حادثه پرداختند. جلسه اضطراری بامدادی مدیریت بحران نیز با حضور وزیر کشور و معاون اقتصادی رئیسجمهور در آبادان برگزار شد.
به گزارش تسنیم، وزیر کشور با حضور در آبادان به سراغ برج آوار شده مترو پل رفت و به صورت میدانی از این حادثه بازدید کرد.احمد وحیدی در جمع مسئولان محلی و گروههای امدادی و آواربردار از بسیج تمام امکانات و ظرفیتهای موجود برای امداد و نجات و آوار برداری خبر داد.
وحیدی گفت: باید با احتیاط کامل حرکت کرد زیرا هر لحظه ممکن است این سازه ناپایدار فرو بریزد و به این دلیل، کار حساسیت و ریسکپذیری بالایی دارد و باید کاملا دقت شود.
وی ادامه داد:دقیقا نمیتوان گفت آواربرداری متروپل کی تمام شود اما همه تلاش بر این است که هرچه زودتر بتوانیم عزیزانی را که احتمالا در برخی طبقات محبوس شدهاند، پیدا کنیم.
محسن رضایی معاون اقتصادی رئیسجمهور هم گفت: تمام افرادی که در این حادثه دخالت داشتند و متخلفان باید به نوعی مجازات شوند که عبرت سایرین باشد. همچنین دیروز هیئتی سه نفره از سوی محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور ماموریت یافت تا ضمن عزیمت فوری به آبادان، با بررسی جزئیات پرونده ریزش ساختمان در این شهرستان، گزارش دقیق خود را درباره علل وقوع این حادثه ارایه کند.
اتمام عملیات آواربرداری
در ۱۰ طبقه فوقانی متروپل
در همین زمینه رئیسجمعیت هلال احمر گفت: عملیات آواربرداری در ۱۰ طبقه فوقانی به اتمام رسیده، اما دسترسی به زیرزمین مهیا نشده است و از آمار دقیق محبوس شدگان اطلاعی نداریم.
بخشی از سازه متروپل فرو ریخت
عصر دیروز اما مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان گفت: با توجه به شرایط ناپایدار سازه، متاسفانه بخشی از سازه، حین عملیات آواربرداری فرو ریخت و سه نفر از عوامل امدادی دچار جراحت شدند. شرایط برای امداد مقداری سخت است و حضور مردم هم کار را برای ما سختتر میکند.
مرگ مالک متروپل
در حادثه ریزش ساختمان
در پی وقوع حادثه ناگوار ریزش ساختمان متروپل در آبادان، دستگاه قضایی بلافاصله برای بررسی علل حادثه، پرونده قضایی تشکیل داد.
در همین راستا نیز دادستان کل کشور طی دستوری خطاب به دادستان اهواز بر رسیدگی سریع و برخورد قاطع با متخلفین، تاکید کرد.
دادستان عمومی و انقلاب خوزستان دیروز به خبرگزاری میزان گفت: تاکنون ۱۰ نفر از متخلفان پروژه و مسببان حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان(شهردار فعلی آبادان و دو شهردار سابق و نیز تعدادی از کارکنان شهرداری و ناظران) با دستور قضایی بازداشت شدهاند و دستور بازداشت تعداد دیگری نیز صادر شده است.
وی تاکید کرد: مالک و پیمانکار اصلی ساختمان که دستور بازداشت وی نیز صادر شده بود در جریان ریزش ساختمان جان خود را از دست داد.
ماجرای خبر اشتباه دستگیری مالک متروپل
چه بود؟
اما روز دوشنبه یکی از خبرگزاریهای کشور خبری منتشر کرد مبنی بر اینکه مالک و پیمانکار ساختمان متروپل آبادان با دستور دادستان آبادان دستگیر شده است، این در حالی است که دادستانی دستور دستگیری این فرد را صادر کرده بود و اظهار نظری درخصوص دستگیری مالک ساختمان نداشته است و در همان خبر آن خبرگزاری نیز صرفا در تیتر اشتباه صورت گرفته است و مراجعه به متن و محتوای همان خبر روشن میکند که در آن زمان دستور بازداشت مالک و پیمانکار صادر شده است. دیروز هم بنا بر اعلام دادستان خوزستان مشخص شد که این فرد در بین جانباختگان این حادثه بوده است.
