امکان کاهش 70 درصدی واردات گندم با کشت فراسرزمینی
به اذعان کارشناسان و دست اندرکاران بخش کشاورزی با کشت فراسرزمینی گندم امکان کاهش واردات این محصول و خروج ارز ازکشور تا ۷۰ درصد در این باره وجود دارد.
مسعود اسدی رئیس مجمع ملی هماهنگی تشکلهای کشاورزی دراین باره گفت: با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک کشور، کشت فراسرزمینی به سبب محدودیت منابع آبی برای کشور حائز اهمیت است.
به گفته او، با توجه به واردات دانههای روغنی، نهادههای دامی و برخی غلات کشت محصولات آب بر در کشورهایی که امکان اجاره زمین را دارد، باید در دستور کار قرار گیرد.
اسدی میگوید: کشت فراسرزمینی امری قابل قبول است که بسیاری از کشورها به جای واردات این موضوع را در دستور کار خود گذاشتند که در صورت سرمایهگذاری کلان تا ۷۰ درصد امکان کاهش واردات وجود دارد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان،کشت فراسرزمینی به منظور تولید محصولات آببر و کاهش واردات از اهمیت بالایی برخوردار است که در صورت توجه مسئولان به این موضوع ضمن کاهش خروج ارز از کشور به حفظ و ایجاد اشتغال کمک
میکند.
اجرای کشت فراسرزمینی راهی برای کاهش تنش آبی
عطاالله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران هم معتقد است: کشت فراسرزمینی برای محصولات آببر همچون دانههای روغنی، نهادههای دامی و گندم باید انجام شود، هرچند سالهاست که افراد حقیقی در کشورهایی همچون گرجستان مشغول کشت هستند.
به گفته او، بزرگترین مشکل در خصوص آرد و گندم کشت دیم است که به شرایط اقلیمی و بارش بستگی دارد که طی پارسال و امسال به سبب شرایط نامساعد بارش، مشکلاتی در تامین وجود دارد.
هاشمی میگوید: در کشورهای همسایه اراضی مستعد قابل توجهی وجود دارد که برای کاهش تنش آبی از داخل به خارج چارهای جز کشت فراسرزمینی نداریم.
پارسال ۶ میلیون تن گندم مورد نیاز از طریق واردات تامین شد که با احتساب هر تن ۳۰۰ دلار رقمی حداقل ۳ میلیارد دلار میشود که با کشت فراسرزمینی از این میزان خروج ارز صرفهجویی میشود.
بنابر آمار متوسط میزان بارش کشورهای همسایه ۵۰۰ میلیمتر و کشور ما ۲۲۰ تا ۲۳۰ میلیمتر است که با وجود اراضی مستعد در دیگر کشورها چارهای جز کشت فراسرزمینی برای کاهش تنش آبی نداریم.
ضرورت تمرکز بر کشت فراسرزمینی
حبیب اسدالهنژاد مدیر عامل اتحادیه مرغداران گوشتی هم اعتقاد دارد: کشت فراسرزمینی ایدهای است که از سالها پیش به دلیل محدودیت منابع آبی باید دنبال شود چرا که ذرت و کنجاله سویا جزء نهادههایی است که نیاز شدیدی به آب
دارد.
به گفته او از گذشته افرادی هستند که کشت فراسرزمینی را دنبال میکنند، اما به طور کلی از دیرباز این موضوع جدی گرفته نشده است چرا که همیشه به دنبال سادهترین راه حل واردات هستیم.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: سرمایهگذارانی که بهدنبال کشت فراسرزمینی هستند، دولت باید مشوقهایی پرداخت کند تا نیاز نباشد که تمامی نهاده مرغداران را از طریق واردات تامین کنیم.
سالهاست که کشت فراسرزمینی در پی محدودیت منابع آبی مطرح است که متاسفانه مسئولان وزارت جهاد توجه چندانی به این موضوع نداشتند، درحالیکه به سبب شرایط اقلیمی کمیتهای متشکل از وزارت جهاد، وزارت اقتصاد و دارایی، بانک مرکزی و وزارت جهاد کشاورزی باید تشکیل شود و شرایط را برای افراد علاقهمند به کشت فراسرزمینی فراهم کنند تا سرمایه افراد در دیگر کشورها مورد تهدید قرار نگیرد.