kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۹۲۶۶
تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۱:۱۰

رازهای شگفت انگیز دو رهبر در یک مستند

چهار قسمت از مجموعه «رازهای جماران» از 13 تا 16 خرداد و به مناسبت سالگرد ارتحال حضرت امام روی آنتن شبکه سه رفت. کارگردان این مستند در گفت‌وگو با کیهان گفته که این پایان کار نبود و بخش‌های اصلی و مهم‌تر از این مستند که به زندگی حضرت امام خمینی(ره) و حضرت آقا از زبان محافظان می‌پردازد، در قسمت‌های بعدی این مجموعه به نمایش درخواهد آمد.

آنچه می‌خوانید، چکیده‌ای است از صحبت‌های محسن سلیمانی، کارگردان مجموعه مستند «رازهای جماران» در مصاحبه با سایت مشرق:
محافظان امام شاهدان بزرگ‌ترین اتفاقات انقلاب در کنار بنیانگذار جمهوری اسلامی هستند. مسئولان ما دو الی سه ساعت در جلسات حضور داشتند، اما با امام زندگی نکردند. این جمع محافظان امام هشت سال با امام شبانه‌روز زندگی کردند.
اگر دهه 60 در رسانه‌ها بازگویی شود، جلوی بسیاری از تحریف‌ها گرفته می‌شود، شما اگر زندگی امام و ویژگی‌ ساده‌زیستی امام را بدون قرائت‌های رسمی و کلیشه‌ای شده در طول این سال‌ها دنبال کنید، دیگر در بزنگاه انتخابات مبنای شما، رای به‌اشرافی‌گری نخواهد بود، چون الگو، امام (ره) و رهبری هستند.
من فکر می‌کنم با توجه به اتفاقات امروز بررسی سلوک حاج احمد آقا در این مستند مهم‌تر است. می‌خواهیم دلایل این اهمیت را با استناد به روایت شاهدان عینی (محافظان) بررسی کنیم. متاسفانه رسانه‌های ما از کنار موضوع «حاج احمدآقا» به سادگی عبور کردند. «حاج احمدآقا» بسیاری از ناگفته‌ها را بیان نکردند، یکی از نقاط ضعفی که به موسسه حفظ و نشر آثار امام(ره) وارد می‌دانم، عدم جمع‌آوری خاطرات حاج احمد آقاست. ضمنا همسر امام(ره) ناگفته‌هایی دارند و متاسفانه هیچکدام در قید حیات نیستند. محافظان روایت می‌کنند، عاشقانه‌ترین نامه‌ای که یک مرجع تقلید برای همسرش به نگارش درآورده متعلق به امام است. امام برای همسرش شعر می‌نوشت و این ‌اشعار با نام همسر امام آغاز می‌شد.
محافظان روایت می‌کنند، حاج احمد آقا اواخر عمر خیلی خدمت حضرت آقا می‌رسید. معمولا هم نماز مغرب و عشا خدمت ایشان بود و محافظان روایت می‌کنند که همان رابطه مرید و مرادی توام با مهر پدر و فرزندی میان آقا (حضرت آیت‌الله خامنه‌ای) و حاج احمد خمینی برقرار بود. محافظان می‌گفتند: ایشان وقتی آقا را می‌دیدند، همان نشاط در صورت ایشان متجلی بودند که امام را می‌دیدند.
محافظان در این مستند روایت می‌کنند «حاج احمدآقا» با مرحوم هاشمی رفسنجانی قبل و بعد از انقلاب رفاقت نزدیکی داشتند اما زمانی که ایشان به مقام ریاست‌جمهوری می‌رسند و سیاست‌های تعدیل اقتصادی را اجرا می‌کنند که نگاه سرمایه‌داری به اقتصاد داشتند و حاج‌احمدآقا مسائل را با ملاحظاتی مطرح می‌کنند، اما هر چه به جلو می‌روند، انتقادات «حاج احمدآقا» نسبت به وزرا و سیاست‌هایشان بیشتر می‌شود و ایشان در یک سخنرانی از سیاست‌های دولت در حوزه اقتصادی و سیاست خارجی به‌شدت انتقاد می‌کنند...پیش‌بینی حاج آقا احمد همزمان با تورم ۴۹ درصدی درست بود و این سیاست‌ها مردم را اذیت می‌کند.
در بخشی از مستند «رازهای جماران» محافظان درباره نخستین‌ روزهای رهبری آیت‌الله خامنه‌ای نکاتی را در مستند مطرح می‌کنند که تاکنون مطرح نشده است. حضرت آقا علاقه خاصی به محافظان بیت امام داشتند و آنان روایت می‌کنند هر وقت از گفت‌وگو با امام بازمی‌گشتند، برای محافظان صحبت‌هایی را مطرح می‌کردند و ما محافظان سؤالاتی را با ایشان مطرح می‌کردیم. ایشان وقتی به مقام رهبری رسیدند، در ساختمان‌های سازمانی ریاست‌جمهوری استقرار داشتند و ایشان منزلی نداشتند و رهبر جدید جمهوری اسلامی چون منزلی نداشتند با تحویل خانه سازمانی، به یک کانکس نقل مکان و چندین سال در این کانکس زندگی می‌کنند. محافظان در این مستند نقل می‌کنند، ما کتاب‌های فراوان ایشان را از خانه‌های سازمانی ریاست‌جمهوری به کانکس منتقل کردیم، حتی کانکس را موکت کردیم و اسباب کشی ایشان بر عهده ما بود. محافظان حیرت‌زده بودند که در هیچ‌کجای جهان ما هیچ رهبری را نداشتیم که در نخستین‌روزهای رهبری یک انقلاب بزرگ در قرن بیستم در کانکس زندگی کند. محافظان نقل می‌کنند وسائل زندگی ما گروه محافظان، از وسائل زندگی رهبر معظم انقلاب با کیفیت‌تر بود. یعنی سطح زندگی امام و آقا از سطح متوسط پایین‌تر بود و مسئولان امنیتی با اصرار ایشان را از کانکس منتقل کردند.
موسسه حفظ و نشر آثار امام(ره) هیچ‌گاه در قبال کم‌کاری‌ در ثبت این خاطرات پاسخگو نبوده و این موسسه صرفا کتاب‌ و سخنرانی‌های امام را جمع‌آوری کرده و این معمولی‌ترین و ابتدایی‌ترین ماموریت این نهاد است. موسسه باید بستری را آماده می‌کرد که ساعت‌ها فیلم و مستند از خاطرات دهه شصت مربوط به امام تولید شود و باید پاسخگو باشند. موسسه دو فیلم سینمایی درباره حضرت امام تولید کرده به نام «فرزند صبح» و «بانو قدس» که هیچ‌کدام اکران عمومی نشده است. موسسه نمی‌تواند نگاه جامعی به امام داشته باشد و صرفا تماشاگر است. در صورتی که آرشیو موسسه حفظ و نشر آثار امام را هیچ‌کجا ندارد و چرا به همه مشتاقان دسترسی نمی‌دهد؟ بهترین مستند درباره امام را با عنوان «روح‌الله» شبکه المنار متعلق به حزب‌الله لبنان تولید کرده است. یعنی پس از ۴۳ سال که از انقلاب می‌گذارد، بهترین مستند ۱۰ قسمتی متعلق به حزب‌الله لبنان است و این شاهد مثالی در نقد موسسه حفظ و نشر آثار امام(ره) است.