به گزارش ایسنا، دادستان عمومی و انقلاب اهواز درخصوص فوت یا بازداشت مالک و سازنده پروژه متروپل گفت: مالک و پیمانکار متروپل یکی از متهمان بود که روز دوشنبه تحقیقات اولیه در این خصوص انجام شده بود؛ دیروز صبح جسد وی از زیر آوار خارج شد و هویت وی نیز کاملا مورد تایید اداره تشخیص هویت نیروی انتظامی قرار گرفت. از مردم خواهش دارم اخبار و اطلاعات را از مراجع رسمی دریافت کنند و به شایعات توجه نکنند.
استقرار تیم ویژه بازرسی برای بررسی ابعاد مختلف ریزش ساختمان متروپل آبادان
در پی دستور رئیسسازمان بازرسی کل کشور به بازرس ویژه استان خوزستان مبنی بر نظارت بر نحوه امدادرسانی، آواربرداری و رسیدگی به وضعیت مصدومان حادثه ریزش ساختمان متروپل، تیم ویژهای از بازرسی این استان مامور بررسی موضوع شدند. بازرس کل ویژه استان خوزستان گفت: تیم ویژهای نحوه ساخت و رعایت نظامات مهندسی و ضوابط شهرسازی را بررسی خواهد کرد.
مجوز احداث این ساختمان برای ۶ طبقه بود
و نه 9 طبقه!
اما سؤالی که مطرح میشود این است که چطور ساختمانی نا ایمن مجوز ساخت گرفته است؟
در همین زمینه استاندار خوزستان گفت: بر اساس برآوردهای اولیه رعایت نکردن قوانین و مقررات و اصول فنی در ساخت مجتمع طبقاتی متروپل آبادان دلیل اولیه ریزش این بناست.
صادق خلیلیان با بیان اینکه مجوز احداث این ساختمان قبل از سال ۹۸ برای ۶ طبقه صادر شده که بعداً سه و دو طبقه به آن اضافه شده است،افزود: قطعا با کسانی که در صدور مجوز و ساخت این ساختمان دست داشتند برخورد خواهد شد.
روال قانونی در صدور پروانه ساختمان
طی نشده بود
رئیسسازمان نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان هم با بیان اینکه ظاهرا روال قانونی در صدور پروانه ساختمان متروپل آبادان طی نشده است گفت: ایراداتی از جمله عدم رعایت پوشش میلگرد، تغییر شکل بعضی از تیرها و کمانش برخی ستونهای پروژه متروپل را به شهرداری گوشزد کردیم و یک ماه قبل دستور توقف دادیم که ترتیب اثر داده
نشد.
کوروش خواجوی در گفتوگو با ایسنا اظهارداشت: بعضی از سرمایهگذاران و مالکان پروژههای بزرگ در بسیاری شهرها از جمله آبادان و اهواز با هدف کاهش هزینهها و بروکراسی موجود در فرآیند نظارت، روال قانونی طراحی و نظارت را طی نمیکنند و مستقیما سراغ شهرداری میروند. از آنجا که مبالغ پروانه این پروژهها بسیار بالاست شهرداریها نیز با آنها همکاری میکنند. بر این اساس فرآیند صدور پروانه مسیری غیرقانونی را طی میکند. در پروژه مذکور هم معتقدم نباید پروانه در آن مقطع صادر میشد؛ چرا که روال اولیه آن طی نشده بود.
