حاج قاسم سلیمانی از ایده تا طرح مقاومت
خالد قدومی
نماینده جنبش حماس در تهران
آنچه قلب و عقل انسان را آرامش میبخشد این است که شهدا نزد پروردگارشان زندهاند و روزی میخورند. این توفیق بر حاج قاسم، دکتر فخریزاده و سایر شهدا گوارا باد. در سالگرد شهادت شهید قدس، حاج قاسم جا دارد به برخی مفاهیمی که آن شهید به آنها اهتمام داشت بپردازیم؛ مفاهیمی که روشنگر راه آزادسازی قدس است. از مهمترین مفاهیمی که مناسب است درباره آنها سخن بگوییم مسئله داشتن فکر و ایده است. آن شهید با وجود جایگاه و اهمیتی که در طرح مقاومت داشت اما مهمتر از آن، فکر و اندیشه آن شهید بود که به خاطر آن هم شهید شد.
مهمترین ویژگیهای اندیشه شهید حاج قاسم سلیمانی که باید آن را به خوبی شناخت و اجرا کرد عبارتند از:
1- تشخیص دشمن و شناخت دقیق او. اگر بپذیریم که دشمن مشترک امت اسلامی، رژیم صهیونیستی است. ضرورت مییابد که تمام تلاشها برای مقابله با این دشمن بسیج شود. شاید امروز برای همه ثابت شده باشد که دشمن صهیونیستی تهدیدی برای امنیت جمعی مسلمانان است و این تهدید فقط فلسطین را در بر نمیگیرد. نشانههای روشنی از رویکرد این رژیم به جنگ نرم ضد کشورهای جبهه مقاومت و در رأس آنها ایران به چشم میخورد. نشانه بارز این رویکرد جنایت آنان در ترور دانشمند مجاهد دکتر محسن فخریزاده است. نباید این واقعیت را انکار کنیم که دشمن صهیونیستی در حال به دست آوردن پیروزیهایی حداقل در بعد نظری و تئوریک است و در این راه توانسته تعدادی از نخبگان مؤمن و شخصیتهای استراتژیک مانند شهید سلیمانی و فخریزاده را از ما بگیرد و ما نمیدانیم که آیا آنان بانک اهداف فوری دارند و میخواهند سریع به این اهداف برسند؟
2- پس از تشخیص دشمن برنامه عملی مقابله با آن باید طراحی شود. نمیگویم فقط برای انتقام از خون شهید بلکه برای تکمیل روند اندیشههای شهدا که به دنبال آن بودند، و آن اینکه چگونه میتوان تهدید رژیم صهیونیستی را از بین برد، و در برابر آن بازدارندگی ایجاد کرد و به چه شیوهای میتوان این رژیم را ریشهکن ساخت و زمینه آزادی اراضی فلسطین و ایجاد امنیت و ثبات و تقویت و سربلندی امت مسلمان را فراهم کرد.
وقتی از طرح و برنامه سخن میگوئیم باید شاخصهایی برای آن تعریف کرد و برای تحقق و پیادهسازی این شاخصها باید تلاش و جدیت فراوان به خرج داد تا به مرحله اجرا برسد. اگر گزینه رویارویی و مقاومت یک گزینه راهبردی تلقی شود، باید تلاش کرد ابتکار عمل را از دشمن گرفت و در برابر او دیوار بازدارندگی ایجاد کرد. با مروری بر رویدادهای 15 ساله گذشته، نشانههایی از امید و برخی نقاط ضعف در طرح را مشاهده میکنیم. در جنگهایی که مقاومت با وحدت و اجماع ضد رژیم صهیونیستی در سالهای 2006، 2008، 2012، 2014، 2017 انجام داد، این رژیم ناچار شد در محدوده داخل مرزهای جغرافیایی خود باقی بماند و اثرات جنایاتش محدود گردد و اهدافش با شکست مواجه شود اما از طرف دیگر رویدادهای دهساله گذشته در منطقه، مانع شکلگیری یک دیدگاه مشترک منطقهای میان کشورهای جبهه مقاومت شد و این چالش بالفعل است که تلاشهای زیادی برای انجام آن شده اما راه همچنان طولانی است.
امروز برای احیای اندیشههای شهید سلیمانی آنچه انتظار میرود این است که مشترکات میان خود را افزایش دهیم و به دنبال دیدگاهی باشیم که بتواند به مقابله با جنایات دشمن صهیونیستی بپردازد. وظیفه ما این است که در زمان مناسب، تصمیم مناسب بگیریم، زیرا چالشها بسیار و راه طولانی است.
خداوند شهدایمان را رحمت کند و ما را به ادامه دادن روش پاک آنان موفق بدارد.