خاموشیهای صنایع به ضرر کل اقتصاد است
مدیر گروه انرژی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی تاکید کرد خاموشیهایی که این روزها به صنایع داده میشود در واقع به ضرر کل اقتصاد کشور است.
روحالله احمدی در گفتوگو با مهر به اظهار نظر وزیر نیرو در سال ۹۶ اشاره و تأکید کرد: در آن زمان که ابتدای اجرای قانون برنامه ششم توسعه بود، اردکانیان اعلام کرد برای کمبود ۲۰۰ ساعت برق نمیتوان نیروگاه جدید ساخت؛ باید گفت شاید برای یک مدت کوتاه بتوان با افزایش بهرهوری انرژی مشکل این ۲۰۰ ساعت را حل کرد ولی برای یک کشور در حال توسعه ظرفیت تولید برق نیز باید افزایش یابد. این افزایش ظرفیت از تکالیف دولت است که در قانون برنامه ششم توسعه آمده و وزیر مکلف به اجرای قانون است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت خاطرنشان کرد: دولت بر اساس قانون برنامه ششم مکلف است سالی ۵ هزار مگاوات به تولید برق اضافه کند اما وزیر نیرو در همان سال نخست میگوید من قصد ندارم نیروگاه جدید بسازم در حالی که این تکالیف بر اساس توسعه اقتصادی سالهای آینده طراحی و برنامهریزی شده است. مدیرگروه انرژی مرکز پژوهشهای مجلس افزود: به جای دستیابی به رقم تولید ۲۵ هزار مگاوات ساعت برق جدید در سالهای اخیر تنها ۱۱ تا ۱۲ هزار مگاوات ساعت برق به مجموع تولیدات نیروگاهها افزوده شده است. وی در پاسخ به این پرسش که چرا کمبود برق در سالهای گذشته احساس نمیشد و امسال خاموشیها شدت گرفت، گفت: دو عامل خشکسالی و گرمای شدید امسال، خاموشیها را تشدید کرد. چون به دلیل نبود بارندگی در سال جاری بخش زیادی از ظرفیت نیروگاههای برق آبی با ظرفیتی بالغ بر ۱۲ هزار مگاوات برق از مدار خارج شد. همچنین آغاز گرمای شدید از بهار امسال که در سالهای گذشته از اوایل تابستان بود، عامل دیگری برای افزایش خاموشیها بود. مدیرگروه انرژی مرکز پژوهشهای مجلس درباره اینکه چرا وزارت نیرو برای خاموشیها در سالهای گذشته فکری نکرده بود، گفت: در جلساتی که با مسئولان وزارت نیرو داشتیم عنوان میکردند در دوره برجام شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در بخش نیروگاهی مذاکره داشتند و به توافقات خوبی دست یافتیم اما بعد از خروج ترامپ از برجام این شرکتها نیز قراردادهای توسعه بخش نیروگاهی را لغو کردند. احمدی تاکید کرد: بعد از سال ۹۷ وزارت نیرو تحرکی برای هدایت سرمایهگذاریهای داخلی به بخش نیروگاهی انجام نداد و حتی همان سرمایهگذاریهایی هم که انجام شده بود با عدم پرداخت مابهالتفاوت نرخ تکلیفی و واقعی برق از سوی وزارت نیرو مواجه شد.
وی درباره اینکه آیا امکان واقعیسازی تعرفهها به صورت ناگهانی و دفعتی وجود دارد، گفت: امکان چنین کاری وجود ندارد و دهکهای پایین جامعه از واقعیسازی قیمت برق متضرر خواهند شد بنابراین اگر به عنوان مثال قیمت تمام شده در هر کیلووات ساعت ۳۰۰ تومان باشد و دولت از مصرفکننده ۹۰ تومان دریافت کند با سه برابر کردن ناگهانی قیمت برق بسیاری از خانوارها آسیب میبینند لذا باید واقعیسازی نرخ برق پلکانی بوده و بر اساس میزان مصرف از خانوارها دریافت شود.