kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۶۲۰۴
تاریخ انتشار : ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۴
یک کارشناس بانکی:

ادغام بانک‌ها در شرایط فعلی اولویت ندارد

یک کارشناس بانکی با ‌اشاره به تصمیم دولت برای ادغام پنج بانک در بانک سپه گفت: واقعیت آن است که این تصمیم نه تنها در این شرایط فعلی اولویت نداشت، حتی در شرایط عادی نیز این کار قابل هضم نیست.

بر اساس تصمیم جدید شورای پول و اعتبار، قرار است پنج بانک انصار، قوامین، حکمت ایرانیان، مهر اقتصاد و مؤسسه اعتباری کوثر، حداکثر ظرف چهار ماه آینده در بانک سپه ادغام شوند.
بر اساس گفته عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی، در حال حاضر ۲۴ میلیون سپرده‌گذار در این بانک‌ها و مؤسسات حضور داشته و رقم کل تسهیلاتی که این بانک‌ها ارائه داده‌اند، بیش از ۱۳۰ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود؛ ضمن اینکه بررسی‌ها حکایت از آن دارد که ۲۵۰۰ شعبه این بانک قرار است که در ۱۶۰۰ شعبه بانک سپه در سراسر کشور، ادغام شده و دارایی‌ها، بدهی‌ها و زیان‌های انباشته آنها را هم در خود جای دهد.
به گزارش خبرگزاری مهر، در این میان اگرچه بانک مرکزی، سپرده‌های مردم در این بانک‌ها را تضمین کرده و قول داده که هیچ‌گونه خدشه‌ای در آنها وارد نشود، اما به هر حال دغدغه و نگرانی نسبت به حجم پولی که مردم در پنج بانک و مؤسسه ادغامی دارند، کم نیست. البته همتی اعلام کرده که سپرده‌گذاران تا پایان قرارداد، سود کنونی خود را دریافت کرده و جای نگرانی برای آنها وجود ندارد.
در این زمینه، علی مروی، کارشناس اقتصادی  اظهار داشت: واقعیت آن است که این تصمیم دولت برای ادغام بانک‌ها در بانک سپه، نه تنها در این شرایط فعلی اولویت نداشت، حتی در شرایط عادی نیز این کار قابل هضم نیست که بتوان پنج بانکی که به هر حال چهار تا از آنها وضعیت مناسب داشته و حتی سال گذشته نیز، سود اعلام کرده‌اند، را در بانکی ادغام کنیم که زیان انباشته دارد.
وی افزود: هر گونه مشکلی برای این بانک‌ها به وجود آید، ریسک بزرگی را به سیستم بانکی تحمیل می‌کند و ممکن است مشکلاتی بر آن، بار شود که وضعیت را شکننده‌تر می‌کند؛ نکته دیگر آن است که برخی از این بانک‌ها مشمول تحریم‌های ثانویه آمریکا بوده و در مقابل، برخی دیگر مشمول این تحریم‌ها نیستند و می‌توانند در شرایط کنونی، کارایی مناسبی برای نظام بانکی داشته باشند، بنابراین ادغام آنها در یک بانکی که در فهرست تحریم قرار دارد، محلی از اعراب ندارد.
به گفته این کارشناس اقتصادی، نظام بانکی اولویت‌های مهم‌تری نسبت به ادغام دارد که باید همه توان سیاستگذاران و مسئولان نظام بانکی را مصروف آن کرد، نه اینکه همه بر روی این ادغام متمرکز شوند. از سوی دیگر، این ادغام ممکن است تبعاتی داشته باشد که مدیریت آنها به شدت زمان بر و انرژی گیر خواهد بود و ظرفیت نهادهای سیاستگذاری را مصروف خود می‌کند.
مروی با بیان اینکه بانک سپه دو سال است که زیان انباشته دارد، گفت: این بانک مستعد این نیست که بقیه بانک‌ها را در خود جای دهد. اگر واقعاً دولت و سیاستگذار بانکی به دنبال حل بحران بانکی است، بانک‌های با اولویت بالاتری وجود دارند که باید تعیین تکلیف شوند؛ چراکه به عنوان مثال، بانکی داریم که وابسته به دولت بوده و ۲۸ برابر، زیان انباشته دارد و یا یک بانک دیگر، چند ده هزار میلیارد تومان کسری دارد؛ پس باید مسیر را درست انتخاب کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، همچنین، احمد حاتمی یزد، مدیرعامل اسبق بانک تجارت اظهار داشت: رقمی از مسئولین بانکی شنیده می‌شود که حاکی از حداقل 70 هزار میلیارد تومان کسری منابع این پنج بانک است؛ رقمی که اگر درست باشد باید قبل از هر اقدامی برای ادغام، راهکاری برای مدیریت آثار این کسری در ترازنامه بانک سپه، کل شبکه بانکی و اقتصاد کشور اندیشید.
وی ادامه داد: بازتاب ادغام بانکی در کل اقتصاد بستگی به این دارد که رقم کسری منابع را چه کسی پرداخت خواهدکرد. اگر این مبلغ به گردن دولت بیفتد بعید است بتواند این هزینه را متحمل شود؛ چراکه دولت علاوه‌بر کسری بودجه، بدهی کلانی به بانک‌ها دارد و بنابراین دولت از محل گمرک، مالیات و... قادر به تأمین این کسری نخواهد بود.