فتح خرمشهر الگوی آزادسازی قدس و نابودی رژیم صهیونیستی
سالگرد فتح خرمشهر در سال 1400 با پیروزی جدید مقاومت اسلامی فلسطین همزمان شده است.
39 سال از سوم خرداد سال 1361 گذشته است. تاریخی که به یک مبدأ برای جبهه مقاومت در همه جای دنیا تبدیل شد. از آن زمان، تحت تأثیر کار بزرگ رزمندگان اسلام در آزادسازی خرمشهر، گویی همه مستضعفان و آزادی خواهان جهان به این باور رسیدند که میتوان با مقاومت به هر هدفی رسید؛ حتی فتح قدس؛ هم از این رو حضرت امام فرمودند: «جنگ ما فتح فلسطین را به دنبال خواهد داشت» (صحیفه امام، ج 21 ص 283).اصلا اسم عملیات آزادسازی خرمشهر نیز «الی بیت المقدس» بود؛ یعنی عملیاتی که آزادسازی خرمشهر، مقدمه اش بود و هدف اصلی، فتح قدس بوده است. عملیاتی که چهار دهه جریان داشته و هر روز حلقه محاصره را بر اشغالگران صهیونیست تنگتر کرده است.
در روزگاری نه چندان دور، حفظ خاک یا بازپس گیری زمینهای اشغال شده از ایران توسط استعمارگران و متجاوزان بیگانه، یک افسانه بود. حتی وقتی قدرتهای خارجی اراده کردند که در زمان رضاشاه پهلوی کوههای آرارات یا بخشهایی از بلوچستان و خوزستان از ایران جدا شود، مزدور بیاختیاری چون رضاخان جرأت مخالفت با قدرتهای بیگانه به سرش نزند. حتی در زمان حکومت محمدرضا پهلوی هم شاه بیاراده و وارفتهای چون او نتوانست درمقابل هوس بازی بیگانگان برای جدایی بحرین از ایران حرفی بزند! این پادشاهان دستنشانده و ضدملی، پرچمهای تسلیم ایران بودند. اما فتح خرمشهر به این کابوس پایان داد و حقیقت تسلیم ناپذیری ایران اسلامی را بر جریده تاریخ نشاند. نتیجه مقاومت فرزندان امام خمینی(ره) که به فتح خرمشهر منجر شد، نه تنها به افسانه شکست ناپذیری آمریکا و رژیم صهیونیستی نیز پایان داد، که امروز میتوان انتظار داشت که با مقاومت، این اسرائیل و آمریکا هستند که بازنده قطعی هر جنگی هستند.
از فتح خرمشهر تا فتح قدس
پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب اسلامی تصویر معناداری منتشر کرده و نوشته است: «قدس، خرمشهر دیگر میشود.»
این تصویر و پیام نشان داد که تنها راه شکست رژیم صهیونیستی و پیروزی مردم فلسطین، جهاد و مبارزه مسلحانه در میدان جنگ است. درست مانند آنچه 39 سال قبل در جنوب غربی ایران رخ داد و به نقطه عطفی در تاریخ کشورمان تبدیل شد.
دکتر بهروز ساقی، نویسنده و کارشناس و جانباز دوران دفاع مقدس به گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «عملیات بیتالمقدس که به آزادسازی خرمشهر منجر شد، بزرگترین و مهمترین عملیات دوران دفاع مقدس محسوب میشود. این عملیات نه تنها در دوران دفاع مقدس بلکه در تاریخ کشور ما یک نقطه عطف است، چرا که بعد از صدها سال که به خاطر بیکفایتی و بیلیاقتی پادشاهان، بخشهای زیادی از کشورمان جدا شد، این بار در یک جنگ نابرابر و در شرایط ابتدای انقلاب که قدرت نظامی ثابت و مستقری نداشتیم و در طرف مقابل نیز همه ابرقدرتها از صدام و ارتش بعث حمایت میکردند، به پیروزی رسیدیم. همچنین با فتح خرمشهر، شمارش معکوس شکست کامل بعثیان متجاوز آغاز شد. به همین دلایل نیز آزادی خرمشهر، نماد مقاومت شناخته میشود. در واقع، رهایی خرمشهر از اشغال، هدیه مقاومت بود؛ مردم ما در شرایطی سخت و با دستان خالی، این کار بزرگ را انجام دادند.»
وی درباره درس فتح خرمشهر برای امروز هم بیان میکند: «در این دوران هم که مورد هجوم استکبار غرب و دولتهای امپریالیستی چون آمریکا و انگلیس قرار داشتهایم، این مقاومت بوده است که زمینه را برای بیرون کردن آنها از منطقه فراهم کرده است. فراموش نکنیم که آزادسازی خرمشهر در آن دوران، غیرممکن به نظر میرسید و بسیاری از کارشناسان و رسانههای جهانی تصور میکردند که خرمشهر بعد از سقوط به ما بر نمیگردد، اما مقاومت، این غیرممکن را ممکن کرد.»
