اخبار ویژه
غالبی: برخلاف اصلاحطلبان رهبری پشت دولت را خالی نکرد
رئیس ستاد جوانان در ستاد انتخاباتی موسوی در سال 88 میگوید اصلاحطلبان نمیخواهند در شرایط فعلی، شریک شکست روحانی باشند.
حمزه غالبی که در فرانسه اقامت دارد، درباره ماجرای بنزین به انصافنیوز گفت: متأسفانه هم آقای رئیسی و هم آقای لاریجانی ضعیف بازی کردند و اگر حمایت صریح رهبری نبود، دولت با یک بحران خیلی جدی مواجه میشد.
وی درباره فاصله گرفتن اصلاحطلبان از روحانی میگوید: اصلاحطلبان نمیخواهند در این شرایط شکست روحانی شریک باشند. اما بهنظرم اصلاحطلبها پیشنهاد میکنند نکته این است که روحانی نامزد اصلاحطلبان بوده، حتی اگر خود روحانی بهصورت تاریخی اصلاحطلب نبوده ولی بالاخره بخش زیادی از گفتمان سیاسیاش اصلاحطلبانه بود و ایدههای اصلاحطلبانه داشت. بالاخره در حوزه سیاست خارجی، سیاست تنش زدایی که همه ایده اصلاحطلبان است را اجرا کرد، ولی خوب جواب نداد. از وزرایی مثل زنگنه و حجتی گرفته تا معاونان وزیر کشور و استانداران سراسرکشور، دولت نسبتاً دولت اصلاحطلب است. اشتباه بعضی از مشاوران آقای روحانی در حمله به اصلاحطلبان این بهانه را فراهم کرد تا هم از مسئولیت شکست دولت روحانی شانه خالی کنند و هم البته سرمایه اجتماعیشان را از پشت دولت روحانی بکشند که کار روحانی را بسیار سخت کرد.
وی گفت: خلاصه دولت روحانی شکست خورد. مهمترین منبع شکستش هم برجام بود. بالاخره رسم روزگار است که شکست صاحب ندارد. ولی خوب بهنظرم شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت، امکان یارگیری از کلیت جامعه را میگیرد. ایراد از شخص روحانی نبود، وقتی همه از زیر بار مسئولیت شانه خالی میکنند و همه چیز را سر شخص آقای روحانی میشکنند معنیاش این است که هیچکس در ایدهها و ذهنیتهایی که موجب این شکست شد تردید و بازبینیای نمیکند و همان ذهنیتها ایدهها به قوت خودش به بازتولید این اشتباهات ادامه خواهد داد.
وی درباره ماجرای بنزین میگوید: حذف سوبسید بنزین کار درستی است. اشتباه بزرگ دولت جمع کردن نظام سهمیهبندی بنزین و ثابت نگاه داشتن قیمت بنزین برای چندین سال است. دولت قبلاً یک اشتباهی کرد که همه سرمایه اجتماعیاش را مستهلک کرد اما شرایط را برای مردم سخت. اینبار اتفاقا تصمیم غلطی نبود اما قطره آخری بود که در لیوانی که قبلاً پر شده بود چکید و سر رفت. اشتباه مهلک دولت نحوه مدیریت بحران ارزی و از بینبردن چندین میلیارد ارز کشور و کاهش وحشتناک قدرت خرید مردم بود. اشتباه دولت از دست دادن سرمایه اجتماعی است.
شوخی تلخ روحانی با مردم؛ اصلاحطلبان واژه کم آوردند
اظهارات رئیسجمهور مبنی بر بیخبری از اجرای سهمیهبندی بنزین همچنان مورد اعتراض رسانهها و چهرههای موافق و منتقد دولت است.
روزنامه جام جم از قول اکبر ترکان مشاور سابق رئیسجمهور نوشت: اگر خبر روزهای اخیر مبنی بر اینکه رئیسجمهور روز جمعه از طریق رادیو در جریان افزایش قیمت بنزین قرار گرفته باشد درست باشد باید نگران باشیم. چرا که تصمیماتی به این اندازه از اهمیت گرفته شده و رئیسجمهور در جریان جزئیات آن نیست. این تصمیم آنقدر مهم است که قطعا میبایست رئیسجمهور در مورد زمان اجرای آن، شیوه و تبعات اجرایش اطلاعات کاملی داشته باشد، به همین دلیل امیدوارم این حرفها صحت نداشته باشد.
محمد هاشمی هم در اینباره گفته است: توقع و انتظار جامعه از مسئولان آنهم در جایگاه ریاست جمهوری این نبود که نسبت به تصمیمی با اهمیت بسیار اظهار بیاطلاعی کند. قطعا با چنین سخنانی مردم قانع نمیشوند و انتظار دارند مسئولان رده بالا با اشراف کامل در مورد تمام جوانب یک موضوع، در مورد آن تصمیمگیری کنند.
