ناکامی تیم ملی فوتسال در جام جهانی 2021 / اشتباهات متعدد رؤیای رسیدن به سکو را بر باد داد!
سرویس ورزشی-
آخرین دیدار از مرحله یک چهارم نهایی جام جهانی ۲۰۲۱ لیتوانی دوشنبه شب بین دو تیم ایران و قزاقستان برگزار شد که این مسابقه در نهایت با نتیجه ۳ بر ۲ به سود قزاقستان به پایان رسید. در این بازی که در شهر کاوناس قزاقستان برگزار شد، مسلم اولادقباد (۸) و احمد اسماعیلپور (۱۲) برای ایران گلزنی کردند. «تورساگولوف» (۲۵)، «نائوب» (۲۸) و «تاینان» (۳۸) گلهای قزاقستان را به ثمر رساندند. به این ترتیب تیم قزاقستان با حذف ایران راهی مرحله نیمه نهایی شد تا حریف پرتغال در این مرحله شود. ایران در دوره گذشته جام جهانی در رده سوم قرار گرفته بود.
سیدمحمد ناظم الشریعه بعد از باخت تیم ملی فوتسال ایران مقابل قزاقستان و حذف از مسابقات جام جهانی، گفت: یکی از بازیهای خوب جام جهانی بود. تیم ما بازی را خوب شروع کرد. در انتها متاسفانه باختیم. به تیم قزاقستان تبریک میگویم. تیم شایستهای بود.
شمسایی: باید پای ضرر اهداف بایستیم
حذف تیم ملی فوتسال از جام جهانی واکنش کارشناسان و ملیپوشان سابق ایران را به دنبال داشت. دیروز وحید شمسایی کاپیتان پیشین ایران در گفتوگویی با خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: اگر از تیمهای بزرگ برای هدفمندی الگوبرداری کنیم، برنده هستیم. شش بازیکن ژاپن در سال 2018، در تیم زیر 21 سال این تیم به میدان میرفتند و در لیتوانی، دقایق زیادی کنار باتجربهها بازی میکردند. آنها شکستهایی خوردند و نتیجه ایدهآل خود را مقابل برزیل گرفتند. ازبکستان تغییر نسل داد، جوانان خود را به تیم ملی آورد و مزد زحماتش را گرفت.
وی با بیان اینکه نباید به دنبال اما و اگرها باشیم، خاطرنشان کرد: باید هدفی برای خودمان ترسیم کنیم و پای ضررش هم بایستیم. زمانی که جوراندیرو به ایران آمد، کاریزمای لازم را برای سرمربیگری تیم ملی نداشت. با این حال او بهترین بازیکنان را در رده پایه تربیت کرد که چندین سال از آنها بهره بردیم.
شمسایی در پاسخ به این پرسش که آیا تیم ملی ایران به تغییر نسل نیاز دارد یا خیر گفت: در این موضوع شک نکنید. اگر این تیم به قهرمانی جهان هم میرسید، باز هم باید برنامهریزی بلندمدت و هدفمندی تدارک میدیدیم. باید شروع به جابجایی کنیم تا چند بازیکن باتجربه، کنار بازیکنان جوان به میدان بروند. تیمهای آسیایی پیشرفت زیادی کردند و برای اولین بار، هر پنج نماینده آسیا به یکهشتم نهایی رسیدند.
کشاورز: نیمه دوم ورق برگشت
محمد کشاورز دیگر ملیپوش پیشین تیم ملی فوتسال نیز در گفتوگو با خبرگزاری مهر عنوان داشت: ایران در نیمه نخست این بازی دو گل زد اما در نیمه دوم سه گل خورد تا از رسیدن به مرحله نیمه نهایی بازبماند و حذف شود. در نیمه دوم ورق بازی برگشت و خوب کار نکردیم. متاسفانه گلهایی خوردیم که اگر هوشمندتر بودیم دریافت نمیکردیم. گل دوم قزاقستان خیلی دردآور بود که نمیتوانم آن را هضم کنم. چطور میشود به خاطر فریب داور به تیم حریف خطا میدهیم. وی افزود: میتوانستیم این قزاقستان را شکست بدهیم ولی بازی از دستمان خارج شد. در ضربات ایستگاهی مشکل داشتیم و از این ناحیه ضربه خوردیم. به تک تک بازیکنان تیم ملی خسته نباشید میگویم اما در نهایت نشد. آنقدر ذوق بازی ایران در نیمه اول را داشتم که فکر نمیکردم اینطور شود. نمیدانم در رختکن چه اتفاقی افتاد که نیمه دوم اینطور شدیم. امیدوار بودیم با این شیوه گلهای بیشتری بزنیم.
دلایل ناکامی تیم ملی فوتسال
واقعیت آن است که زمانی که مسابقات جام جهانی ۲۰۲۱ فوتسال در لیتوانی قرعه کشی شد، خیلیها از گروه سخت تیم ملی ایران در کنار آرژانتین، صربستان و آمریکا صحبت کردند. همگروهی با آرژانتین مدافع عنوان قهرمانی جام و صربستان، یک تیم ناشناخته در ابتدای کار کمی نگرانکننده به نظر میرسید اما با شروع رقابتهای جام جهانی و مسیری که پیش روی ایران قرار گرفت، تمام کارشناسان و حتی اعضای کادر فنی تیم ملی کشورمان امیدوار به صعود حداقل تا مرحله نیمه نهایی بودند.
