باقری: دو سند ایران به عنوان مبنای مذاکرات آینده پذیرفته شد
سرویس سیاسی-
دور هفتم نشست کمیسیون مشترک برجام، روز جمعه
26 آذرماه به پایان رسید. انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین شامگاه جمعه ابراز امیدواری کرد که ادامه مذاکرات با ایران طی سال ۲۰۲۱ (۱۳ روز آینده) از سرگرفته شود.
وی افزود: برای دور هشتم، ما کار بسیار زیادی و وظیفه بسیار پیچیدهای در پیش داریم. تصمیمات سیاسی سختی باید اتخاذ شود.
وبگاه آمریکایی «آکسیوس» در توییتی به نقل از دیپلماتهای اروپایی سه کشور عضو برجام از احتمال ادامه مذاکرات وین در تاریخ
۲۷ دسامبر (ششم دی) خبر داد.
علی باقری، مذاکرهکننده ارشد ایران در مذاکرات با گروه 1+4 جمعه شب بعد از نشست اختتامیه کمیسیون مشترک برجام در اظهاراتی درباره نتایج این دور از گفتوگوها اظهار داشت: در دور هفتم ما دیدگاهها و مواضع دولت و تیم جدید را در موضوعات قابل گفتوگو در مذاکرات وین را به طرف مقابل ارائه
کردیم.
وی افزود: در دو سند اصلی یعنی یکی در مورد پیشنویس تحریمها، طرف مقابل دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران را به عنوان مبنای گفتوگو پذیرفت. بر این اساس، سند جدیدی مبنای گفتوگوها در حوزه تحریمها قرار گرفت که این سند با سندی که در گفتوگوهای وین ۶ نهایی شده بود، متفاوت و مغایر است.
باقری درباره موضوع هستهای نیز عنوان کرد: در موضوع هستهای طرف ایرانی دیدگاههای خود را در متنی که در وین ۶ نهایی شده بود درج کرد، اما طرف اروپایی مقاومت میکرد و نمیپذیرفت که دیدگاههای ایران نیز در آن سند درج شود و مبنای گفتوگو قرار بگیرد.
این دیپلمات ارشد کشورمان بیان کرد: در حال حاضر ما در پایان گفتوگوهای وین هفت، دو مبنای جدید برای گفتوگوها و مذاکرات آینده خواهیم داشت که این دو مبنا متفاوت از دو مبنایی است که در وین ۶ نهایی شده بود.
به گزارش فارس، وی تصریح کرد: دیدگاههای ایران در دو سند ارائه شده به عنوان مبنای مذاکرات آینده پذیرفته شد.
عدم دسترسی آژانس
به اطلاعات دوربینها
در تأسیسات کرج
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمیایران در پاسخ به خبرهای متناقض و برخی مطالب منتشره در فضای رسانهای و به منظور تنویر افکار عمومی توضیحاتی در ارتباط با شرایط نصب دوربینهای نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تبادلنظرهای دو طرف ارائه کرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: نصب دوربینها به این صورت انجام میشود که دوربینها عکسبرداری خواهند کرد و عکسها در حافظه دوربینها حفظ میشوند. هنگامیکه حافظهها پر شوند، کارتهای حافظه استخراج میشوند و در مهر و موم مشترک ایران و آژانس قرار میگیرند.
وی توضیح داد: به عبارت دیگر آژانس به هیچ وجه به این اطلاعات دسترسی نخواهد داشت. این امر براساس قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران، مصوب مجلس شورای اسلامی صورت میگیرد که بر مبنای آن آژانس نمیتواند نظارتهای فراپادمانی داشته باشد.
هر چند همه نظارتهای فراپادمانی مدتها قبل از اسفندماه سال گذشته متوقف شده است و عملاًً از آن تاریخ دوربینهای آژانس اگر در مواردی کار کردهاند، دسترسی آژانس به اطلاعات آنها مقدور
نیست.
