رونمایی از اساسنامه جدید فدراسیون فوتبال به بهانه انتخابات
افزایش تعداد اعضای مجمع و امکان حضور ۱۷ نامزد برای ریاست بند جنجالی و حضور بازنشستهها هنوز پابرجاست!
تغییرات جدید در اساسنامه فدراسیون فوتبال با افزایش شمار اعضای مجمع همراه خواهد بود که رابطه مستقیمی با افزایش نامزدهای ریاست فدراسیون هم خواهد داشت.
اساسنامه تأییدشده فدراسیون فوتبال از سوی فیفا بهعنوان اساسنامه پیشنهادی به اعضای مجمع ارسال شده تا در صورت تأیید در مجمع 8 آذر ماه، انتخابات فدراسیون فوتبال طبق همین اساسنامه برگزار شود.
تغییرات زیادی در جزئیات و کلیات اساسنامه ایجاد شده است که میتوان نکات را ریز به ریز بررسی کرد، اما در مسائلی که مربوط به انتخابات است، شرایطی ایجاد شده که میتوان انتخابات پیش رو را جذاب و البته رقابتی کند. در ادامه به مرور برخی از مفاد جدید این اساسنامه میپردازیم:
ماهیت فدراسیون فوتبال
مناقشهبرانگیزترین بند این اساسنامه مربوط به ماهیت حقوقی فدراسیون فوتبال است که بعد از کش و قوسهای فراوان مبنی بر دولتی یا غیردولتی بودن این مجموعه، در بند ۱-۱ آمده است: «-فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران موسسهای مستقل،غیرانتفاعی، غیردولتی و دارای شخصیت حقوقی است که مطابق مقررات جمهوری اسلامی ایران و برای مدت نامحدود تشکیل شده است.»
بر این اساس، فدراسیون فوتبال بندی را خارج از قوانین جاری جمهوری اسلامی ایران برای ماهیت این مجموعه انتخاب کرده که میتواند در ادامه با ایرادهایی در دولت و مجلس شورای اسلامی همراه شود چرا که همه فدراسیونها در داخل ایران باید ماهیتی عمومی غیردولتی داشته باشند و ماهیت مستقل غیردولتی و غیرانتفاعی تعریف شده نیست.
در صورتی که دولت و مجلس تعریف حقوقی جدید فدراسیون یعنی مؤسسه مستقل، غیر انتفاعی، غیردولتی و دارای شخصیت حقوقی را بپذیرند، به معنای این است که بازنشستهها میتوانند در انتخابات ریاست فدراسیون شرکت کنند. در غیر این صورت، بازنشستهها بازهم مشکل قانونی پیدا میکنند.
افزایش تعداد اعضای مجمع
یکی از مسائل تأثیرگذار در انتخابات افزایش تعداد اعضای مجمع است که تعداد نفرات از 75 نفر به 86 نفر افزایش یافته است. این افزایش هم مربوط به حضور مربیان تیمهای ملی در ردههای مختلف، مربیان تیمهای ملی بانوان و کاپیتانهاست که باعث فوتبالیتر شدن مجمع خواهد شد.
تعدادی اعضای مجمع به این شرح است: ۳۵ باشگاه فوتبال (لیگ برتر، لیگ دسته یک لیگ دسته دو)، فوتسال و فوتبال ساحلی در بخش بانوان و آقایان، ۳۲ هیئت فوتبال، ۴ نماینده از بخش فوتبال فدراسیونهای ورزش دانشآموزی، دانشگاهی، کارگری و نیروهای مسلح، کاپیتانهای اصلی یا دوم کلیه تیمهای ملی بزرگسالان فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی شامل ۶ نفر (آقایان و بانوان) به عنوان نماینده بازیکنان، سرمربیان تیمهای ملی بزرگسالان فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی شامل ۶ نفر (آقایان و بانوان)، برترین داور آقا و خانم در رنکینگ داوران ایران شامل ۲ نفر، یک نماینده اتحادیه باشگاههای فوتبال.