دوم شدن ایران در گروه F بعد از آرژانتین کافی بود تا خوشبینی هواداران فوتسال ایران به صعود در جمع چهار تیم برتر بیشتر هم بشود بخصوص اینکه باید با ازبکستان در مرحله یک هشتم و با قزاقستان در مرحله یک چهارم دیدار میکردیم؛ تیمهایی که تاکنون در بازیهای رسمی موفق به شکست دادن ایران نشده بودند.
اما دوشبنه شب و در بازی با قزاقستان اتفاقاتی رخ داد که تیم ملی ایران باوجود پیش بودن از حریفش، در نهایت نتیجه را واگذار کرد و از جام جهانی حذف شد.
درباره ناکامی تیم ملی فوتسال میتوان دلایل متعددی را برشمرد. یکی از این موارد تکیه بیش از حد بر بازیکنان باتجربه و غفلت از جوانگرایی بود. سرمربی تیم ملی در چهار، پنج سال گذشته سعی کرد شیب ملایمی را برای جوانگرایی تیم ملی در نظر بگیرد ولی همواره تکیه او بر بازیکنانی بود که در دوره گذشته جام جهانی حضور داشتند. انتقاد به عدم جوانگرایی تیم ملی همواره با این پاسخ مواجه میشد که «وقتی نفرات فعلی بهترین عملکرد را دارند و جزو بهترین بازیکنان جهان هستند چرا باید جوانگرایی صورت بگیرد.» کادر فنی تیم ملی در نهایت ترجیح داد در لیست ۱۶ نفره اعزام به جام جهانی لیتوانی، ۹ بازیکن را که در دوره گذشته حضور داشتند با خود همراه کند. این موضوع به بالا رفتن میانگین سنی تیم ملی انجامید و باعث شد این میانگین به ۳۲ سال برسد.
یکی دیگر از مواردی که در ناکامی تیم ملی فوتسال دخیل بود، ضعف در برگزاری بازیهای تدارکاتی پیش از برگزاری جام جهانی بود. این موضوع در ابتدا با شیوع ویروس کرونا قابل توجیه بود اما در ادامه، حتی برنامههایی که برای تیم ملی پیشبینی شده بود از جمله تورنمنت صدرا و بازی با تیم ملی ژاپن لغو شد.
پیش از آن هم اقدام موثری برای فراهم کردن بازی تدارکاتی صورت نگرفت در حالی که تیمی مثل ازبکستان نزدیک به ۱۸ بازی تدارکاتی سطح بالا انجام داد و میزان آمادگی بازیکنان این تیم در دیدار با ایران کاملاً مشهود بود. در نهایت فدراسیون فوتبال موفق شد تورنمنت تایلند و بازی تدارکاتی با بلاروس را در آخرین لحظات برای ناظم الشریعه فراهم کند که با توجه به فاصله کم این مسابقات تا
جام جهانی، تاثیر آن هم کوتاه مدت بوده است.
یکی دیگر از اشتباهات تیم ملی در جام جهانی محاسبات غلط درباره استفاده از حسین طیبی بود. حسین طیبی بازیکن کلیدی و سرشناس تیم ملی فوتسال ایران در بازی تدارکاتی با بلاروس پیش از شروع جام جهانی آسیب دید تا دست کادر فنی تیم ملی بستهتر شود. طیبی که یکی از لژیونرهای تاثیرگذار ایران است و در تیم بنفیکا پرتغال بازی میکند، میتوانست گرهگشای بازیهای ایران در لیتوانی باشد. پزشکان در مشورت خود به کادر فنی تیم ملی اعلام کرده بودند طیبی میتواند در پایان مرحله گروهی
جام جهانی، به ترکیب بازگردد و به ایران کمک کند. این اشتباه باعث شد تا طیبی در لیست نهایی ۱۶ نفره تیم قرار بگیرد اما تا پایان مرحله یک چهارم حتی یک دقیقه هم بازی نکرد.
تلاش برای جبران ناکامی
در کنار این موارد میتوان به موضوعاتی دیگر از جمله عدم حمایت مناسب فدراسیون، اشتباهات تاکتیکی به ویژه ضعف بازیکنان در نیمه دوم و... اشاره داشت. با تمام این تفاصیل باید عنوان داشت که همه چیز تمام شده و فدراسیون فوتبال باید هرچه زودتر بررسی خود را درباره عملکرد تیمملی انجام بدهد و مسیر را برای مسابقات آینده هموارتر کند. حدود یک سال دیگر مسابقات قهرمانی آسیا که تیم ملی کشورمان مدافع عنوان قهرمانی است برگزار میشود و بعد از آن هم باید برای مسابقات جام جهانی ۲۰۲۴ آماده شد. از دست دادن زمان جایز نیست و با برنامهریزی مناسب میتوان ناکامی لیتوانی را در دوره بعدی جام جهانی جبران کرد.