واکنش اعضای مجمع به اظهارات روحانی:
رهبری صرفاً گفتند با «بررسی» لوایح FATF مخالفت ندارند
حجتالاسلام مصباحیمقدم در واکنش به اظهارات اخیر رئیس جمهور مبنی بر موافقت مقام معظم رهبری با تصویب لوایح FATF گفت که چه اشکالی دارد ایشان که رئیس جمهور هستند، طی مکاتبهای از رهبری بخواهند نظرشان را در موافقت با این لوایح اعلام کنند. پرویز داوودی نیز تصریح کرد که رهبری تأکید دارند که روال قانونی درباره لوایح طی شود؛ یعنی نظرشان را که نهی از دنبال کردن پیوستن به این کنوانسیونها بود مطرح کردند، اما تأکید میکنند که روال قانونی باید طی شود.
حجتالاسلام غلامرضا مصباحیمقدم در گفتوگو با ایسنا اظهار داشت: من نسبت به اظهارات اخیر آقای رئیس جمهور که از طریق پیامک این موضوع را دریافت کردم واقعاً اظهار تأسف میکنم. ایشان توجه ندارند که خودشان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند؟
وی ادامه داد: ایشان بیایند در مجمع فرمایشاتشان را در حضور اعضا مطرح کنند و جوابشان را بشنوند؛ بعداً از طریق رسانهها موضوع را مطرح کنند. این کار ایشان بر خلاف مصالح ملی است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: این لوایح در مجلس شورای اسلامی مطرح شد، سپس ایراداتی توسط شورای نگهبان به آن وارد شده و این ایرادات به مجمع آمده است. در حال حاضر وظیفه مجمع است که به این ایرادات رسیدگی کند.
حجتالاسلام مصباحیمقدم در واکنش به اظهارات اخیر رئیس جمهور مبنی بر موافقت مقام معظم رهبری با تصویب لوایح FATF گفت: ایشان ادعا کردهاند که رهبری گفتهاند با پیوستن ایران به FATF مخالفتی ندارند؛ چه اشکالی دارد ایشان که رئیس جمهور هستند طی مکاتبهای از رهبری بخواهند نظرشان را در موافقت با این لوایح اعلام کنند.
پرویز داوودی، عضو دیگر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در گفتوگو با فارس اظهار داشت: اگر آن طور که رئیسجمهور عنوان کردند «که چرا ۱۰ الی ۲۰ نفر درباره این لوایح تصمیم بگیرند؟» بخواهیم با موضوع مواجه شویم، خب، خود دولت مگر چند نفرند که لوایح را تدوین و ارائه کردهاند؟ اگر قرار باشد تعداد اعضای نهادهای قانونی مورد اشکال واقع شود، همه نهادها یک تعداد محدودی عضو دارند و با همان تعداد تصمیمات خود را میگیرند، اما هر کدام در جایگاه خود و در چارچوب شرح وظایف خودشان انجام وظیفه میکنند که حدود وظایف و اختیارات همه هم در قانون اساسی تصریح شده است.
وی با اشاره به اینکه نظارت مقام معظم رهبری بر مطابقت مصوبات با سیاستهای کلی نظام به هیئتی در مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار شده است، خاطرنشان کرد: در پیوست جدیدی هم که اخیراً برای این وظیفه نظارتی دادهاند، فرمودهاند که نظارت باید دقیق باشد و طوری باشد که قابلیت تحقق داشته باشد و بنا بر آن آییننامه داخلی مجلس تصویب و به تأیید رهبری رسیده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: وقتی مجمع نظری درباره لوایح اختلافی میان مجلس و شورای نگهبان میدهد، طبیعتاً مخالف نظر یکی از آن ۲ است و جای تعجب دارد که یک شخصیت حقوقی که خود حقوقدان است و در رده بالای نظام قرار گرفته است، اینگونه نسبت به مسائل قانونی و حقوقی موضع بگیرد، پس بنابراین کار مجمع کاملاً روال قانونی دارد و اگر کسی ادعا میکند که میخواهد قانونمند باشد و با بیقانونی مخالف است، باید روالهای قانونی را بپذیرد و استدلالهایی مبنی بر اینکه چرا ۲۰ نفر درباره یک لایحه تصمیم بگیرند، استدلالی ضعیف است.
داوودی بیان داشت: وقتی لایحه پالرمو در دستورکار مجمع قرار گرفت، یک نامه از طرف برخی وزرا و یک نامه از سوی معاون اول رئیسجمهور به مقام معظم رهبری نوشته شد و رهبری هم بر آن نامه حاشیهای نوشتند که این لایحه اختلافی به مجمع ارجاع شود و مجمع هم با دقت نظر آن را بررسی کند.
وی افزود: پاسخ رهبری این معنا را دارد که موضوع باید روال قانونی تصویب را طی کند و اگر مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان مرجع نهایی حل اختلاف میان مجلس و شورای نگهبان به این نتیجه رسید که پیوستن به کنوانسیونهای FATF به مصلحت کشور هست که الحاق آن پذیرفته میشود و در صورتی که مجمع به این نتیجه رسید که عضویت در این کنوانسیونها به صلاح کشور نیست، پذیرفته نمیشود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: بعضی میگویند رهبری برخی سخنان خود را برای عموم مطرح میکنند و برای جمعهای خصوصی حرفهای دیگری میزنند و با این دستاویز مدعی میشوند که رهبری برخلاف سخنانشان درباره لوایح در تریبون عمومی، در جمع خصوصی با این لوایح مخالفت نکردند، درحالیکه ایشان به صراحت گفتهاند «من انقلابیام، حرفم را صریح و صادقانه میگویم. دیپلمات یک کلمهای را میگوید، معنای دیگری را اراده میکند. ما صریح و صادقانه حرف خودمان را میزنیم؛ ما قاطع و جازم حرف خود را میزنیم.»
داودی ادامه داد: یا رهبری در ۱۷ مهر ۸۶ تصریح کردند «من حرفم همانی است که دارم میگویم. آنچه را که بر طبق مصلحت کشور و مصلحت نظام نباید گفت، نمیگویم، نه اینکه خلاف آن را بگوییم و بعد در یک جلسه خصوصی مثلاً فرض کنید آن خلاف گفته را تصحیح کنیم. بلاشک نباید برخی مطالب را گفت، اما آنچه را که نباید گفت، نباید گفت؛ نه اینکه خلاف آن را گفت و در اذهان شوب ایجاد کرد؛ … حرف ما همانی است که از ما میشنوید، چه در نماز جمعه، چه در دیدارهای عمومی، چه در دیدارهای دانشجویی و دیدارهای گوناگون اختصاصی دیگر.» وی تصریح کرد: خب رهبر معظم انقلاب به این روشنی حرف خود را میزند، بعد چطور عدهای خود را به آن راه میزنند که حرف رهبری آن است که آنها
میگویند؟
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه عدم مخالفت رهبر معظم انقلاب با «بررسی لوایح» مرتبط با FATF با عدم مخالفتشان با «لوایح» تفاوت دارد، تأکید کرد: در واقع رهبری تأکید دارند که روال قانونی درباره لوایح طی شود؛ یعنی نظرشان را که نهی از دنبال کردن پیوستن به این کنوانسیونها بود مطرح کردند، اما تأکید میکنند که روال قانونی باید طی شود و حال این روال طی شده و نوبت به بررسی و تصمیمگیری مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیده است؛ حال واقعاً این دیگر چه شلوغبازی و جوسازی لازم دارد که بعضی انجام میدهند؟