صادرات ایران به ونزوئلا پس از برجام صفر شد
فرصتسوزی برجامیون در بازار ونزوئلا
جریان حامی دولتهای یازدهم و دوازدهم با تخریب روابط سیاسی و اقتصادی ایران با کشورهای مستقل همچون ونزوئلا در سالهای اخیر، ضربه مهمی به منافع کشور وارد کردند.
به گزارش سایت مشرق، در روزهای اخیر ارسال محمولههای بنزین صادراتی ایران به ونزوئلا به موضوعی حیثیتی برای ایران تبدیل شد و با رسیدن کشتیهای نفتکش ایران به ساحل ونزوئلا این موضوع با وجود تهدیدهای آمریکا، مایه افتخار ایرانیان شد.
صادرات بنزین به ونزوئلا، علاوه بر مزایای اقتصادی و سیاسی برای ایران، حامل یک پیام روشن به کشورهای جهان مبنی بر عدم رسمیت تحریمهای آمریکا هم بود.
اما موضوعی که نباید از یاد برد، اهمیت روابط استراتژیک ایران با ونزوئلا است. با این که جریان حامی دولت یازدهم از سال ۱۳۹۲ با نگاه تمسخرآمیز به روابط استراتژیک ایران با ونزوئلا در دولتهای نهم و دهم پرداختند، اما اکنون که ایران تحت شدیدترین تحریمهای آمریکا قرار گرفت و اروپاییها هم به پیروی از آمریکا پرداختند، اهمیت حفظ روابط سیاسی و تجاری با کشورهای مستقل جهان، بار دیگر خود را نشان داد.
در دولت دهم ایران قراردادهای استراتژیک و مهمی را با ونزوئلا در حوزه نفت و انرژی منعقد کرد اما با روی کار آمدن دولت یازدهم، اجرای این قراردادها متوقف شد. بدین ترتیب صادرات ایران به ونزوئلا خصوصا پس از امضای برجام، به سمت صفر شدن رفت. در آن مقطع تصور سیاستگذاران دولتی این بود که ایران با داشتن روابط تجاری با اروپا و آمریکا، نیازی به حفظ روابط با کشوری همچون ونزوئلا را ندارد.
رسانههای حامی دولت یازدهم نیز از سال ۱۳۹۲ به تمسخر اقتصاد ونزوئلا میپرداختند و مدعی بودند اگر حسن روحانی رای نمیآورد، اقتصاد ایران هم ونزوئلایی میشد. این رسانهها سیاستهای اقتصادی احمدینژاد همچون توزیع یارانه نقدی و سهام عدالت را پوپولیستی میخواندند و سیاستهای اقتصادی ونزوئلا را نیز به آن تشبیه میکردند. از این رو در سالهای اخیر بارها شاهد بزرگنمایی مشکلات اقتصادی ونزوئلا توسط این رسانهها بودیم که هر چند وقت یک بار وعده فروپاشی اقتصاد این کشور را میدادند. این رسانهها به طور غیرمستقیم کاهش شدید روابط دولت یازدهم با کشورهایی چون ونزوئلا را تئوریزه میکردند.
در همین ارتباط، مثلا به روزنامه دنیای اقتصاد اشاره میکنیم که علت مشکلات اقتصادی ونزوئلا را سیاستهای مستقل سیاسی این کشور از غرب و آمریکا عنوان میکرد.
اما با گذشت زمان و بدعهدی اروپاییها به سیاستهای دولت ایران و نافرجام ماندن برجام، مشخص شد که حفظ روابط تجاری و سیاسی با کشورهای مستقل جهان همچون ونزوئلا، اقدام قابل دفاعی بوده است و نهایتا دولت فعلی هم به سمت همکاری با امثال ونزوئلا روی آورد.
