فناوری نرم در جهاد تبیین (نگاه)
محمدحسین حمزه
جنگ شناختی اگر سختتر از جنگ نظامی نباشد، راحتتر نیست. در این جنگ با ذهنها مواجهیم و دشمن وقتی تسلط ادراکی پیدا کند، آنچه را میخواهد، با اندک تلاشی به دست میآورد. او اگرچه جلو آمده و در خلأ تبیین، نیشهایی زده اما جبهه انقلاب اسلامی با در اختیار داشتن معارفی که سازنده زندگی عزتمندانه است، از قوت بالایی در این جنگ برخوردار است. مقابل ما البته دشمنی است متشکل، با پشتوانه بزرگ مالی و تجربه بالا در کار تبلیغات و جنگ روانی. اینجا تبیین اساس کار ما است که بدون کار جهادی به غایت نمیرسد، جهاد تبیین هم باید پشتوانه علمی و فکری داشته باشد، هر دو اینها بدون نظمیافتگی و برخورداری از سازماندهی صحیح به ثمره واقعی نخواهد رسید. نسبت به لوازم این جنگ و بار مسئولیتی که بر دوش داریم، باید هوشیاری کامل داشته باشیم. باید به تأسیس گردانهای تبیینی اقدام کنیم تا با بیان و تبلیغ بینش بهوجود بیاورند و نگذارند دشمن از توطئهاش طرفی ببندد.
جنگ شناختی ـ ادراکی شکل ویژه مبارزه دشمن است و حرکت ما در تبیین، نقطه مقابل این جنگ. تخریب مبانی، شعارهای بنیادین، جهتگیریهای اصلی نظام و تحقیر یا نادیده گرفتن دستاوردها مایههای کار دشمن را تشکیل میدهند. کار جهادی، کار با روحیه بسیجی است که حرکت و نتیجه را مضاعف و چندبرابر میکند. گردانها با این روحیه پای در مسیر مجاهدت تبیینی میگذارند و در برابر مأیوسسازی و کتمان دستاوردها، جلوههای امیدبخش و حقایق را به اذهان میرسانند و با استدلال نشان میدهند که مطالب دشمن دروغ و تحریف است.
22 مرداد 97 مقتدای حکیم انقلاب در دیدار اقشار مردم، حرکت «راهیان نور» را یک فناوری نرم نامیدند که جمهوری اسلامی بهوجود آورد و به وسیله آن دشمن را در جنگ فرهنگی شکست داد. ایشان فرمودند؛ «آمریکاییها[از جنگ فرهنگی هم مأیوسند. ببینید؛ در دهه ۷۰ که دهه دوّم انقلاب ما بود، یک حرکت فرهنگی خباثتآلودی علیه کشور ما شروع شد که بنده همانوقت مسئله تهاجم فرهنگی را مطرح کردم، مسئله شبیخون فرهنگی را مطرح کردم، برای اینکه جوانها حواسشان باشد، چشمشان باز باشد، مردم بدانند. یک حرکت وسیع فرهنگی علیه کشور ما در دهه ۷۰ شروع شد؛ حالا شما نگاه کنید؛ متولّدین دهه ۷۰، امروز دارند میروند بهعنوان مدافع حرم جان میدهند، سر میدهند و نیرو میدهند؛ نعششان برمیگردد! چه کسی این را حدس میزد؟ در همان دورانی که آن تهاجم وسیع فرهنگی بود، این گلها در بوستان جمهوری اسلامی شکفته شدند، این نهالها روییدند، حججیها درست شدند؛ پس ما در جنگ فرهنگی پیروز شدیم و دشمن در جنگ فرهنگی شکست خورد. یک جنگ فرهنگی راه انداختند در دهه ۷۰ و بخشی از دهه ۸۰، برای اینکه افتخارات دفاع مقدّس را به فراموشی بسپرند، و اصرار داشتند بر این؛ [امّا] جمهوری اسلامی یک فنّاوری نرم را بهوجود آورد، یعنی حرکت عمده راهیان نور. راهیان نور یک فنّاوری است؛ یک فنّاوریِ قدرتِ نرم است. میلیونها جوان راه افتادند رفتند در جبهههای جنگ، در آن کانون معرفت و قدس، در آن کانون فداکاری، آنجا دیدند که چه وضعیّتی بوده است و چه اتّفاقاتی افتاده است؛ [برایشان] شرح دادند و در ماجرای دفاع مقدّس قرار گرفتند. بله، جمهوری اسلامی این است؛ مدافع حرم تربیت میکند؛ راهیان نور راه میاندازد؛ معتکفین در مساجد را - که تقریباً همه هم جوانند، بهعنوان یک نماد عالی تضرّع و قداست- بهوجود میآورد؛ اینها که [قبلاًً] نبود؛ پس ما در جنگ فرهنگی بر دشمن پیروز شدیم. در جنگ نظامی هم ما پیروز شدیم.»
اکنون باید عنایت ویژه به خرج دهیم و بدانیم تأسیس گردانهای تبیین مسئله فوری، اولویت کنونی و عزم راسخ و جازم ما برای پیمودن این راه است. اینگونه است که مطمئن میشویم راه را درست رفتهایم و تیرمان به هدف خورده است. به تعویق انداختن این امر با توجه به تلاش روزافزون دشمن خسارت بزرگی را متوجه انقلاب اسلامی خواهد کرد. میتوان گردانهای تبیینی را فناوری نرم جهاد تبیین نام نهاد که در جنگ شناختی فضا را برای رسیدن به اهداف انقلاب روشن و مهیا میکنند و دشمن را به عزا مینشانند.