نحوه دریافت وام سهامداران بورسی اعلام شد
معاون شرکت سپردهگذاری مرکزی از عملیاتی شدن امکان توثیق سهام اشخاص برای دریافت وام با همکاری دو بانک ملی و قرضالحسنه مهر ایران خبر داد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ محمد حسنلو در گفتوگوی تلویزیونی درباره وام سهامداران بورسی گفت: در تلاش هستیم زیرساخت وثیقه قرار گرفتن همه نمادها یا همه سهام سهامداران را آماده کنیم و به صورت الکترونیکی در اختیار بانکها قرار دهیم تا آنها بتوانند به پشتوانه وثیقه سهام به سهامداران تسهیلات ارائه دهند. بانک ملی و بانک قرضالحسنه مهر ایران در این زمینه پیشتاز هستند و به زودی با فراهم شدن بسترهای قانونی، این دو بانک ارائه تسهیلات را آغاز خواهند کرد.
معاون شرکت سپردهگذاری مرکزی اضافه کرد: آن چیزی که برای شرکت سپردهگذاری مهم است احراز هویت سهامداران است که به صورت کاملاً الکترونیکی انجام خواهد شد و نیازی به مراجعه حضوری نخواهد بود اما همه کسانی که میخواهند از این تسهیلات استفاده کنند حتماً باید در سامانه سجام ثبتنام کرده باشند.
حسنلو افزود: در جریان اجرای این طرح مشتری میتواند آن سهامی که میخواهد وثیقه شود و تعدادشان را از طریق سامانه انتخاب کند و ما این درخواست را به بانک ارسال میکنیم تا بقیه مراحل وثیقه سهام انجام شود.
اعطای جایزه به افشاگران تخلفات بورسی
در حالیکه دولت در تلاش است که خدمات مختلفی چون وام به سهامداران داده شود، مبارزه با تخلفات بورسی هم قوت گرفته است. سعید ابراهیمی؛ رئیس اداره دیدهبان سلامت بازار سرمایه در گفتوگو با خبرگزاری فارس، اعلام کرد: دو پروندهای که حکم آن را کمیته رسیدگی به تخلفات سازمان بورس صادر کرده، مربوط به گزارش تخلف مردم در سال 1399 بوده که پس از طی روند حقوقی و تجدید نظر، منجر به دو رای قطعی برای دو ناشر شده است.
او افزود: در سال 1400 نیز 1672 گزارش سوتزنی از تخلفات ناشران، بازار، نهادهای مالی و فضای مجازی به سامانه دیدهبان سلامت واصل شد که همه آنها بررسی شده و از این تعداد 383 مورد حائز شرایط ناهنجاری بود.
رئیس اداره دیدهبان سلامت بازار سرمایه افزود: پس از کارشناسیهای متعدد و راستیآزمایی بر روی این گزارشات، تکمیل مستندات و مصاحبه با مطلعان و نامهنگاریهای متعدد، در نهایت، 31 گزارش در سال 1400 به معاونت حقوقی ارسال شده است.
ابراهیمی با تاکید بر حفظ محرمانگی هویت گزارشگران ناهنجاری گفت: بر اساس تصمیم هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار به دو گزارشگر ناهنجاری به ترتیب مبلغ 610 میلیون و 300 میلیون ریال به عنوان پاداش اعطا میشود. بر اساس دستورالعمل حمایت و تشویق گزارشگران ناهنجاری در بازار سرمایه، بین 10 تا 30 درصد از مجموع مبلغ جریمه نقدی موضوع رأی یا آرای قطعی، به عنوان پاداش شخص یا اشخاص گزارشگر واجد شرایط تعیین میشود.
وی با اشاره به تخلفات دو ناشر بورس ادامه داد: تخلفات این دو ناشر با استفاده از گزارش واصله توسط گزارشگر ناهنجاری کشف شده است. عدم افشای فوری اطلاعات، معامله اوراق بهادار بدون رعایت مقررات قانونی و تشریفات بازار سرمایه، ارائه اطلاعات خلاف واقع به سازمان بورس و عدم رعایت ماده 42 قانون بازار از جمله موارد تخلفاتی بوده که این دو ناشر انجام دادند.
گفتنی است، حمید حسنآبادی؛ مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار، بیست و نهم اردیبهشت پارسال گفته بود: «سازمان بورس و اوراق بهادار توسعه و پیادهسازی سامانه دیدهبان سلامت بازار سرمایه (سوتزن) را در دستور کار قرارداده که به آدرس dideban.seo.ir قابل بهره برداری است. شهروندان میتوانند به دو صورت شناس و ناشناس، در این سامانه اقدام به ثبت گزارش تخلف کنند.»
رئیس دستگاه قضا هم در حمایت از سوتزنان تاکید کرده بود: «استفاده از ظرفیتهای مردمی در مبارزه با فساد نشاندهنده رویکرد قوه قضائیه در حمایت از سوتزنی در مبارزه با فساد است.»