رسانهای چون دنیای اقتصاد هم که چند سال روابط تجاری با ونزوئلا را تمسخر میکرد، اکنون از صادرات بنزین به این کشور دفاع میکند و آن را کاملا به سود کشورمان میداند اما به روی خود نمیآورد که سیاستهای چند سال اخیر چه خساراتی به کشورمان وارد آورده است.
این عملکرد رسانههای حامی دولت در قبال همکاری با ونزوئلا در حالی بود که رسانههای منطقه به تمجید از این اقدام پرداختند. بهطور مثال در همین رابطه پایگاه خبری راشاتودی در گزارشی نوشت: ایران و ونزوئلا نشان دادند با اتحاد میتوان تحریمها را در هم شکست.
راشاتودی در ادامه نوشت: تلاش مشترک این دو کشور که دولت آمریکا به اتهامپراکنی علیه آن پرداخته بود نشان میدهد چگونه میتوان ادعای سلطه آمریکا را به چالش کشید.
رسانه روسی در ادامه تاکید کرد: اما در آینده باید کشورهای بیشتری در این راستا نقش ایفا کنند.
فرو ریختن سقف هژمونی آمریکا
پایگاه خبری لبنانی الاخبار نیز در یادداشتی با بررسی ابعاد مختلف ورود موفقیتآمیز نفتکشهای ایرانی به ونزوئلا، اقدام ایران را نوعی دفاع از خود و مقدمه رویای صادقه از بین رفتن هژمونی آمریکا تفسیر کرد.
این پایگاه خبری، حرکت نفتکشهای ایرانی به ونزوئلا را سیلی محکم تهران به صورت واشنگتن توصیف کرد.
بر اساس این یادداشت، این اقدام تهران سمبلی از وعدههای استراتژیک آن و مقدمه رویای صادقه در هم شکستن هژمونی آمریکا در جهان از طریق ایجاد ائتلاف مخالف آن در کشورهای آمریکای جنوبی به شمار میآید که مرکزیت و محوریت امپریالیسم غربی را کنار میزند و به ملتهای دیگر امید
میبخشد.
الاخبار در ادامه نوشت: ارزش مالی پنج کشتی حامل سوخت ایران برای کاراکاس حداقل ۴۶ میلیون دلار آمریکایی است و هر یک از آنها نیاز کشور ونزوئلا برای
ده روز را تأمین میکند و این ۵۰ روز فرصت گرانبهایی برای این کشور به شمار میرود که ونزوئلا به شدت به آن نیاز داشت. به ویژه که پالایشگاههای آن به دلیل محاصره و تحریم آمریکا از وارد کردن قطعات یدکی اساسی و مواد ویسکوزیته برای پالایش نفت تعطیل شدهاند.
این پایگاه خبری لبنانی تصریح کرد: معامله صورت گرفته با تهران در چارچوب یک توافق گسترده صورت گرفت که شامل پشتیبانی فنی و تجهیزاتی مهندسان ایرانی از پالایشگاههای ونزوئلا برای احیای مجدد آن پس از گذشت تقریباً یک سال از تعطیل شدن آن، است. واشنگتن تلاش میکند تا این برنامهها را طریق متقاعد کردن کشورهایی که در واقع پل هوایی میان تهران و کاراکاس به شمار میآیند، متوقف کند و این کشورها را به جلوگیری از پرواز هواپیماهای حامل قطعات یدکی و سایر مواد و تجهیزات اساسی نفتی برای ونزوئلا ترغیب کند. اما دستکم تاکنون موفق نشده است.
پاسخ خونسردانه
و حسابشده ایران
الاخبار نوشت: ایرانیها در مقابله با تهدیدهای آمریکا مبنی بر هدف قرار گرفتن در کارائیب، مقاومتی سخت و استثنایی از خود نشان دادند، با آرامش و اطمینان با برگههای خود بازی و اعلام کردند، هرگونه تعدی آمریکا به این نفتکشها با پاسخ فوری و مشابه ایران علیه کشتیها و یگانهای دریایی آمریکا در خلیج فارس همراه خواهد شد.
