رها نشدن حقابه هامون ایران و افغانستان را تهدید میکند
وزیر نیرو گفت: در صورت عدم رهاسازی حقابه محیط زیستی هامون ایران و افغانستان و خشک شدن آنها تبعات منفی زیستمحیطی و کاهش سطح سلامت ناشی از تشدید توفانهای گرد و خاک و نیز تبعات اقتصادی - اجتماعی این امر،گریبانگیر همه مردمی که در این منطقه در هر دو سوی مرز زندگی میکنند خواهد شد.
رضا اردکانیان در نخستین کنفرانس ویدئو کنفراسی روئینتنسازی سیستان اظهارداشت: اصلیترین منبع موجود، بحث شیرینسازی و انتقال آب از دریای عمان است که میتواند نیازهای آبی ضروری و نیز تقاضاهای با صرفه اقتصادی، شامل نیازهای صنعت را در کریدور شرق کشور از چابهار تا سرخس را تامین کند. وی افزود: اجرای این پروژه عملا آغاز شده و در نخستین فاز بهرهبرداری، آب انتقالی از دریای عمان را به زاهدان میرساند یک خط لوله دیگر نیز بین زابل و زاهدان در حال بهرهبرداری است که بخشی از آب آشامیدنی زاهدان را از چاهنیمهها تامین میکند.
وزیر نیرو گفت: قرار است این خط انتقال با اعمال اصلاحاتی جزئی، معکوس عمل کند و این بار آب شیرین و انتقالی از دریای عمان را از زاهدان به زابل و زهک برساند و این اقدام، منجر به کاهش بارگذاری بر روی منابع آبی سیستان و هیرمند نیز میشود. وی افزود: پهنه آبرفتی گزیک-حرمک منبع آبی دیگری با ظرفیت مناسب بوده که برنامهریزی شده تا به عنوان پشتیبان در مواقع اضطراری، بخشی از آب آشامیدنی مورد نیاز منطقه را تامین کند.
اردکانیان اظهارداشت: بهعنوان نمونه، استحصال آب از پساب فاضلابهای خانگی و صنعتی زاهدان و استفاده از آن برای آبیاری فضای سبز، بخشی از آب مورد نیاز این شهرستان را تامین میکند.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: ما مصر به گرفتن حقابه تا قطره آخر هستیم و دولت افغانستان نیز همواره تعهد خود را بر تحویل حقابه مورد نظر به جمهوری اسلامی ایران ابراز داشته و در این راستا، استقرار سامانه دریافت و اندازهگیری حقابه در مرز ایران در حال انجام است. وی اظهارداشت: اگرچه آب مورد نیاز برای آشامیدنی، کشاورزی و صنعت، از محل حقابه و از محل آب انتقالی از دریای عمّان یا دیگر منابع جدید تضمین خواهد شد اما دغدغه و نگرانی برای تامین نیازهای محیط زیستی رودخانه هیرمند و تالابهای بینالمللی هامون همچنان پابرجاست.