بازی تبلیغاتی بایدن با جنگ یمن(نگاه)
محمدرضا کلهر
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا چند هفته پیش اعلام کرد که به دنبال پایان دادن به جنگ یمن است. دولت وی حتی اعلام کرده که حمایتهای اطلاعاتی از عربستان در این جنگ پایان مییابد و فروش سلاح به عربستان نیز تعلیق میشود.
بایدن حتی پا را از این فراتر گذاشته و انصارالله را از لیست گروههای تروریستی خارج کرده است. البته این اقدامات بایدن از سوی انصارالله چندان مورد استقبال قرار نگرفت چرا که آن را تنها یک بازی سیاسی میدانستند. گذشت زمان درستی این تفکر انصارالله را ثابت کرد.
چند ماه پس از اعلام توقف و بازنگری در قرارداد فروش سلاح و تجهیزات نظامی به امارات از سوی «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا، اکنون وی اعلام کرده که برنامه فروش تسلیحات به ارزش 23 میلیارد دلار به امارات را پیش خواهد برد.
این تسلیحات شامل هواپیماهای اف 35، پهپادهای حامل سلاح و دیگر تجهیزات نظامی است. دونالد ترامپ رئیسجمهور پیشین آمریکا، بعد از آنکه امارات، رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت، بر سر فروش جنگندههای اف -35 به ارزش 23 میلیارد دلار، توافق کرد.
اگرچه مجلس نمایندگان و سنا در کنگره آمریکا سعی کردند که این برنامه را لغو کنند اما ترامپ با استفاده از حق وتو و با توجیه اینکه لغو قرارداد تسلیحاتی با عربستان و امارات میتواند به روابط آمریکا با متحدانش ضربه بزند، رای هر دو مجلس را نقض کرد حتی فروش اف 35 را نیز تایید کرد.
با آغاز فعالیتهای انتخاباتی، «جو بایدن» ضمن انتقاد از شرایط جنگ یمن وعده داد در صورت انتخاب شدن در این قرارداد بازنگری یا آن را لغو میکند. شعاری که بسیار مورد توجه قرار گرفت.
با انتخاب بایدن، وی رسما اعلام کرد که این قرارداد را به منظور بررسی بیشتر متوقف کرده است. این تصمیم به شدت مورد استقبال بسیاری از مردم، نهادهای مدنی و حقوق بشری قرار گرفت؛ حتی مقامات آمریکا از این تصمیم بایدن استقبال کردند.
به رغم همه استقبالها و درخواستها اما این شعاری بیش نبود و اکنون بایدن از اجرایی شدن این قرارداد خبر داده است. به نظر میرسد این ادعا تنها با اهداف تبلیغاتی، سیاسی صورت گرفت و رئیسجمهور کنونی آمریکا تلاش کرد که با این شعارها، وجهه حقوق بشری آمریکا را ترمیم و پایبندی خود به این مقوله را اعلام کند تا بتواند رای فعالان حقوق بشر و مخالفان جنگ را
کسب کند.
آمریکا یکی از اصلیترین حامیان عربستان در تجاوز به یمن است. میزان صادرات سلاح از آمریکا به عربستان در دوره 2015 تا 2017 یعنی سه سال نخست جنگ یمن بیش از ٤٣ میلیارد دلار بوده است. حتی شروع این جنگ نیز در دوران باراک اوبامای دموکرات بوده و جو بایدن به عنوان معاون اول اوباما از همراهان این جنگ بوده است. بنابراین بسیار سادهانگارانه است که حمایتهای بایدن از جنگ یمن و فشار بر عربستان را واقعی دانست.
در حقیقت جنگ یمن اکنون به ابزاری در دست دموکراتها برای پیشبرد اهداف خود در منطقه تبدیل شده است و بایدن همانند ترامپ نیز سعی خواهد کرد از این جنگ در جهت رونقبخشی به کارخانههای اسلحهسازی در آمریکا بهرهبرداری کند.