در ادامه این مقاله آمده است: تهران پیش از این در واکنش به توقیف غیرقانونی نفتکش خود توسط انگلیس، یک کشتی انگلیسی را توقیف کرد و تنها پس از حرکت نفتکش آن به سوی بندر «طرطوس» این کشتی را آزاد کرد. در واکنش به ترور ژنرال سلیمانی نیز، به صورت از پیش اعلام شده، پایگاه «عینالاسد» آمریکا در عراق را هدف قرار داد.
این پایگاه خبری لبنانی در ادامه نوشت: ایرانیها با این نفتکشهای خود که علناً هزاران مایل دریایی را به سوی ونزوئلا طی کردند، جبروت نظامی غرب را به چالش کشیدند و به محاصره و تحریم آمریکایی پایبند نماندند و پایگاههای نظامی آمریکا در خلیج فارس را به یک بار استراتژیک که بر شانههای واشنگتن سنگینی میکند، تبدیل کردند.
تجدید ساختار ژئوپلتیک
خبرگزاری روسی اسپوتنیک در گزارشی، رسیدن نفتکشهای ایرانی به ونزوئلا را بخشی از «تجدید ساختار ژئوپلتیک» جهانی دانسته و تحلیل کرد که آمریکا در حال از دست دادن جایگاه هژمونی خود بر دنیا است.
اسپوتنیک نوشت: بیشتر مردم ونزوئلا، رسیدن نفتکشهای ایرانی و اسکورت شدن آنها توسط ارتش خود را بهصورت زنده از تلویزیون تماشا کردند.
در ادامه گزارش آمده است: با اینکه دولت آمریکا گفته بود واکنش احتمالی را بررسی میکند اما پنتاگون نهایتاً اعلام کرد که برنامهای برای متوقف کردن آنها ندارد.
این خبرگزاری تاکید کرد: اتحاد بین ونزوئلا و ایران بخشی از تجدید ساختار ژئوپلتیک [جهان] است، زیرا ایالات متحده در حال از دست دادن هژمونی خود بوده و جهان نیز در حال تبدیل شدن به چند قطبی [از تک قطبی] است. این چندقطبی از سوی چین، روسیه و کشورهایی که ونزوئلا با آنها همکاری نزدیکی دارد، ترویج داده میشود.
دیپلماسی نفتکشها
پایگاه خبری المیادین هم در گزارشی نوشت: حرکت نفتکشهای ایرانی به سمت ونزوئلا، درسهای مهمی به جهانیان داد که مهمترین آن عبارت است از اینکه، زمانی که ملتها ثروتهای خود را در اختیار داشته باشند و راه استفاده از آن و شیوههای انتقال تولیداتشان را بدانند، تحریمهای آمریکا تأثیر خود را از دست میدهد. تحریمهای اقتصادی، بر صنعت و تکنولوژیهای علمی اثرگذار است اما هنگامی که اهرمهای فشار آمریکا از دستش گرفته شود، قدرت تأثیرگذاری تحریمها به تحلیل میرود.
المیادین در ادامه نوشت: امروز، جهان مخالف با ایالات متحده آمریکا، شبکه خاصی از نهادهای علمی و تولیدی را به راه انداخته است، امری که سیطره ایالات متحده بر دیگر کشورها، براساس دلار را غیر قابل اجرا میکند.
حجتالله عبدالملکی، کارشناس مسائل اقتصادی نیز در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: ونزوئلا از جمهوری اسلامی ایران خواسته تا برای راهاندازی پالایشگاههایش کمک کند. داستان دیپلماسی نفتکشها صرفاً فروش1/5 میلیون بشکه بنزین نیست، بلکه صدور الگوی اقتصاد مقاومتی به بیخ گوش مهد اقتصاد نئولیبرال تحریمگر است. به تحقیق، این نفتکشها نعشکش آمریکا
شدند.