kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۷۷۳۹
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۴۰۰ - ۲۱:۵۳

جنگ اوکراین، روز هفتم/ از سقوط «خرسون» تا صعود نفت به قله 113 دلار

جنگ اوکراین دیروز و در روز هفتم با سقوط کامل شهر «خرسون» به دست ارتش روسیه، تهدید نظامی فرانسه از سوی مسکو و صعود نفت به قیمت 113 دلار ادامه یافت. پارلمان اروپا نیز اعلام کرد، با عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا موافق است.
 
 
سرویس خارجی-
 
دیروز و در هفتمین روز از جنگ اوکراین، نیروهای روسیه توانستند کنترل کامل شهر «خرسون» را به دست گیرند و در تلاشند کیف، پایتخت را هم تسخیر کنند. سخنگوی وزارت دفاع روسیه دراین باره گفته: «یگان‌های نیروهای مسلح روسیه کنترل کامل مرکز منطقه‌ای خرسون را به دست گرفته‌اند.» به گفته «کوناشنکوف» «زیرساخت‌های عمرانی، تسهیلات پشتیبانی زندگی و حمل‌ و نقل شهری به صورت روزانه فعالیت می‌کنند و شهر کمبود مواد غذایی و کالاهای ضروری را تجربه نمی‌کند.» برخی رسانه‌ها نیز از فرود چتربازان روس در «خارکیف» خبر داده‌اند. خارکیف، شهری عمدتا روس زبان در نزدیکی مرز روسیه است که، حدود ۱.۴ میلیون نفر جمعیت دارد و دومین شهر بزرگ اوکراین است. سازمان ملل نیز می‌گوید تاکنون بیش از ۶۰۰ هزار نفر از اوکراین فرار کرده‌اند.
روسیه: نبرد را ادامه می‌دهیم
همزمان با تحولات میدانی در عرصه سیاسی نیز اروپا و آمریکا فشارها را بر روسیه تشدید کرده‌اند. منابع مطلع می‌گویند واشنگتن قصد دارد پروازهای روسیه با استفاده از حریم هوایی آمریکا را به دنبال‌روی از اتحادیه اروپا و کانادا، ممنوع کند. پارلمان اروپا نیز در همبستگی با اوکراین تقاضای «کیف» برای پیوستن به اتحادیه اروپا را پذیرفت. اما پذیرفتن تقاضای اوکراین توسط پارلمان اروپا به معنی عضویت کیف در این اتحادیه نیست بلکه این رای‌گیری روند پیوستن اوکراین را آغاز می‌کند. به طور معمول کشور متقاضی پیوستن به اتحادیه اروپا باید شرایط مختلف که به آنها معیارهای کپنهاگ گفته می‌شود را داشته باشد. این معیارها شامل اقتصاد آزاد بازار، دموکراسی باثبات و حاکمیت قانون، و پذیرش تمام قوانین اتحادیه اروپا، از جمله یورو است.  با وجود همه این فشارها مقامات روسیه اعلام کرده‌اند تحریم‌ها مسکو را از ادامه جنگ منصرف نخواهد کرد. در همین ارتباط رئیس‌هیئت روسیه در مذاکرات امنیتی و کنترل تسلیحات در وین گفت: «عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین ادامه دارد و تحریم‌ها ما را از ادامه این عملیات باز نخواهد داشت.» «کنستانتین گاوریلوف» به شبکه خبری «روسیه24» گفت که روسیه تحت تحریم و تهدید قرار نخواهد گرفت و به عملیات خود در اوکراین ادامه خواهد داد. رئیس‌هیئت روسیه در مذاکرات امنیتی و کنترل تسلیحات در وین گفت: «هدف از اجرای عملیات ما جلوگیری از وقوع جنگ جهانی سوم است». «گاوریلوف» تأکید کرد که «ما قطعاً به عملیات ویژه خودمان برای خلع سلاح در اوکراین ادامه خواهیم داد.». وزیر خارجه روسیه نیز گفته است روسیه دوستان زیادی دارد و نمی‌توان آن را منزوی کرد.
روسیه در چند قدمی بزرگ‌ترین نیروگاه اتمی اوکراین 
روسیه همچنین دیروز عصر به وقت تهران اعلام کرد ارتش این کشور کنترل منطقه اطراف بزرگترین نیروگاه هسته‌ای اوکراین را در دست گرفته ‌است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه با اعلام این مطلب گفت که نامه‌ای از روسیه دریافت کرده مبنی بر اینکه کارمندان نیروگاه «زاپروژیا» به کار خود برای تامین ایمنی هسته‌ای و نظارت ادامه می‌دهند.