انتخاب کمیتههای مستقل فدراسیون توسط مجمع
مطابق اصلاحات جدید، انتخاب رئیس، معاون و اعضای کمیتههای حسابرسی، اخلاق، انضباطی، استیناف، انتخابی و همچنین خزانه دار به اعضای مجمع محول شده که به فرد معرفی شده از سوی هیئترئیسه راهی مثبت یا منفی خواهند داد.این بند از جمله تغییراتی است که فیفا برای استقلال ارکان فدراسیون تایید کرده بود.
افزایش اعضای هیئترئیسه
در اساسنامه جدید تعداد اعضای هیئترئیسه از ۹ به ۱۰ نفر افزایش یافته و حداقل یکی از اعضا باید خانم باشد.ترکیب هیئترئیسه به این شرح است:رئیسفدراسیون فوتبال سه نایبرئیس(نایبرئیساول، نایبرئیسدوم و نایبرئیسسوم که حتما خانم است)، هفت نفر اعضاء دیگر شامل دو نفر از بین رؤسای هیئتهای فوتبال استانها، دو نفر از بین مدیران عامل باشگاههای لیگ برتر و یا لیگ دسته اول و سه نفر از بین افرادی که سابقه مدیریت ورزشی دارند.
کاهش سابقه مدیریتی
از طرفی شرایط ثبتنام برای انتخابات فدراسیون فوتبال، بیشترین و بهترین تأثیر را در اساسنامه داشته است. اینکه محدودیت سنی وجود ندارد و دیگر نیاز به داشتن مدرک تحصیلی برای ریاست یا عضویت در هیئترئیسه نیست و سابقه مدیریتی ورزشی چهار ساله برای حضور در انتخابات کفایت میکند. حالا فوتبالیها چگونه میتوانند بدون داشتن سابقه مدیریتی وارد انتخابات شوند؟ سابقه مدیریتی برای اهالی فوتبال معادلسازی شده است که از جمله آنها برای بازیکنان چهار سال سابقه بازی در لیگ حرفهای مردان یا زنان در فوتبال یا فوتسال است. سابقه بازی در تیمهای ملی آقایان و بانوان فوتبال و فوتسال هم معادل چهار سال سابقه مدیریتی خواهد بود.
مربیان فوتبال نیز میتوانند با سابقه چهار سال مربیگری در لیگ حرفهای یا مربیگری تیم ملی، در انتخابات شرکت کنند. شرایط برای داوران نیز به این صورت است که قضاوت در چهار سال لیگ حرفهای آقایان یا بانوان یا حداقل چهار سال حضور در لیست داوران بینالمللی به آنها اجازه ثبتنام در انتخابات را خواهد داد.
رئیس10 امضا برای تاییدیه میخواهد
نکته تغییر یافته دیگر که مربوط به انتخابات میشود، گرفتن امضای تأییدیه از اعضای مجمع برای ثبتنام است. پیش از این رئیسمیبایست 10 امضا از اعضای مجمع میگرفت که حالا با پنج امضا نیز شرایط برای ثبتنام مهیا میشود. بر این اساس در صورت تأیید اساسنامه در مجمع آتی، برای نخستین بار حداکثر 17 نامزد میتوانند به منظور رقابت برای کسب کرسی ریاست وارد انتخابات فدراسیون فوتبال شوند. پیش از این با توجه به ضرورت دریافت حداقل 10 امضا از اعضای مجمع، همچنین با توجه به تعداد اعضای مجمع حداکثر امکان ورود هفت نامزد ریاست به انتخابات وجود داشت. با توجه به افزایش تعداد اعضای مجمع به 86 نفر و با دریافت پنج امضای تأیید از اعضا، همزمان این امکان وجود دارد که حداکثر 17 نامزد مجوز ورود به مجمع برای ریاست فدراسیون را دریافت کنند.
باید دید در صورت تأیید اساسنامه در مجمع 8 آذر ماه، آیا فوتبالیها علاقهای به حضور در انتخابات نشان خواهند داد یا نه، چرا که تغییر این قوانین حضور آنها را سهولت بخشیده و میتواند باعث افزایش جذابیت انتخابات نیز شود.