kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۰۸۶۹
تاریخ انتشار : ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۴
گمرک اعلام کرد

دپوی ۷۰۰ هزار تن روغن در بنادر و گمرکات

طبق آخرین گزارش گمرک ایران، در حال حاضر از موجودی حدود چهار میلیون تنی کالاهای اساسی در گمرک و بنادر بیش از ۷۰۰ هزار تن به روغن و دانه‌های روغنی دپو شده، اختصاص دارد.


به گزارش ایسنا، اخیرا گزارش‌هایی در رابطه با کمبود روغن و نهاده‌ها در سامانه بازارگاه و وضعیت توزیع آن منتشر شد.
در همین ارتباط، عسگری، معاون امور گمرکی گمرک ایران درمورد دپوی کالای اساسی در گمرک و بنادر اعلام کرد: تا ۱۲ اردیبهشت‌ماه سال جاری مجموع کالاهای اساسی شامل موجودی، پای اسکله و منتظر در لنگرگاه به بیش از ۳.۹ میلیون تن رسیده است که از این میزان بالغ بر سه میلیون و 100 هزارتن، موجودی بنادر و مابقی در شناورها قرار دارد.
اما از حجم کالاهای دپو شده بیش از ۷۰۰ هزار تن متعلق به انواع روغن است که ۵۸۷ هزار تن آن در گمرک موجود است؛ شامل ۴۰۳ هزار و 600 تن روغن خام و ۱۸۳ هزار و 300 تن دانه‌های روغنی. همچنین بیش از ۱۳۰ هزار تن دیگر هنوز در گمرک تخلیه نشده است؛ به گونه‌ای که حدود ۱۳۰ هزار تن دانه‌های روغنی در شناورهای منتظر در لنگرگاه قرار دارد و حدود ۷۷۴ تن روغن خام  در شناورهای کنار اسکله برای تخلیه است.
اینکه اقلام که در شناورها می‌ماند، می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد از جمله طی فرآیند تخلیه. همچنین بخشی از آن به دلیل عدم تعیین تکلیف اسناد خرید و وضعیت ارزی ممکن است امکان تخلیه در بنادر نداشته باشد.
اما از مابقی موجودی سه میلیون و 100 هزار تنی بنادر، 234 هزار و 700 تن گندم، یک میلیون و 900 هزار تن ذرت، ۲۱۵ هزار و 700 تن جو، ۸۶ هزار و 500 تن کنجاله سویا، ۵۳ هزار و 900 تن برنج،
۲۸ هزار و 200 تن شکر است.
گزارش معاون گمرک همچنین نشان می‌دهد که از سه میلیون و 100 هزار تن کالای اساسی موجود در بنادر، بیشترین حجم در بندر امام خمینی(ره) با بیش از دو میلیون و 300 هزار تن دپو شده است.
قاچاق، بازار روغن را به‌هم ریخت!
مشاهدات حاکی از آن است که بازار روغن خوراکی دچار تلاطم و عرضه آن به‌ویژه در برخی فروشگاه‌های زنجیره‌ای محدود شده است؛ موضوعی که به نظر می‌رسد ارتباط مستقیمی با قاچاق این محصول خوراکی دارد.
اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات روغن سبب شده که قیمت روغن در ایران نسبت به کشورهای دیگر حدود ۲۰ درصد کاهش داشته باشد و همین موضوع جذابیتی برای خروج این محصول از کشور و عرضه آن به کشورهای دیگر به صورت رسمی و غیررسمی ایجاد کرده است. در همین راستا به تازگی محموله بزرگی از قاچاق روغن خوراکی به مقصد کشورهای دیگر در جنوب ایران کشف شده است.
از سوی دیگر اسفند سال گذشته با بالاگرفتن جنگ روسیه و اوکراین، تامین روغن به بحرانی جهانی تبدیل شد، زیرا روسیه و اوکراین بزرگ‌ترین صادرکنندگان روغن آفتابگردان و دانه‌های آفتابگردان بودند و درگیری‌های پیش آمده منجر به اختلالات بسیاری در تولید و صادرات روغن به کشورهای دیگر شده بود. طبق گفته امیرهوشنگ بیرشک، دبیر انجمن صنفی روغن نباتی؛
« این درگیری‌ها باعث شده که قیمت جهانی روغن آفتابگردان به شدت بالا رود، حمل‌ونقل کالا نیز به سختی صورت گیرد و تامین آن هم دشوار شود. البته قیمت جهانی سایر روغن‌ها نیز افزایش یافته، ولی در تامین آنها مشکلی وجود ندارد.»
از سوی دیگر طی روزهای گذشته انجمن صنفی روغن نباتی اعلام کرد که در سال‌های اخیر یکی از مشکلات کارخانه‌ها و واردکنندگان روغن نباتی در کشور عدم تخصیص به‌موقع ارز از سوی دولت بود که به نظر می‌رسد در سال جدید دولت این رویه را اصلاح کرده و تولید و توزیع روغن نباتی طی فروردین ماه ۱۴۰۱ به روال معمول صورت گرفته است و در صورت اصلاح به موقع قیمت‌ها صنعت روغن نباتی قادر است نیاز کشور را در ماه‌های آتی تامین کند.
وزارت جهاد کشاورزی نیز به تازگی اعلام کرده که مشکل کمبود روغن در بازار تا چند روز آینده برطرف می‌شود که احتمالا از طریق ترخیص روغن‌های موجود در گمرک عملیاتی خواهد شد.