تا سال ۹۹ به ما اجازه ورود ندادند
خواجوی تاکید کرد: بعد از آنکه در سال ۱۳۹۶ پروانه ساختمان متروپل صادر شد، سازمان نظام مهندسی از شهرداری درخواست کرد تا اجازه نظارت به این پروژه را به مهندسان سازمان بدهد. تا سال ۱۳۹۹ چنین اجازهای صادر نشد. دیدگاه ما این است که مالک درخصوص ورود سازمان نظام مهندسی مقاومت میکرد. تا اینکه از خرداد سال ۱۳۹۹ ناظرین سازه و معماری تاسیسات به صورت قانونی از سوی سازمان نظام مهندسی معرفی و در این پروژه وارد عمل شدند.
وی با بیان اینکه حدود یک ماه قبل آخرین تذکر به شهرداری درخصوص پروژه متروپل داده شده است گفت: یک ماه قبل با گوشزد کردن خطرات پروژه به شهرداری دستور توقف آن را دادیم. طبق گزارشی که از ناظر دیدم تذکرات بهاندازه کافی هشداردهنده بوده است.
سازمان نظام مهندسی اجازه برخورد ندارد
رئیسسازمان نظام مهندسی ساختمان با اشاره به قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۱۳۷۴ بیان داشت: در قانون نظام مهندسی مصوب مجلس و آیین نامه اجرایی قانون که توسط هیئت دولت تصویب و به وزارت راه و شهرسازی ابلاغ شده، این وزارتخانه را مکلف کرده که مقررات ملی را صادر کند که ۲۳ مبحث است. در هیچ جای قانون اختیاری فراتر از تذکر به مهندس ناظر داده نشده
است. در واقع سازمان نظام مهندسی اختیاری مبنی بر برخورد و اجرای تذکرات ندارد. این اختیار و امکان به شهرداری داده شده که در مواردی مثل پروژه متروپل باید به موقع ورود و آن را متوقف کند. در تمام دنیا نیز به همین شکل است.
خواجوی افزود: من هنوز با مسئولان شهرداری درخصوص برج متروپل صحبتی نکردهام. شاید آنها هم اخطار لازم را به مالک دادهاند و او بدون اذن شهرداری اقدام به ایجاد حصار کرده و کارها را پیش برده است. همانطور که گفتم در عمده مواردی که به شهرداری گزارش میشود شهرداریها ساخت و سازهای ناایمن را تا رفع نقص متوقف میکنند ولی مواردی هم مثل این پروژه دیده میشود که کارها ادامه پیدا میکند.
وی اظهارداشت: بر اساس نقشه اولیه که مهندسین مشاور در سال ۱۳۹۶ برای پروژه متروپل تهیه کردهاند ظاهرا این ساختمان ۹ سقف داشته است. برخی ایراداتی که به این بنا وارد شده عدم رعایت پوشش میلگرد، تغییر شکل بعضی از تیرها و کمانش بعضی از ستونها بوده است. وقتی ساختمانی با چنین مشکلاتی ساخته میشود حتی اگر مسیر قانونی را هم طی کند باید متوقف شود تا یک شخص حقیقی یا حقوقی دارای صلاحیت بیاید و آزمایشهای لازم را انجام دهد.
نجات یک نفر از زیرآوار متروپل
یکی از محبوسشدگان ساختمان متروپل زنده از زیر آوار خارج شد. به گزارش ایسنا، پیرحسین کولیوند، رئیسجمعیت هلال احمر که در آبادان حضور دارد، با تایید این خبر گفت: با تلاش عوامل امدادی جمعیت هلال احمر و سایر دستگاههای امدادی، یک نفر از محبوس شدگان حادثه ریزش آوار ساختمان متروپل زنده از زیر آوار خارج شد. وی افزود: اقدامات درمانی بر روی این فرد در حال انجام است و امیدواریم افراد دیگری نیز زنده از زیر آوار این ساختمان خارج شوند.
اعلام عزای عمومی در آبادان و خرمشهر
با اعلام نماینده ولیفقیه در استان خوزستان، در پی حادثه متروپل، امروز چهارشنبه چهارم خرداد در شهرهای آبادان و خرمشهر عزای عمومی است.