سوءمدیریت عامل اصلی کمبود آب در خوزستان است نه خشکسالی
به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس آمار به دست آمده، حجم کل منابع آبی سدهای استان خوزستان به کمتر از ۱۳ درصد ظرفیتشان رسیده است. از اصلیترین دلایل کاهش منابع آبی را میتوان آزادسازی منابع سد کرخه به دلیل شکلگیری بحران آبی در تابستان امسال، مخصوصاً در منطقه هورالعظیم دانست. با توجه به پیشبینیهای سازمان هواشناسی که نشان میدهد حجم بارشها در پاییز امسال رشد محسوسی نخواهد داشت بایستی برای جلوگیری از شکلگیری بحران جدید، چارهای اندیشیده شود.
در همین رابطه محمد پورحمید، کارشناس آب ضمن اشاره به دلایل شکلگیری و تشدید بحران آب خوزستان در فصل تابستان عنوان کرد: زمانیکه با محدودیت منابع آب و در اصطلاح خشکسالی مواجه میشویم، باید با استفاده از اصول به روز مدیریت منابع آب، نسبت به کاهش ریسک اقدام کنیم. وی ضمن تاکید بر اینکه عمده مشکلات به وجود آمده در بحرانهای آب خوزستان ناشی از سوءمدیریت حوضههای آبریز به خصوص حوضه آبریز کرخه است، گفت: متأسفانه مسئولان عمده مشکلات را به گردن خشکسالی میاندازند، در حالی که خشکسالی تنها پرده از سوءمدیریت سالهای اخیر کنار می زند.
این کارشناس آب در تشریح مشکلات به وجود آمده در حوضه آبریز کرخه و شروع بحران خوزستان تشریح کرد: تخصیص آب و نظارت بر این مسئله وظیفه وزارت نیرو در حوضه آبریز کرخه بود و این وظیفه نباید با بهانههای متعدد نادیده گرفته میشد.
پورحمید با انتقاد از عملکرد مسئولین حوضه آبریز کرخه در دوره خشکسالی تأکید کرد: زمانی که مدلسازیهای علمی و محاسبات میگویند که خروجی سد کرخه باید ۷۵ متر مکعب بر ثانیه باشد و مسئولین خروجی سد را به ۱۶۰ متر مکعب میرسانند، یعنی تنها به فکر راههای درمان کوتاه و در مدیریت خشکسالی ناتوان هستند.
وی ادامه داد: متولیان وزارت نیرو در کرخه ادعا دارند، موارد خارج از بحث کارشناسی دلیل این تصمیم است، در حالی که این مسئله تنها بهانه است و مسئولی که به ابعاد بحران آگاهی داشته و به علم مدیریت منابع آب مسلط داشته باشد طبیعتاً میتواند سایر مسئولین را قانع کند.
این کارشناس نیرو یادآور شد: مدیریت منابع آب کشور باید با اصول حکمرانی دنبال شود و تداوم شیوه کنونی با استفاده از مسئولانی که سوءمدیریتشان در سطوح پایین هم اثبات شده تنها زمینهساز تشدید بحران است.