ساقی میافزاید: «زمانی هم آزادسازی فلسطین یک غیرممکن به نظر میرسید؛ تا قبل از انقلاب اسلامی گلولهای در سرزمینهای اشغالی شلیک نمیشد و گروههای مقاومت در انزوا و ضعیف بودند اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، نیروهای مقاومت در منطقه جان تازهای گرفتند. الان به جایی رسیده ایم که جنگی تمام عیار در سرزمینهای اشغالی در جریان است و گروههای مقاومت که زمانی درحال حل شدن بودند الان دستانشان پر شده از سلاحها و موشکهایی که خودشان تولید میکنند. اینها همه نتیجه مقاومت است و وادادگی و سازش هم نتیجه اش شکست و حقارت است.»
یک الگو برای پیروزی در همه میدانها
آزادسازی خرمشهر، میتواند به مثابه یک سرمشق تکرار نشدنی و کارآمد، سرلوحه پیروزی و پیشروی جبهه مقاومت باشد.
حسن رضی زاده، از رزمندگان و جانبازان دوران دفاع مقدس و از فرماندهان سپاه در استان مازندران که در عملیات آزادسازی خرمشهر هم حضور داشت به گزارشگر کیهان میگوید: « سال 1359 در ابتدای جنگ تحمیلی وقتی به جبهه اعزام شدم فقط 15 سال سن داشتم. در دورانی که اوج جنایات کوملهها بود به سردشت و سقز رفتم و در عملیاتهای پاکسازی کردستان شرکت کردم. بعد از آن با اشغال خرمشهر به جنوب اعزام شدم و در عملیات مختلفی که به عملیات بیتالمقدس و فتح خرمشهر ختم شد شرکت کردم. هیچ گاه خاطرات و اتفاقات این عملیات از ذهنم دور نخواهد شد. عملیات بیت المقدس، بسیار گسترده و عظیم بود و ما در این عملیات علاوهبر پیروزی بزرگ آزادسازی خرمشهر، چندهزار اسیر و مقدار زیادی مهمات به غنیمت بردیم. اما عظمت و بزرگی این پیروزی فراتر از اینها بود. ما در این عملیات تجهیزات بسیار کمی داشتیم و در مقابل، دشمن تا دندان مسلح و قوی بود. ما قدرت اراده الهی را در این عملیات دیدیم؛ همان طور که امام خمینی(ره) فرموده بودند واقعا این خداوند بود که خرمشهر را آزاد کرد.چون دشمن موانع بسیار خطرناک و سختی برای رسیدن ما به خرمشهر کار گذاشته بود، طوری که پیروزی این عملیات غیرممکن به نظر میرسید. اما خواست خدا و همت و شجاعت و ایثارگری رزمندگان، ما را به آن پیروزی بزرگ رساند.»
وی درباره الگوسازی از این پیروزی برای مقاومت فلسطین و رهایی قدس شریف هم تصریح میکند: «ما در فتح خرمشهر ثابت کردیم که با توکل به خدا، پیروی از ولایت فقیه و شهادت طلبی، حق قطعا بر باطل پیروز خواهد شد؛ این یک تجربه گرانقدر است که در تمام 40 سال گذشته سرمشق ما برای پیروزیهای مختلف بوده است. در سوریه هم ما نیروهای زیادی نداشتیم اما توانستیم داعش را شکست دهیم. سردار شهید حاج قاسم سلیمانی با حدود 50 نفر نیرو به کردستان عراق رفت و داعش را با حجم گستردهای از تجهیزات و امکانات از آن منطقه بیرون کرد. در فلسطین هم اگر نیروهای مقاومت، خالصانه به خدا توکل کنند و شهادت طلبی و ایثارگری را سرلوحه قرار دهند، شک نکنید که اسرائیل خیلی زود به زانو در میآید و قدس آزاد خواهد شد.»
نشانی راه قدس
هنوز هم راه قدس از کربلا میگذرد؛ همان طور که طی چهار دهه گذشته، مسیر رسیدن به همه خواستههای بزرگ با الگوپذیری از فرهنگ دفاع مقدس هموار شده است.