گروسی: اطلاعات دوربینها
بعد از رفع تحریمها
در اختیار آژانس قرار میگیرد
در همین زمینه، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم روز جمعه در نشستی خبری درباره دوربینهایی که قرار است در تأسیسات کرج نصب شوند توضیحاتی ارائه کرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: «این بخشی از مذاکرات بود که بتوانیم اطلاعات را در دوربینها ثبت کنیم و موضع ما این بود که باشد، اطلاعات میتوانند در ایران بمانند اما همچنان دوربینها مهروموم آژانس را خواهند داشت. یعنی دوربینها متعلق به ما هستند اما نمیتوانیم [فیلم] آنها را ببینیم.»
گروسی در ادامه گفت: «در حال ایدهآل و با احیای برجام، مهر و موم دوربینها را باز میکنیم و [به اطلاعات آن دست پیدا میکنیم].»
او در پاسخ به سؤالی درباره تقدم رفع تحریمها بر دسترسی آژانس به محتوای دوربینها و ادعای خبرنگار درباره «ناراضی بودن آمریکا از توافق ایران و آژانس» گفت: «اطلاعات زمانی با ما بهاشتراک گذاشته میشود که توافق حاصل شود و این توافق زمانی حاصل میشود که تحریمها رفع شوند.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «مذاکرات وین: تقابل ارادهها و جنگ روایتها» به موضوع مذاکرات اخیر ایران با ۱+۴ پرداخت.
در بخش چکیده این گزارش آمده است: آمریکا برای تغییر محاسبه جمهوری اسلامی ایران و وادار ساختن آن به عقبنشینی از خواسته لغو تحریمها و ارائه تضمین، بهصورت همزمان تلاش دارد تا از تاکتیک دیپلماسی برای «مقصرسازی» ایران، از اعمال تحریم جدید و ابراز آمادگی در جهت اجرای سختگیرانهتر تحریم برای «مأیوس کردن» ایران و در نهایت از تهدید به حمله نظامی برای «ایجاد هراس» از پیشرفت برنامه هستهای استفاده کند.
در جمعبندی این گزارش هم آمده است: با توجه به سابقه آمریکا در نقض تعهدات خود در قبال برجام و تلاش این کشور برای انعقاد توافقی یکطرفه و ناقص، نتیجه این مذاکرات به یک توافق زودهنگام و پایدار منجر نخواهد شد. از طرف دیگر، بهدلیل آنکه آمریکا جایگزین مناسبی برای برجام ندارد، عدم دستیابی به توافق در میانمدت نیز به معنای فروپاشی برجام نخواهد بود.
روایت مرندی
از فضای مذاکرات وین
در همین زمینه، «سید محمد مرندی» کارشناس مسائل بینالمللی نیز در گفتوگو با شبکه «گلوب» آفریقای جنوبی در ارتباط با روند مذاکرات وین برای رفع تحریمهای یکجانبه و ظالمانه آمریکا گفت: «وقتی تیم جدید روی کار آمد، پیشنویسهایی که تا مذاکرات ژوئن تهیه شده بود را مورد بررسی قرار داد و ایران در این بررسیها به این نتیجه رسید که بخشهایی از این پیشنویس حتی با خود برجام نیز ناسازگار بود بنابراین ایران دو سند ارائه داد تا این بخشها را اصلاح کند، در ابتدا طرفهای اروپایی در مقابل این اسناد مقاومت کردند اما در چند روز گذشته، حال و هوای مذاکرات بهطور کلی مطلوب بوده است. البته همچنان مقاومتهایی وجود داشته اما روند رو به جلو است و میتوانم بگویم در این مرحله، حرکتهای مثبتی صورت گرفته است.»
حمایت چین از رویکرد ایران
در مذاکرات وین
خبر مهم دیگر از مذاکرات هستهای، تماس تلفنی حسین امیرعبداللهیان با همتای چینی و حمایت وزیر خارجه چین از رویکرد جمهوری اسلامی در وین بود.
وزیر خارجه چین در این تماس تلفنی درباره مذاکرات هستهای در وین گفت که با توجه به اقدامات و ابتکارات مثبت و حسننیت جمهوری اسلامی ایران، از رویکرد ایران در مذاکرات حمایت میکند و تلاشهای مثبت طرف ایرانی را در روند مذاکرات راهگشا ارزیابی کرد.