جنگ جهانی سوم
وزیر خارجه روسیه به الجزیره گفت: «جنگ جهانی سوم یک جنگ هسته‌ای ویرانگر خواهد بود؛ بایدن باتجربه است و می‌داند هیچ جایگزینی برای تحریم‌ها به جز جنگ جهانی وجود ندارد.» وی با اشاره به وضعیت اوکراین این طور ادامه داد که «مسکو خود را برای دور دوم مذاکرات با کیف آماده می‌کند، اما طرف اوکراینی به دستور واشنگتن وقت کشی می‌کند.» لاوروف با تاکید بر اینکه کشورش اجازه نخواهد داد اوکراین سلاح هسته‌ای داشته باشد، هدف از عملیات نظامی علیه اوکراین را «خلع سلاح» این کشور عنوان کرد: «نمی‌توانیم اجازه دهیم سلاح‌های هجومی که امنیت ما را تهدید می‌کنند، در اوکراین وجود داشته باشد.»
زلنسکی: مذاکره اتلاف وقت است
خبرهای جسته و‌گریخته از مذاکرات نیز حاکی است دور دوم مذاکرات قرار است بین روسیه و اوکراین از سر گرفته شود با این وجود کارشناسان بسیار بعید می‌دانند که با توجه به خواسته‌های حداکثری دو طرف نتیجه این مذاکرات منجر به آتش بس شود. رئیس‌جمهوری اوکراین نیز در مصاحبه‌ای مشترک با رویترز و سی.ان.ان گفته است «مذاکرات بین روسیه و کیف اتلاف وقت است.»
به گزارش ایسنا، «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهوری اوکراین در این مصاحبه مشترک از یک ساختمان در مکانی نامشخص در کیف گفت: «همزمانی گلوله باران با فرآیند مذاکره امری بدیهی بود. من معتقدم که روسیه در تلاش است تا به روشی که پیچیده نیست، به ما فشار بیاورد. زمان را تلف نکنیم. ما چنین تاکتیک‌هایی را نمی‌پذیریم.» وی همچنین به کشورهای عضو ناتو تاکید کرد تا منطقه پرواز ممنوع ایجاد کنند تا نیروی هوایی روسیه متوقف شود و این مسئله را نیز مطرح کرد که این اقدام یک روش پیشگیرانه است و به معنای دامن زدن به جنگ نیست که می‌تواند ناتو را وارد جنگ با روسیه کند. رئیس‌جمهوری اوکراین همچنین به شبکه خبری سی.ان.ان گفت که آماده مذاکره با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود است.
صعود نفت به 113 دلار
با تداوم جنگ اوکراین، قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال نیز دیروز با صعود مجدد به 113 دلار رسید. بر اساس گزارش‌ها در حالی که تحریم‌ها علیه بانک‌های روسیه پس از حمله این کشور موجب شده تا تجارت نفت این کشور تحت تاثیر قرار بگیرد و برخی تجار تصمیم به عدم خرید نفت از این کشور گرفته‌اند. قیمت نفت روز چهارشنبه افزایش بیش از 5 دلاری داشت و به 113 دلار رسید. «جاستین اسمیرک» اقتصاددان موسسه وستپک در این باره گفت: «اختلال در داد و ستد نفت توجه فعالان بازار را به خود جلب کرده است. مشکلات پیش آمده در پرداخت‌ها و پوشش بیمه‌ای در حال تاثیرگذاری بر صادرات نفت از دریای سیاه هستند. شوک عرضه در حال رخ دادن است.» بر اساس این گزارش روسیه حدود 8 درصد از صادرات نفت جهان را بر عهده‌دارد. هرچند تحریم‌های قدرت‌های غربی صادرات انرژی روسیه را هدف قرار نداده است، اما تجار نفتی در نیویورک و خلیج آمریکا از خرید نفت روسیه خودداری می‌کنند.بر اساس اعلام آژانس بین‌المللی انرژی حجم ذخایر نفتی به پایین ترین رقم از سال 2014 رسیده است.
