FATF دوربین رصد خزانهداری آمریکاست(خبر ویژه)
دولت درباره FATF دچار بدفهمی خطرناک است و ابزار فشارهای دقیقتر آمریکا را ابزار گشایش اقتصادی وانمود میکند.
روزنامه جامجم با اشاره به موضع دولت در اینباره نوشت: تلقی دولت این است که بایدن به برجام برمیگردد. مزیت برجام این بود که تحریمهای نفتی را برداشت، اما این مشکل را داشت که به لحاظ بانکی، محدودیتها همچنان برقرار بود. در این میان، غربیها این ادعا را مطرح کردند که محدودیتهای بانکی به دلیل رعایت نکردن استانداردهای افایتیاف است و از این رو، برای دولت ایران تصمیمسازی شد که نظام پولشویی و ضدتامین مالی تروریسم خود را ارتقا دهد.
بنابراین تصور دولتیها این است که بایدن وقتی روی کار آمد، آمریکا به برجام برمیگردد و تحریمهای نفتی برداشته خواهد شد و تنها موضوع باقیمانده، مساله بانکی است که از طریق افایتیاف حل خواهد شد.
طبق بررسیهای صورت گرفته درباره ارتباط افایتیاف با تحریمهای آمریکا مشخص شد افایتیاف در راهبرد تحریم آمریکا ابزاری مهم است، از این جهت که بتواند عمق نفوذ و تاثیرگذاری تحریمها را در داخل کشور افزایش بدهد. اسناد متعددی از وزارت خزانهداری و خارجه آمریکا نشان میدهد هدف ایالات متحده از اجرای استانداردهای افایتیاف از سوی ایران این است که بتواند اقتصاد ایران را برای وزارت خزانهداری آمریکا شفاف کند و اشراف بیشتری برای نهادهای آمریکایی نسبت به اقتصاد ایران فراهم کند. وزارت خزانهداری آمریکا هم با استفاده از این شفافیت میتواند مسیرهایی را که برای دور زدن تحریمها وجود دارد شناسایی و مسدود کند. ولی دولتمردان توجهی به این خطرها نمیکنند و اهمیت چندانی برای این موارد قائل نیستند.
در مورد بحث دور زدن تحریمها ایران توانسته سقف فروش نفت خود را براساس گزارش منابع آمریکایی بین یک تا یک و نیم میلیون بشکه نگه دارد و این نشان میدهد بحث دور زدن تحریمها میتواند به عنوان یک گزینه قوی برای ادامه مسیر ایران بدون پذیرش افایتیاف مطرح باشد. موضوع جدیدی مثل خرید واکسن هم در صورت توانمندی دولت میتواند از طریق همین مسیر دور زدن تحریمها مقدور باشد و پذیرش افایتیاف ممکن است کار را حتی برای خرید واکسن هم دشوارتر کند.
اما متاسفانه نگاهی وجود دارد که معتقد است میتوان با دموکراتها کنار آمد و امتیازی داد و در مقابل امتیازی گرفت. این در حالی است که فرقی میان دموکراتها و جمهوریخواهان در استفاده از ابزار تحریم نیست. بنابراین بحث بازگشت به برجام از سوی آمریکا دور از واقعیت است.