جملهای میان مسئولان وجود دارد که «من تفویض اختیار کردم اما سلب مسئولیت نکردهام» به این معنی که ممکن است آقای روحانی تفویض اختیار کرده باشد اما قطعا در این زمینه یعنی موضوع بنزین، سلب اختیار نکرده است و جامعه نیز چنین توقعی ندارد.
چنین اظهارنظرهایی از سوی مسئولان اجرایی کشور که به جای پاسخگویی در مورد چرایی تصمیمگیریهایشان از خودشان سلب مسئولیت میکنند موجب میشود در آینده نیز مردم با تردید به تصمیماتی که اتخاذ میشود، نگاه کنند.
محمدعلی ابطحی عضو مجمع روحانیون نیز گفته است: اگر واقعا رئیس جمهور صبح جمعه خبر گران شدن بنزین را شنیده باشد: ۱- نشانه نهادینه شدن غرور و بیتوجهی به مردم است. چنان مردم را سرکوب شده میدیده است که اصلا تصور نمیکرده است که در این اوج مشکلات اقتصادی کسی اعتراضی داشته باشد و اگر هم احیانا اعتراضکی باشد، به سرعت جمع میشود. ۲- دفتر رئیس جمهور جواب دهد. از بعدازظهر پنجشنبه خبر درز کرده بود و اوایل شب پمپبنزین ها شلوغ شده بود. یا دفتر رئیس جمهور بیاطلاع از شهر بوده و یا شب جمعهای نخواسته مزاحم وقت رئیس نشده تا جمعه. هر دو فاجعه است. ۳- این محاسبه غلط باعث شد که عوامل خارجی دست بهکار شوند. تخریبها صورت گیرد. همه اینها نشان از بیتدبیری و مهمتر، بیاطلاعی از وضع جامعه است. رئیسجمهور میبایست بهجای خنده تمسخر در اعلام اطلاعش در روز جمعه، گریه کند و عذرخواهی کند. ۴- باور اینکه رئیس جمهور نمیدانسته سخت است. شاید چون کار خراب شده، خواسته با اعلام بیاطلاعی، پشت وزارت کشور و شورای امنیت کشور را خالی کند. اگر هم چنین بوده چیزی از مسئولیت ایشان کم نمیکند.
از سوی دیگر حسین مرعشی سخنگوی کارگزاران در گفتوگو با شرق اظهار داشت: «همه در حزب کارگزاران از موضع نسنجیده آقای روحانی متأسف هستند. این موضعی منطقی نبود و نشان میدهد رئیسجمهوری در این مسئله مهم که مشخص بود خطرات بالقوهای دارد، حساسیت لازم را نداشت تا خود در صحنه حضور پیدا کند و شرایط را تحت کنترل داشته باشد». مرعشی ادامه داد «این ضعف مهم مدیریتی برای آقای روحانی است». «درست نیست که شخص رئیسجمهوری در میدان حاضر نباشد و از سوی دیگر چنین اتفاقی افتخارآمیز هم نبود که با آن لحن تعریف شود. عدهای از مردم کشته شدند، چند هزار میلیارد خسارت وارد شده و حیثیت دولت از بین رفته است. چنین موضعی قطعا عذر بدتر از گناه بود».
غلامرضا حیدری عضو فراکسیون امید هم به روزنامه آفتاب یزدگفت: سخنان روحانی، خلاف تدبیر و اخلاق انسانی است و آن خنده، نمک پاشیدن به زخم مردم است. متاسفانه عملکرد دولت به گونهای است که انسان، واژه کم میآورد... آدم خجالت میکشد که دولت، چگونه کشور را اداره میکند. آفتاب یزد همچنین در سرمقاله خود نوشت: یکی از آسیبهایی که کشور ما در سالهای اخیر به آن مبتلا شده است عدم مسئولیتپذیری مدیران در قبال وظایف و کارهایی است که برعهده دارند .
