دلایل ریزش 800 هزار واحدی شاخص بورس
کارشناسان بازار سرمایه معتقدند عواملی همچون اظهارات غیرکارشناسی برخی مسئولان، بیتجربگی بعضی از سهامداران و شایعاتی مانند افزایش نرخ سود بانکی و قیمت گذاری دستوری باعث بیاعتماد کردن سرمایهگذاران و درنهایت سقوط بورس شده است.
به گزارش ایسنا، زمانی که اصلاح شاخص بورس در نیمههای مردادماه از دو میلیون و صد هزار واحد آغاز شد، بسیاری از تحلیلگران آن را اتفاقی مثبت ارزیابی میکردند و بر این باور بودند که این اصلاح تا آخر تابستان و تا محدوده یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد ادامه خواهد داشت و کمتر کسی گمان میکرد شاخص کف خود را بشکند و با سقوط 800 هزار واحدی، وارد کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد شود.
در این زمینه یک تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: انتظار میرفت شاخص کل کفی که پیش از این حفظ کرده بود، یعنی همان کانال یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد را تا انتخابات آمریکا حفظ کند و پس از انتخابات آمریکا متغیرها را بسنجد، اما چند اتفاق به صورت همزمان رخ داد که همه را شوکه کرد.
روزبه شریعتی ادامه داد: نخست موضوع افزایش نرخ سود سپردههای بانکی بود. باید به این توجه داشت که حتی افزایش دو درصدی نرخ سپردههای بانکی برای افرادی که سرمایههای کلان دارند بسیار مهم است و این افراد ترجیح میدهند سرمایه خود را وارد بانک کنند.
وی یادآور شد: از سوی دیگر بحث نرخ گذاری دستوری در بورس کالا مطرح شد. به دلیل از بین رفتن اعتماد سرمایهگذاران به دولت که مردم را دعوت کرده بود وارد بورس شوند، علیرغم تکذیبهای پیدرپی، سرمایهگذاران به شدت ترسیدند. هرچه بیشتر تکذیبیه میآمد سهامداران بیشتر میترسیدند!
این تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه افزایش نرخ سپردههای بانکی به صورت رسمی ابلاغ نشد، توضیح داد: این موضوع به صورت شفاهی اتفاق افتاده است! بسیاری از بانکهای خصوصی با سپرده گذاران تماس میگیرند و نرخهای ٢٠ درصد را برای سود سپرده پیشنهاد میدهند.
شریعتی با تاکید بر اینکه عقبگرد شاخص کل به کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد نتیجه بیاعتمادی شدید مردم و سرمایهگذاران است، بیان کرد: حتی من هم به عنوان تحلیلگر نمیتوانم درمورد اینکه کف بازار کجا است، با قاطعیت صحبت کنم. انتظار میرفت بازار در محدودهای توقف کند تا نتیجه انتخابات آمریکا مشخص و سیاستهای پولی کشور شفاف شود.
یک کارشناس دیگر هم در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: علت منفی بودن این روزهای بازار سرمایه بیتجربگی و عدم آگاهی بعضی از سهامداران از نحوه خرید و فروش سهام در بورس است، با توجه به اینکه نرخ دلار از ابتدای سال حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ درصد رشد داشته است در نتیجه سهام شرکتهای فعال در بازار سرمایه به خصوص صنایع فلزات، پتروشیمیها و معادن تا پایان سال بازدهی ۱۰۰ درصدی خواهند داشت.
عباسی تصریح کرد: اگر مسئولین مربوطه زمانی که شاخص بازار سرمایه به نقطه مقاومت رسیده بود با صحبتهایشان مانع اصلاح بازار نمیشدند الان شاهد اُفت یک باره بازار سرمایه و سرگردانی سهامداران نبودیم.
وی در رابطه با عملکرد مسئولان حاضر در بازار سرمایه ادامه داد: این روزها مانند دو ماه گذشته صحبتی از مسئولان سازمان بورس نمیشنویم، آیا بهتر نیست مسئولان بیایند و در رسانهها در مورد دلایل ریزش شاخص کل بورس شفاف سازی و مردم را نسبت به عملکرد خود اقناع کنند؟