kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۸۹۸۳
تاریخ انتشار : ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۳
شواهد تاریخی نشان می‌دهد

عربستان قادر به جایگزینی نفت ایران نیست

عربستان مدعی شد که می‌تواند خلأ نفت ایران را پر کند؛ این در حالی است که شواهد تاریخی نشان می‌دهد این موضوع یک بلوف نفتی است.




به گزارش خبرگزاری تسنیم، «بیژن زنگنه» وزیر نفت کشورمان روز گذشته در واکنش به ادعای عربستان و امارات مبنی بر جبران خلأ نفتی ایران در بازار جهانی نفت گفت: «عربستان و امارات درباره ظرفیت‌های نفتی خود بزرگ‌نمایی می‌کنند».
بررسی ادعاهای قبلی عربستان در شرایط تحریم‌های نفتی سال گذشته میلادی صحت این ادعاها را آشکار می‌کند. تیرماه سال گذشته (جولای 2018) روزنامه وال‌استریت‌ژورنال (از ابزارهای رسانه‌ای آمریکا) اعلام کرد «منابع نزدیک به وزارت نفت عربستان گفته‌اند این کشور قصد دارد تا ماه آینده (آگوست 2018) تولید نفت خود را به رقم بی‌سابقه تقریباً 11 میلیون بشکه در روز برساند. نفت عربستان قرار است جایگزین نفت ایران شود که پس از اجرایی شدن تحریم‌های نفتی در تاریخ 4 نوامبر (13 آبان) از بازار خارج خواهد شد».
با این وجود، اعلام رسمی عربستان در تاریخ 31 آگوست که در گزارش‌های رویترز، پلتز و دیگر رسانه‌های غربی منتشر شده، نشان می‌دهد تولید نفت عربستان در ماه آگوست به 10/4 میلیون بشکه رسید که نسبت به تولید 10/2 میلیون بشکه‌ای این کشور در ماه قبل از آن (جولای) فقط 200 هزار بشکه افزایش داشت.
در ماه سپتامبر (شهریور) نیز گزارش‌های رسانه‌های غربی از تولید عربستان از افزایش 100 هزار بشکه‌ای تولید نفت این کشور حکایت داشت. گزارش اویل پرایس از میزان تولید نفت عربستان در ماه نوامبر 2018 (آبان) حاکی از رسیدن تولید نفت این کشور به 11/1 تا 11/3 میلیون بشکه در روز بود. اما این میزان تولید که برای عربستان یک تولید بالا با حداکثر ظرفیت محسوب می‌شد، علاوه بر عدم‌توجه به تولید صیانتی از مخازن نفتی این کشور به‌خاطر اهداف سیاسی، طبق گزارش‌های غیررسمی از این کشور، با باز شدن در برخی مخازن ذخیره نفت خام همراه بوده و عربستان، عرضه چند صدهزار بشکه‌ای از محل ذخایر خود را نیز به‌عنوان تولید بیشتر نفت قالب کرده تا ادعاهایش در مورد داشتن ظرفیت دو میلیون بشکه‌ای افزایش تولید نفت، به واقعیت نزدیک‌تر شود.منابع غیررسمی نشان می‌دهد این کشور تولید نفت خود را در ژانویه 2019 نسبت به نوامبر 2018 حدود یک تا 1/2 میلیون بشکه کاهش داد. پیش از این کارشناسان پیش‌بینی کرده بودند که عربستان نمی‌تواند به‌مدت طولانی با حداکثر ظرفیت تولید کند و مجبور است تا استخراج صیانتی را دوباره در دستور کار خود قرار دهد.
اکنون نیز پس از آنکه آمریکا اعلام کرد از دوم ماه می‌2019 معافیت نفتی هشت کشور خریدار نفت ایران را تمدید نمی‌کند، عربستان باز هم این ادعا را مطرح کرد که می‌تواند خلأ نفت ایران را در بازار جهانی نفت جبران کند.
پس از این ادعا و طرح ادعای مشابهی که از سوی امارات مطرح شد، کاخ سفید اعلام کرد «عربستان و امارات موافقت کرده‌اند نبود نفت ایران را جبران کنند.»، در واقع کاخ سفید تلاش می‌کند با همراهی همدستان خود، جلوی رشد قیمت نفت ناشی از کاهش عرضه نفت ایران به بازار نفت را گرفته و به مردم آمریکا و احزاب مختلف در این کشور اطمینان دهد که این تصمیم، به افزایش نرخ جهانی نفت و به‌تبع آن افزایش نرخ بنزین در آمریکا نمی‌انجامد.
درواقع اکنون دولت‌های امارات و عربستان و برخی شرکت‌های نفتی خصوصی کنار آمریکا قرار گرفته‌اند تا با فرستادن پالس مثبت به بازار نفت ناشی از ایجاد اطمینان برای جلوگیری از کمبود عرضه نفت به‌خصوص در نیمه دوم سال 2019، جلوی افزایش قیمت بیشتر نفت ناشی از جو روانی توقف معافیت‌های نفتی هشت کشور خریدار نفت ایران را بگیرند؛ اما آنچه در میان‌مدت اثرگذار است، عرضه واقعی نفت و کمبود واقعی آن در برابر تقاضا است که به‌خلاف ادعاهای همپیمانان واشنگتن، در نیمه دوم سال 2019 بروز خواهد کرد و ممکن است با وجود مشکلاتی که برای تولیدکنندگانی مثل لیبی، الجزایر و ونزوئلا وجود دارد، بازار نفت شاهد افزایش بیش از پیش قیمت نفت و رو شدن دوباره دست بلوف‌زنندگان نفتی همچون عربستان باشد.
همچنین نرسی قربان، کارشناس بازار نفت و انرژی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم درباره اینکه عربستان مدعی شده که می‌تواند حذف نفت ایران از بازار جهانی نفت را جبران کند، گفت: «عربستان و امارات حداکثر مقدار می‌توانند به‌اندازه کمتر از 500 هزار بشکه عرضه بیش از میزان فعلی داشته باشند و این دو کشور به‌خلاف ادعاهایشان بیش از این میزان نمی‌توانند حذف نفت ایران از بازار جهانی نفت را جبران کنند».