kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۷۰۰۳
تاریخ انتشار : ۰۶ دی ۱۳۹۹ - ۱۹:۴۶

زیان سهامداران بورس و دولت از نوسان‌گیری بازارگردان‌ها

در شرایطی که برخی تحلیلگران بازار سرمایه معتقدند شرکت‌های بازارگردانی مشغول نوسان‌گیری در بورس هستند، به نظر می‌رسد هم سهامداران خرد و هم دولت از این موضوع زیان خواهند دید.



شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در ادامه روند نزولی اخیر، در پایان معاملات دیروز 24 هزار و 332 واحد دیگر کاهش یافت و به رقم یک میلیون و 423 هزار و 581 واحد رسید. در عین حال شاخص کل با معیار هموزن با افزایش پنج هزار و 39 واحدی به رقم 473 هزار و 548 واحد رسید.
در این وضعیت که بازار روند نزولی دارد، نوسان‌گیری سهامداران بزرگ و شرکت‌های بازارگردان در کنار رفتار غیرمسئولانه دولت نسبت به سهامداران خرد، باعث شده بسیاری از سهامداران دچار زیان مضاعف شوند.
به عنوان نمونه، با تداوم عملکرد منفی صندوق پالایش یکم به عنوان دومین صندوقی بورسی دولتی، حالا به جای سود، خسارت ۲۰ درصدی به سرمایه‌گذاران تحمیل شده و خبری از بازارگردانی و حفظ قیمت این سهم در محدود ۱۰ هزار تومانی عرضه اولیه هم نیست.
این شیوه برخورد با سهامدارانی که به اعتبار دعوت دولت، سرمایه اندک خود را راهی بازار سرمایه کرده‌اند ولی با آنان همچون منبع تأمین کسری بودجه دولت رفتار می‌شود، موجب اعتمادسوزی و خروج سرمایه حقیقی از بورس خواهد شد. در صورت استمرار این وضعیت علاوه‌بر سهامدار، دولت هم زیان خواهد کرد چرا که دیگر کسی به صندوق‌های بعدی دولت اعتماد نخواهد کرد و بنابراین پیش‌بینی تامین مالی 90 هزار میلیارد تومان از محل عرضه سهام در بودجه 1400 محقق نخواهد شد. در همین زمینه، سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، نایب‌رئیس‌مجلس در صفحه مجازی خود در توئیتر نوشت: «با توجه به بازگشت برخى شرکت‌هاى بازار سرمایه به قانونگرایى، باید دستورالعمل قانون مفید بازارگردانى به نفع مردم بهینه شود. مجلس شورای اسلامی قطعا برای اصلاح این دستورالعمل اقدام خواهد کرد.»
یک تحلیلگر بازار سرمایه هم با تاکید بر اینکه بازارگردان‌ها در شرایط کنونی به وظایف خود به درستی عمل نمی‌کنند، اظهار کرد: تصور سهامداران این است که بازارگردان‌ها به جای اینکه منفعت را در درجه دوم اولویت خود در بازار سرمایه قرار دهند، بیشتر به فکر نوسان‌گیری و کسب سود برای خود و ذی‌نفعانشان هستند. وحید کشمیری‌پور در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر ادامه داد: عموماً مشاهده می‌شود بازارگردان‌ها در سهم‌های بزرگ اقداماتی را انجام می‌دهند که به نفع سهامداران عمومی نیست؛ ضمن اینکه در اکثر موارد، هر سهمی را که بابت آن صف خرید تشکیل می‌شود، بازارگردانان به صورت کامل نسبت به عرضه آن اقدام می‌کنند و در روزهای بعدی که سهم منفی می‌شود، در قیمت منفی آن را خریداری می‌کنند.
وی توضیح داد: اگر عرضه‌ای صورت می‌گیرد، باید کنترل شده و در راستای این هدف باشد که به روند سهم آسیب نزند؛ اما عملکرد بازارگردانان نشان می‌دهد آنها به اینکه کسب سود نباید اولویت اول‌شان باشد، پایبند نیستند.
این تحلیلگر بازار سرمایه یادآور شد: بازارگردان‌ها باید به نحوی عمل کنند که پیش فرض برای سهامدار ایجاد نشود که آنها در حال نوسان‌گیری هستند؛ چراکه این امر نااطمینانی را در بازار افزایش می‌دهد.
کشمیری‌پور تصریح کرد: سازمان بورس باید نظارت خود بر شرکتهای بازارگردانی را تشدید کرده و مانع از آن شود که کسب سود، در اولویت بازارگردان‌ها قرار بگیرد.