اظهارات روز چهارشنبه آقای روحانی مصداق بارز و روشن این مسئولیتناپذیری است، وقتی رئیس جمهور در رسانه ملی با یک لحن مطایبهآمیز بیان میکند من هم صبح آن روز مطلع افزایش قیمت بنزین شدم و از مسئولیت اتفاقی که افتاده شانه خالی میکند، دیگر ببینید که زیر مجموعه ایشان در قبال این مسئله و حوادثی که در پی آن به وجود آمد چگونه عمل میکنند. این در حالی است که در هفته گذشته گزارشها و اخباری از نماینده مجلس مطرح شد که آنها پیشتر شایعاتی مبنی براینکه احتمالا قرار است بهزودی چنین تصمیمی اجرایی شود به گوششان رسیده بود. وقتی شایعه چنین تصمیمی به مجلس میرسد مفهومش این است که باید حتما در ردههای بالای دولت این موضوع به طور جدی مطرح شده باشد. این نحوه رفتار و این جمله آقای روحانی اگر در پی مشورت مشاورانش بوده باشد، نشاندهنده وضع آشفته در مجموعه دولت و اطرافیان ایشان است، اینکه تا چه حد با واقعیت جامعه و افکار عمومی فاصله دارند که مشاوران چنین توصیهای به ایشان میکنند اما اگر خود او آمده و چنین اظهارنظری کرده بر فرض اینکه اظهاراتش درست باشد، نشاندهنده ناکارآمدی سیستم اجرایی و ضعف رئیس دولت است.
بازی رندانه اصلاحطلبان با روحانی؛ او خسارت سنگینی به کشور تحمیل کرد
مشاور خاتمی و عضو شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان میگوید روحانی به خاطر عملکرد نامناسب خود، هزینه سنگینی به کشور تحمیل کرده است.
عبداله ناصری از جمله اصلاحطلبانی است که چند سال قبل، دولت روحانی را «رحم اجارهای اصلاحطلبان» توصیف کردند. او اما اکنون در گفتوگو با «انتخاب» روحانی را بهدلیل عملکرد نامناسب خود، علاوه بر اینکه هزینه سنگینی را بر جریان اصلاحات وارد کرده، هزینه سنگینی بر کلیت ایران تحمیل کرده است. اینکه جامعه به شرایطی برسد که احمدینژاد را آرزو کند یعنی آقای روحانی بسیاری از واقعیتهای موجود در جامعه فاصله گرفته است. لذا اعتقاد دارم اگر روحانی در یک سال و نیم باقیمانده، یعنی تا خرداد یا نهایتا مرداد 1400 کاری انجام ندهد، حتما خداحافظیاش با مردم و حکومت به مراتب سختتر و بدتر از خداحافظی احمدینژاد در 92 خواهد بود.»
ناصری افزود: «روحانی آدمی است که میخواهد همچون 40 سال گذشته بماند. اگر روحانی کار مهمی انجام ندهد که حتی بر این باور هستم کار مهم روحانی در جرات «استعفا دادن» میتواند باشد، 1400 او بسیار نازلتر از احمدینژاد خواهد بود و خواهد ماند.»
وی تصریح کرد: «واقعیت امر این است که حسن روحانی از مرحله بدقولی عبور کرده و بخشی اعظم از جامعه او را دیگر باور ندارند. این مسئله شرایط روحانی را برای آینده بسیار بسیار سخت خواهد کرد. جامعه دیگر اعتمادی به گفتههای حسن روحانی ندارد و وعدههای او را نمیپذیرد.»
وی با اشاره به اینکه دولت، عملکرد ضعیفی در مورد افزایش قیمت بنزین و شیوه اجرای آن داشت، گفت: «با این عمل دولت، اندک سرمایه اجتماعی روحانی که در نزد مردم بود از بین رفت و وی دیگر به هیچ عنوان محبوبیت سالهای 92 و 96 را در اختیار ندارد.»
وی اظهار داشت: «عملکرد روحانی در این دو سال اخیر لطمه جدی به سرمایه اجتماعی اصلاحطلبان وارد کرد و هزینههای زیادی را برای آنها بهوجود آورد؛ بنابراین لازم بود اصلاحطلبان فاصله خود را از دولت روحانی حفظ کرده و بیشتر کنند.»
ناصری با اشاره به اینکه انتقادات صریح احزاب اصلاحطلب به خصوص اتحاد ملت به خوبی موضع جبهه اصلاحات را درخصوص وقایع اخیر نشان داد، افزود: «این مواضع نشان میدهد، اصلاحطلبان از خواب غفلت دو سال بیدار شدهاند و باید در مورد رویدادهایی که در کشور رخ میدهد به اظهارنظر بپردازند.» وی با اشاره به اینکه در ایام باقیمانده به انتخابات مجلس، اصلاحطلبان باید به این موضعگیریها ادامه دهند، بیان داشت: «با چنین مواردی بدنه اجتماعی دوباره این را درمییابد که اصلاحطلبی از خواب غفلت بیدار شده، هرچند که به دلیل هزینهزا بودن حمایت از دولت، اصلاحطلبان حداقل در کوتاه مدت باید غرامت حمایت از روحانی را پرداخت کنند.»