سردار حمیدرضا رستمیان، از رزمندگان حاضر در عملیات آزادسازی خرمشهر در گفت وگویی درباره درسها و تجربیات فتح خرمشهر برای مقاومت بیان میکند: «در آن عملیات، درسهای بسیار خوبی هم در مقاومت و هم در پیروزی وجود دارد؛ اول اینکه نیروی مردمی با نیروی بسیج در نظام ما باید به عنوان یک اصل باشد، وقتی ما بتوانیم از بسیج استفاده کنیم و آنها را سازماندهی کنیم و در میدان جنگ نیز وارد کنیم، ماحصلش میشود شکست حصر آبادان، عملیات طریق القدس، فتح المبین و بیت المقدس که حماسه خرمشهر را در خود داشت. درس بعدی ترکیب دو نیروی نظامی و شبه نظامی مثل ارتش و سپاه در کنار یگدیگر و شکل گیری قرارگاههای مشترک با توانمندیهای قابل توجه که منجر به پیروزیهای خوبی در دوران دفاع مقدس میشود. درس بعدی نقش بیبدیل مردم و نقش رهبری بود که مردم در آن زمان با اطاعت از رهبری، یک قدرت رزمی را شکل دادند و با حضور در جبهه و با استفاده از الگویی عاشورایی، بخش اعظمی از توان رزمی کشور را شکل دادند و بستری شدند برای عملیاتها و پیروزیهای بعدی در دوران دفاع مقدس.»
وی میافزاید: « نگاه حضرت امام(ره) به آزادسازی قدس این بود که اسرائیل غاصب باید از صفحه روزگار محو شود و این موارد به عنوان راهبردهای حضرت امام خمینی(ره) در این مسیر بود که حتی در صحنه جنگ در سال ۶۱، تعدادی از یگانهای ما برای دفاع از مردم مظلوم فلسطین و لبنان به این کشورها اعزام میشوند و امام(ره)میفرمایند: «راه قدس از کربلا میگذرد.»آن آرمان امام خمینی(ره) حالا پس از گذشت سالها محقق شده است و میبینیم که ما و مردمان کشور عراق، در یک جبهه برای آزادی قدس قرار گرفتیم و در قامت مدافعان حرم در کشور سوریه در کنار دیوارهای فلسطین اشغالی قرار داریم و دیگر روزهای پایانی عمر صهیونیستها است.»
تداوم راه حاج قاسم؛ آزادی قدس
در پایان باز هم باید از سردار دلها، شهید حاج قاسم سلیمانی یاد کرد که هم در دوران دفاع مقدس و از جمله در عملیات فتح خرمشهر درخشید و هم تا ابد قهرمان راه آزادسازی قدس خواهد بود. هم او بود که با فرماندهی بیبدیل خودش و پرورش نیروهایی مخلص و دلاور، راه را بر یکی از مخوفترین جریانهای وابسته به صهیونیسم جهانی، یعنی گروهک تروریستی داعش بست و نشان داد که نه تنها خرمشهر، بلکه هر شهر و نقطه اشغال شدهای با مقاومت رها میشود.
غلامرضا کاظمی، رزمنده دوران دفاع مقدس در مصاحبهای گفت: «وقتی موصل آزاد میشود، وقتی سامرا امن میشود، وقتی حلب بازپس گرفته میشود، وقتی خانطومان به آغوش ما باز میگردد، وقتی رقه، تدمر و دیرالزور آزاد میشوند و ذلت داعش دست پرورده صهیونیستها بعینه دیده میشود، چه کسی میتواند در حضور آفتاب، انکار آفتاب کند و بگوید که مرگ و نابودی اسرائیل، دست نیافتنی و آزادی قدس، محال و محقق نشدنی است.»
وی بیان داشت: «با این نگاه باید به آزادی و رهایی قدس از قفس تنگ صهیونیستها اعتقاد راسخ داشته باشیم. اگر هم یادآوری خاطرات آزادی خرمشهر برای نسلهای نو کمی دشوار است، میتوانیم افکار عمومی را به شاهکار بزرگ سردار دلها شهید حاج قاسم عزیز ارجاع دهیم که چگونه به سیطره حکومتی قداره بندان داعشی پایان داد که برای توسعه خاورمیانهای اسرائیل و پایان دادن به نفوذ ایران در منطقه و حتی نابودی ما، جنگ نیابتی راهانداخته و خشنترین جنایتها را در کشتار و قتل عام مسلمانان به نمایش میگذاشت.»
این رزمنده دفاع مقدس تصریح کرد: «قدس شبیه خرمشهر گذشته، اسیری است که آزادی اش را از سالها پیش انتظار میکشد، با این تفاوت که خرمشهر، شهری ایرانی است و فقط توسط دلیرمردان مسلمان ایرانی آزاد شد و دژ مستحکم و به ظاهر شکست ناپذیرش، دشمن با آن همه هیبت ظاهری که البته پوشالی بود، درهم شکست، اما قدس، فقط یک شهر فلسطینی نیست، بلکه قبلهگاه اول مسلمین
عالم است.»