هشدار جنگی به فرانسه
نخست‌وزیر پیشین روسیه نیز که اکنون معاون شورای امنیت کشورش است، در واکنش به اظهارات وزیر دارایی فرانسه که مسکو را به تحریم‌های اقتصادی «بسیار سخت» تهدید کرده بود، گفت: «جنگ‌های اقتصادی اغلب به جنگ‌های واقعی تبدیل شدند.» به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه اینسایدر، روز سه شنبه «برونو لومر»، وزیر دارایی فرانسه در مصاحبه‌ای گفته بود که «غرب در نظر دارد تا اقتصاد روسیه را از طریق جنگ اقتصادی و مالی علیه روسیه دچار فروپاشی کند و مردم روسیه هم تبعات آن را پرداخت خواهند کرد... نمی‌خواهم هیچ‌گونه تردیدی درباره عزم اروپا روی این مسئله باقی بگذارم. ما قرار است یک جنگ اقتصادی و مالی علیه روسیه به راه بیندازیم... ما می‌خواهیم قلب سیستم روسیه را هدف بگیریم. ما ولادیمیر پوتین را هدف خواهیم گرفت. ما الیگارش‌ها را هدف خواهیم گرفت. اما همچنین کل اقتصاد روسیه را هدف قرار می‌دهیم. تحریم‌ها باید سریع و سخت باشد و از هم اکنون ما اثراتشان را می‌بینیم. ارزش روبل ۳۰ درصد سقوط کرده است. ذخایر ارز خارجی روسیه همچون برفی مقابل آفتاب در حال ذوب شدن است و بودجه جنگ معروف ولادیمیر پوتین تقریبا به هیچ چیز کاهش یافته است. قرار است ما موجب فروپاشی اقتصاد روسیه شویم.» «دیمیتری مدودف»، نخست‌وزیر سابق روسیه در توئیتر به این اظهارات این طور واکنش نشان داد: «یک وزیر فرانسوی گفت که آنها جنگ اقتصادی علیه ما اعلام کرده‌اند. آقایان حواستان باشد چه می‌گویید! و فراموش نکنید در تاریخ بشریت، جنگ‌های اقتصادی اغلب به جنگ‌های واقعی تبدیل شده‌اند.»
گاف تازه بایدن
«جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا نیز در اولین سخنرانی «وضعیت کشور» آمریکا یا همان نطق سالانه در کنگره آمریکا با لحنی تند از حمله نظامی روسیه به اوکراین انتقاد کرد و گفت که «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه با صدور دستور عملیات نظامی به اوکراین، «به شدت اشتباه محاسباتی کرد و تلاش دارد تا پایه‌های جهان آزاد را متزلزل کند». بایدن میانه نطق خود گاف تازه‌ای نیز داد. خبرگزاری روسی تاس در این خصوص گزارش کرد، رئیس‌جمهور آمریکا سه شنبه به وقت محلی ( بامداد چهارشنبه به وقت تهران) در کنگره کشورش به اشتباه اوکراینی‌ها را ایرانی خطاب کرد. 
وی در این خصوص گفت: «رئیس‌جمهور روسیه ولادیمیر پوتین شاید با ‌تانک‌ها، کیف را محاصره کند اما هرگز نمی‌تواند قلب و روح مردم ایران!! را تسخیر کند.» 
دست رد صهیونیست‌ها به اوکراینی‌ها
خبر دیگر اینکه «یوگنی کورنیچوک» سفیر اوکراین در فلسطین اشغالی اعلام کرد، رژیم صهیونیستی حاضر به پذیرش آوارگان اوکراینی نشده و آنها را از فرودگاه «بن گوریون» عودت داده است. بر اساس گزارش وب‌سایت عبری «واللا»، کورنیچوک در کنفرانسی مطبوعاتی در تل‌آویو با‌گریه گفت، از تصمیم وزارت کشور رژیم صهیونیستی مبنی بر عدم اعطای اجازه ورود به پناهجویان اوکراینی از لهستان و مجارستان به فلسطین اشغالی ناامید شده است.
نژادپرستی وسط جنگ
اروپا در تخلیه دانشجویان خارجی از مناطق جنگی اوکراین نیز دست از نژادپرستی خود برنمی دارند. بر اساس این گزارش ویدئوهایی در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده که نشان می‌دهد دانشجویان آفریقایی و عرب تبار از قطار عازم لهستان بیرون ‌انداخته می‌شوند. گزارش‌های متعددی نیز درباره جلوگیری از ورود دانشجویان خارجی عرب و آفریقایی تبار به داخل پناهگاه‌های اوکراین در زمان حمله ارتش روسیه منتشر شده است اما سازمان‌های حقوق بشری اروپایی توجه چندانی به آنها ندارند.